Skip to content

Productivitatea și organizarea sunt subiecte foarte în vogă și elemente de interes pentru cei mai mulți dintre noi și sper că nu exagerez când spun că noi toți ne-am dori să fim puțin mai bine organizați și mai productivi, astfel încât să putem face față provocărilor vieții într-un mod mai grațios și mai structurat.

Pentru că, de multe ori, în conținutul online sau tipărit pe care-l citesc despre productivitate și organizare, cele două sunt puse sub aceeași umbrelă, e de notat totuși că există niște diferențe subtile între ele: pot fi cumva productiv fără să fiu organizat, așa cum s-ar putea să fiu organizat, fără să fiu productiv. Privind printr-o lentilă psihologică, organizarea este despre cum îmi structurez palierele vieții și cum reușesc să fac ceea ce fac, iar productivitatea este despre rezultatele acțiunilor și muncii mele, alături de așteptările pe care eu sau ceilalți le avem de la mine.

Organizare și productivitate

Organizarea este motorul eficienței pentru cei mai mulți dintre noi, referindu-se la planificarea ariilor principale ale vieții noastre, pe scurt: a aduce structură în viața de zi cu zi. Ea ține în mare parte de elemente de timp (organizarea calendarului, ședințelor, sarcinilor), iar țelul său principal este de a crea claritate și de a aduce structură.

Mai simplu spus: să știu ce am de făcut și când, eventual și cum. Pe de altă parte, productivitatea este mai aproape de sentimentul de suficiență, este mai strâns legată de așteptările pe care le avem de la zilele noastre. Dacă organizarea ne ajută să vedem cam cum arată ziua noastră, productivitatea ne aduce mai aproape de cum ne simțim în raport cu ce am produs, cum a arătat ziua noastră la final.

Raportarea la productivitate este o experiență subiectivă

Acestea fiind spuse, câți oameni există, tot atâtea feluri de organizare și productivitate regăsim. Cum îmi place să formulez (mai) simplu: varianta cuiva pentru o viață împlinită, bine structurată nu este neapărat modelul potrivit și pentru noi. Deși raportarea la rezultate ne poate ajuta să găsim un consens, experiența interioară raportată la productivitate și organizare este o experiență subiectivă, ținând de fiecare dintre noi. Ea este, în același timp, intim legată de mesajele timpurii pe care le-am primit despre valoarea noastră personală: a face și a fi suficient. Și de aceea este important să ne raportăm la valorile noastre și poveștile personale pentru a ne contura rutine de productivitate și o organizarea conștientă care să ne mulțumească la final de zi – fără a ajunge să repetăm și să replicăm metodele și rămânând cu același haos sau senzație de insatisfacție.

A ne organiza conștient, în acord cu viața noastră, pentru a ajunge să ne simțim productivi implică sondarea mesajelor evidente sau mai puțin evidente: când este suficient, cât de conectat sunt la a face mai degrabă decât a fi și unde este acel echilibru pentru mine, cât de organizat pot fi de fapt și ce spațiu ocupă flexibilitatea în povestea mea. Acestea sunt întrebări cu care recomand să începem un exercițiu de reflecție de acest gen. Personal, aleg hârtie și creion (pix, stilou), dar dacă nu este accesibil sau preferat acest tip de capturare a gândurilor, atunci un jurnal audio sau digital poate funcționa la fel de bine.

℗PUBLICITATE



Deși ne dorim variante one-size-fits-all, experiența mea personală și literatura recentă pe aceste teme arată că, dacă încercăm să implementăm protocoale fixe și stricte pentru organizare și planificare în scopul productivității, riscăm să ajungem mai degrabă dezamăgiți.

Ce a funcționat pentru mine:

  • Sondarea acelor întrebări esențiale (câteva exemple mai sus);
  • Journaling pe acele teme, pentru a-ți desena harta organizării și productivității personale;
  • Un audit al obiceiurilor și al lucrurilor care te consumă cel mai mult timp în raport cu obiectivele tale și cu modul în care-ți dorești să trăiești;
  • Lucrul interior cu un terapeut, consilier și/sau coach, care să te ajute să treci prin ele, iar dacă încă nu există spațiu în viața ta pentru asta, poți apela la o carte precum Terapie 1 la 1 cu sinele tău;
  • Testarea mai multor variante de organizare și planificare cu blândețe și curiozitate. Aici te poți inspira din cărți precum Atomic Habits.

Alte recomandări pentru poveștile noastre interioare legate de productivitate, organizare și ceea ce avem de făcut: Niksen. Arta olandeză de a nu face nimic, Ghidul perfecționistei pentru pierderea controlului.

Inspirația, răbdarea și curiozitatea sunt ingredientele-cheie. Invitația mea este către această sondare interioară într-o pauză de mindfulness, așa cum se simte potrivit pentru noi în calea despre organizarea conștientă, ajustată vieții noastre, și nu invers. Multe modele și informații sunt utile, însă, de cele mai multe ori, trebuie ancorate în viața noastră, adaptate valorilor și poveștilor noastre.


Citește și: 

Raluca Ene − Psiholog și psihoterapeut în formare, consultant HR și profesor de yoga, cu experiență de peste 10 ani în domeniul resurselor umane, în lucrul cu echipe globale. Pasionată de tot ceea ce înseamnă natura umană și potențialul fiecăruia, neuroștiință, productivitate și mindful living. Ghidată de curiozitatea înnăscută, iubește cafeaua, conversațiile, soarele și crede cu tărie că suntem creatorii propriei vieți − pas cu pas, cu blândețe și conștientizare. Pe Raluca o găsiți pe ralucaene.net.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0