Skip to content

Dr. Ekman este cel mai bine cunoscut pentru munca sa de a studia expresii faciale și emoții. În 2009, dr. Ekman a fost numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume, de către revista TIME. În 2014, dr. Ekman s-a clasat pe locul al cincilea printre cei mai influenți psihologi ai secolului XXI. Dr. Ekman a scris mai mult de 14 cărți și 170 de articole de specialitate. De asemenea, deține mai multe diplome de doctor onorific.

Dr. Paul Ekman a primit doctoratul în psihologia clinică de la Universitatea Adelphi în 1958. A slujit doi ani ca prim locotenent și psiholog principal la Fort Dix, New Jersey. Mai târziu, a lucrat ca profesor de psihologie la școala medicală UCB, de unde s-a retras în 2004.

Cercetările dr. Ekman au început la sfârșitul anilor 1950, concentrându-se asupra mișcărilor și gesturilor mâinilor. În 1967 și 1968, dr. Ekman a călătorit în Papua Noua Guinee pentru a studia comportamentul nonverbal al popoarelor Fore. El a ales acești oameni datorită culturii izolate, primitive. Cercetarea lui Ekman a furnizat cele mai puternice dovezi până acum că expresiile faciale sunt universale. Aceasta a susținut afirmațiile anterioare ale lui Darwin și a oferit dovezi împotriva argumentului antropologic al lui Margaret Mead.

℗PUBLICITATERezultatele lui Ekman au inspirat dezvoltarea sistemului de codificare a acțiunii faciale (FACS). FACS a fost primul și singurul instrument cuprinzător pentru măsurarea obiectivă a mișcărilor faciale. Ekman a dezvoltat acest instrument împreună cu W. Friesen în 1978, iar ulterior l-a revizuit în 2003 cu J. Hagar ca al treilea autor. FACS rămâne standardul de aur pentru identificarea oricărei mișcări pe care o poate face fața umană. Ekman a colaborat mai târziu cu Terry Sejnowski pentru a studia măsurători faciale pe bază de computer.

În 1967, dr. Ekman a început să studieze înșelătoria. A lucrat cu cazuri clinice în care pacienții au mințit despre starea lor emoțională. El a studiat pacienții care au afirmat fals că nu sunt deprimați și s-au sinucis mai târziu. În urma examinării filmelor pacienților, Ekman și Friesen au văzut expresii microfaciale care au evidențiat sentimente negative puternice pe care pacientul încerca să le ascundă.

După ce a lucrat ca profesor mai bine de treizeci de ani, Dr. Ekman s-a retras în 2004.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0