Skip to content

Zilele noastre sunt din ce în ce mai pline, iar somnul nostru din ce în ce mai scurt, arată studiile. Astfel că nu-i de mirare că avem nevoie de pauze dese, de momente de reconectare cu trupurile și mințile noastre. Primul articol din seria Pauza de mindfulness aduce în prim-plan mișcarea conștientă – sub forma elementelor din practica yoga, mai concret elementele fizice de posturi (asanas). Indiferent cât de ocupate devin zilele noastre, câteva momente conștiente de mișcare simplă (cu ajutorul respirației) pot fi introduse, chiar și strecurate în programul nostru. Mai ales că yoga nu necesită pregătire prealabilă, este disponibilă pentru toată lumea, toate corpurile pot adapta mișcările astfel încât să se simtă bine pentru fiecare în parte.

Povestea mea

Povestea mea cu yoga pur și simplu a curs natural, din curiozitate și, recunosc, nevoie acută de relaxare. Stresul deja se acumula și se simțea puternic în corpul meu: cu tensiuni în zona abdominală, dureri de spate, umeri aplecați și gât rigid. Poate sună familiar, deoarece puțini dintre noi sunt feriți de scaunul de birou sau mașină ori transport în comun pentru multe ore pe zi.

Yoga a apărut în viața mea ca o soluție către reparare. Ulterior, am realizat cât de mult a contribuit la îmbunătățirea relației cu corpul meu. Treptat, a devenit un spațiu de conectare profundă între mintea și trupul meu și am ajuns chiar să predau yoga. Pentru că simțeam nevoia să împart din practica personală, să conturez totodată un spațiu sigur de conectare a altora cu ei înșiși.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Aceasta ar putea fi povestea ta

În continuare, vă prezint două mișcări pe care le putem face oricând și oriunde (fără saltea de yoga sau spațiu special). Poate nu avem tot timpul vreme de o practică completă, însă câteva minute clar putem găsi pentru cel ce ne este alături mereu – corpul nostru. Aceste mișcări mi-au servit în momente grele și zile pline și sunt ușor de inserat într-o pauză mindful de yoga.

1. Un minut în poziția muntelui

℗PUBLICITATE



Cu ochii închiși, dacă te simți în siguranță, sau cu ei întredeschiși, rămâi câteva momente în picioare în postura muntelui (Tadasana)Începe prin a ancora bine tălpile pe podea și a întinde degetele de la picioare. Lasă genunchii moi, relaxați, dar activează ușor coapsele, abdomenul și asigură-te că te clatini cât mai puțin (poți practica și la perete dacă îți e mai bine așa). Întinde brațele pe lângă corp și deschide palmele spre exterior, cu degetele cât mai răsfirate. Permite umerilor să rămână relaxați și păstrează gâtul lung. Relaxează maxilarul, fruntea și rămâi aici câteva respirații profunde, observând cum se simte tot corpul – activat, ancorat, în totalitate prezent. Orice gând apare, salută-l și oferă-i trecere sigură mai departe.

2. Aplecare înainte relaxată

Pornește din postura de mai sus, lasă picioarele depărtate ușor (aproape de lățimea șoldurilor tale). Respiră și întinde brațele deasupra capului; expiră și apleacă-te lent înainte peste coapse. Păstrează genunchii îndoiți, pentru a menține siguranța lor, și lipește abdomenul de coapse. Mută ușor greutatea în partea din față a picioarelor și imaginează-ți că spatele picioarelor se duce în sus. Lasă capul greu, te poți legăna ușor, poți lăsa și brațele grele să atârne în preajma picioarelor. Oferă-ți puțin timp, respirând profund în contact cu propriul corp. Fiecare respirație este o nouă ocazie să descoperi puțin mai mult spațiu în zona din spate a coapselor. În această aplecare înainte, energia noastră este protejată de spațiul creat din propriul corp. Pentru a ieși din postură, du lent mâinile la șolduri, îndoaie ușor genunchii și inspiră în timp ce te ridici. Pe expir ajungi ușor înapoi în Tadasana.

Bine de făcut!

În fiecare zi câte puțin, cu blândețe și conștientizare. Câteva momente care pot schimba energia în care ne aflăm și ne pot reconecta la corpul nostru. Luna viitoare urmează alte două pauze de mindfulness care să ne însoțească în tranziția spre o viață împlinită.

Raluca Ene − Psiholog și psihoterapeut în formare, consultant HR și profesor de yoga, cu experiență de peste 10 ani în domeniul resurselor umane, în lucrul cu echipe globale. Pasionată de tot ceea ce înseamnă natura umană și potențialul fiecăruia, neuroștiință, productivitate și mindful living. Ghidată de curiozitatea înnăscută, iubește cafeaua, conversațiile, soarele și crede cu tărie că suntem creatorii propriei vieți − pas cu pas, cu blândețe și conștientizare. Pe Raluca o găsiți pe ralucaene.net.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.