Ți se pare că nu reușești să integrezi meditația în rutina ta? E în regulă! Chiar mai există și alte modalități pe care să le încerci pentru rezultate eficiente în zona de calmare și relaxare conștientă.
Deși meditația este cel mai răspândit mod de calmare a minților agitate în momentele stresante, ea nu funcționează, sau cel puțin nu din primele încercări, pentru toată lumea. Mai ales atunci când ne confruntăm cu multe gânduri anxioase sau stări depresive, meditația s-ar putea să nu fie cea mai potrivită formă de relaxare și ancorare pentru noi.
Pentru cei mai mulți dintre noi, meditația se potrivește de minune atunci când deja suntem calmi și bine ancorați în ziua respectivă, însă pentru a putea liniști o minte agitată, în majoritatea situațiilor, este mai bine să încercăm să implicăm simțurile, corpul și conectarea socială. Deși meditația este adeseori indicată ca o pastilă-minune, care o să ne aducă mai aproape de noi și o să ne calmeze cât am clipi, ea este doar un alt instrument disponibil pentru a ne ajuta să ne conectăm la noi, să reducem nivelul de stres și să ne îmbunătățim calitatea vieții.
Câteva alternative pe care le poți încerca
1. Vizualizarea
Exercițiile de vizualizare au câștigat ceva popularitate în ultimii ani și pe bună dreptate: gândurile și proiecțiile noastre cântăresc mult în viața de zi cu zi. Așa că le putem folosi în avantajul nostru, proiectând și vizualizând aspecte relaxante.
Un exercițiu pe care-l putem face este să vizualizăm o lumină caldă, blândă – de exemplu, razele soarelui – care ne inundă cu o senzație de căldură ușoară, cu o stare de bine și calm din creștetul capului, încet, până în vârful degetelor de la picioare. Putem face asta cu ochii închiși sau deschiși, cum se simte bine pentru noi. Ne putem imagina și putem vizualiza cum vrem să ne simțim într-un anumit context și astfel să ne simțim mai pregătiți pentru o prezentare, pentru o întrevedere sau pentru o ședință importantă.
2. Coloratul și pictatul
Deși mulți dintre noi le asociem cu activități specifice jocului de copil, coloratul și pictatul sunt elemente foarte importante pentru jocul adult. Ca adulți, chiar avem voie să ne jucăm, atât timp cât ne permitem singuri să facem asta și ne acordăm timpul necesar. Dacă avem micuți prin preajmă, ne putem alătura jocului lor de câte ori avem ocazia, iar dacă nu, putem alege momente dintr-o săptămână în care să colorăm sau să pictăm alături de cei dragi sau în solitudine, alături de muzica noastră favorită.
3. Orientarea
Se referă la ancorarea vizuală prin elemente exterioare nouă. Este o practică din terapia somatică și ne ajută să devenim mai conștienți, calmându-ne sistemul nervos prin mișcarea blândă a ochilor, scanarea mediului înconjurător și observarea a ceea ce se întâmplă în corp. Începi prin a te așeza confortabil și apoi scanează ușor ceea ce vezi în jur, oprindu-te atunci când ai nevoie să-ți odihnești privirea sau când simți nevoia să stai mai mult admirând, analizând ceva anume și apoi reluând scanarea. În tot acest timp, încearcă să te concentrezi și asupra interiorului, observând ceea ce se petrece în corpul tău atunci când scanezi mediul cu privirea.
4. Mersul pe jos
Mersul pe jos face spiritul armonios (ca să parafrazăm puțin o faimoasă vorbă românească, asociată cu beneficiile estetice ale mersului pe jos). Însă beneficiile asociate sănătății, inclusiv cea mintală, ale mersului pe jos sunt și ele demne de luat în seamă: îmbunătățirea memoriei, menținând creierul activ și sănătos, reducerea nivelului de stres prin eliberarea endorfinelor. În plus, mersul pe jos este un instrument de calmare, relaxare și conectare cu sine foarte accesibil pentru cei mai mulți dintre noi și necesită puțini pași (deși se recomandă mai mulți pe zi), pentru implementarea în viața de zi cu zi. E suficient să coborâm din mijloacele de transport cu o stație mai înainte de destinație, să mergem la un magazin aflat puțin mai departe de casă, să preluăm un apel telefonic în timp ce mergem etc.
Oricare dintre variantele de mai sus ni se potrivește este ok. Important este să o luăm pas cu pas, zi de zi, încercând atât cât ne simțim în siguranță, dar perseverând, pentru a putea vedea beneficiile pe termen lung.
Mai multe despre orientare găsești în cărțile lui Peter A. Levine. Iar dacă totuși mai vrei să-i dai meditației o șansă, îți recomand Tehnici de meditație pentru începători. Cum să devii mai fericit și mai calm în 10 zile, de Benjamin W. Decker.
Citește și:
- Pauza de mindfulness: Yoga și importanța mișcărilor conștiente, în zilele ocupate
- Cum ne ajută starea de mindfulness în gestionarea momentelor dificile
- #InterviurileSimonei: Mindfulness este o resursă naturală gratuită și la îndemână 24/7 ‒ spune Caroline Welch, autoarea cărții „Darul Prezenței conștiente“