Skip to content

Calitatea relației de cuplu este decisivă atunci când vine vorba despre echilibrul emoțional al oricărei persoane adulte. Metaforic vorbind, dragostea împărtășită are darul de a da putere soarelui să răsară.

Toate aceste afirmații sunt susținute de studii realizate de psihologi, care au concluzionat că echilibrul emoțional și împlinirea pe plan relațional reprezintă una dintre cele mai importante surse de bucurie în viața unei persoane. Iubirea este combustibil, mai spun specialiștii, iar dacă începi ziua cu iubire, ai șanse mari să te bucuri de o zi cu mai multă armonie relațională și mai puțină tensiune!

Iubirea puternică vindecă, dezvoltă, susține, motiv pentru care psihologii relaționali au dezvoltat studii și soluții care să ne ajute să învățăm cum să menținem pasiunea în cuplu și cum să cultivăm constant acest concept de relație sănătoasă. Iată care sunt cele mai simple patru tehnici validate științific care te pot ajuta să menții sănătatea relației tale de cuplu.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Stabilește un plan concret de comunicare

Auzim deseori faptul că lipsa de comunicare duce la separare. Este adevărat: comunicarea dintre parteneri este esențială, însă nu suficientă. Pentru ca lucrurile să funcționeze cu adevărat, comunicarea trebuie să fie mai mult decât o simplă discuție în care cei doi parteneri să-și expună punctele de vedere. Într-un studiu publicat de sciencedirect.com, psihologii au propus unui grup-țintă de cupluri ca, timp de 90 de minute, să lucreze împreună pentru a-și îmbunătăți relația și comunicarea, învățând cum să-și evalueze problemele, cum să identifice nemulțumirile pe care le are fiecare partener, cum să înțeleagă care este problema principală, cum să-și stabilească un obiectiv și să găsească soluții. Procesul s-a repetat pe parcursul a șase ședințe, iar la finalul studiului, relațiile cuplurilor implicate au fost substanțial îmbunătățite.

Dacă simți că în cuplul vostru este loc pentru îmbunătățirea acestui aspect, poți apela, împreună cu partenerul tău, și la ghidajul unui terapeut sau al unui psiholog specializat în terapia de cuplu.

℗PUBLICITATE



Învață să-ți exprimi sentimentele și antrenează-ți ascultarea empatică

Două dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre sănătatea relației de cuplu sunt capacitatea de a exprima ceea ce simți și cea de a asculta activ ceea ce spune partenerul tău. Psihologii numesc această capacitate „intimitate psihologică“, fiind determinată de lejeritatea cu care pot fi împărtășite reciproc problemele, temerile, dorințele, sentimentele din spațiul relației de cuplu.

Universitatea de Medicină din Kurdistan a dezvoltat un studiu în cadrul căruia participanții din grupul-țintă au fost înscriși într-un program de dezvoltare a abilităților de exprimare a sentimentelor și de ascultare empatică, iar după terminarea studiului, concluziile au indicat că relația de cuplu a fiecăruia dintre participanți a evoluat pozitiv.

Păstrați timp doar pentru voi, în doi

Psihologii recomandă partenerilor să petreacă timp singuri, doar ei doi, fără copii, prieteni sau alte persoane, care ar putea să intervină în intimitatea lor, și să se bucure cu adevărat unul de prezența celuilalt. Aceiași specialiști recomandă ca partenerii să păstreze și să repete des gesturile romantice care-i bucurau la începutul relației lor: ținutul de mână, săruturile pe frunte, îmbrățișările, mângâierea pe ceafă sunt doar câteva exemple de astfel de gesturi care conectează. Există studii care spun că până și simplul ținut de mână are capacitatea de a determina scăderea tensiunii arteriale, de a reduce durerile din corp și de a micșora nivelul de stres al partenerilor.

Alegeți activități pe care să le faceți împreună

Un alt aspect important pentru relația de cuplu este rutina pe care o au cei doi parteneri. Desigur, nu este recomandat ca ei să aibă o relație simbiotică, însă ar fi benefic ca, în programul lor zilnic, să insereze o serie de activități pe care să le desfășoare împreună. Fie că este vorba de mersul la sală, de o plimbare în parc, de vizionarea unui film sau de practicarea unui joc de societate, orice preocupare comună vine cu beneficii reale atunci când vorbim despre echilibrul emoțional al celor doi parteneri.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%