Skip to content

Comunitatea LGBTQ+ (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, queer, intersex și alte orientări sexuale și identități de gen) reprezintă un grup divers de persoane care nu se încadrează în normele tradiționale de orientare sexuală și identitate de gen. Există mulți oameni gay, cunoscuți în întreaga lume, care au avut un impact semnificativ în diferite domenii. Prezentatoarea TV Ellen DeGeneres, actorii George Takei și Laverne Cox, cântărețul Elton John sau Tim Cook, CEO-ul de la Apple, sunt doar câteva dintre numele sonore.

Pentru a înțelege mai bine acronimul, poate ar fi util să aflăm câteva elemente importante despre LGBTQ+.

Orientare sexuală:

  • Lesbiene: femei care sunt atrase romantic, emoțional și/sau sexual de alte femei;
  • Gay: bărbați care sunt atrași romantic, emoțional și/sau sexual de alți bărbați;
  • Bisexuali: persoane care sunt atrase romantic, emoțional și/sau sexual atât de bărbați, cât și de femei;
  • Pansexuali: persoane care pot fi atrase de oameni, indiferent de genul sau identitatea lor de gen;
  • Alte orientări: există și alte orientări sexuale în afara acestora, cum ar fi asexualitatea (absența atracției sexuale) și multe altele.

Identitate de gen:

  • Transgender: persoane ale căror identități de gen nu se potrivesc cu sexul atribuit la naștere;
  • Non-Binare: persoane care nu se identifică ca fiind strict bărbați sau femei, ci se plasează în afara acestui binar;
  • Cisgender: persoane ale căror identități de gen se potrivesc cu sexul atribuit la naștere;
  • Intersex: persoane ce au caracteristici biologice care nu se încadrează în tiparele tradiționale ale sexelor binare;
  • Queer: termen folosit ca umbrelă pentru a include toate orientările sexuale și identitățile de gen care nu sunt heterosexuale sau cisgender.

În ceea ce privește drepturile și egalitatea, comunitatea LGBTQ+ a luptat și continuă să lupte pentru drepturi egale în toate aspectele vieții, inclusiv căsătorie, adopție, acces la îngrijire medicală și protecție împotriva discriminării. În această toamnă, CEDO obligă România să recunoască căsătoriile gay, ceea ce poate schimba mult în bine viața persoanelor din comunitatea LGBTQ+.

O realitate despre care nu ne place să vorbim

„În momentul de față, nu doar umanitatea, cât și simpla existență a persoanelor LGBTQIA+ sunt puse la îndoială. Chiar și de la persoane aparent educate sau informate auzim păreri despre cum lupta pentru reprezentare și drepturi pentru comunitatea LGBTQIA+ ar fi o «modă» cu care internetul încearcă să ne îndoctrineze și să îmbolnăvească copiii“, spune Cristina Petrescu Ghenea, psihiatră și psihoterapeută de familie și cuplu, gazdă a podcastului Reconectat.

Dincolo de ceea ce crede mintea noastră subiectivă, realitatea este diferită și este sprijinită de zeci de ani de studii științifice și de ghidurile de practică din domeniile sănătății în general, dar mai ales din sănătatea mintală. „Persoanele LGBTQIA+ nu sunt nici bolnave și nici o modă, iar să susținem în continuare aceste lucruri arată nu doar o lipsă de informare corectă, ci și lipsa empatiei și a compasiunii față de aceia ce ne sunt copii, frați sau surori sau altfel de rude, colegi, vecini, prieteni sau pur și simplu necunoscuți cu care ne intersectăm pe stradă“ – continuă Petrescu-Ghenea.

Pentru a determina o flexibilizare la nivelul mentalității noastre, Cristina Petrescu-Ghenea ne recomandă un simplu exercițiu de empatie: „Să vă imaginați că persoana iubită, alături de care ați construit o viață și o gospodărie, cu mari sacrificii, moare. Iar voi, la scurt timp, rămâneți pe străzi, deoarece familia partenerului (partenerei) contestă în instanță testamentul. Aceeași familie care rupsese toate legăturile cu partenera voastră (partenerul vostru), pentru că nu erau de acord cu relația voastră“.

Lipsa de educație și de maturizare psihologică poate dezbina familii. Drept urmare, psihoterapeuta ne recomandă să încercăm să ne punem, din nou, în papucii părinților care au copii non-heterosexuali: „Dacă ești părinte, imaginează-ți cum copilul tău decide să emigreze, deoarece în România nu-și poate întemeia o familie cu persoana pe care o iubește, deși plătesc taxe ca toți ceilalți cetățeni. Aceasta este realitatea familiilor LGBTQIA+ din România“.

Este comod să ne plasăm pe o poziție de unde emitem judecăți de valoare atunci când nimic din experiența celorlalți nu ne este familiar și trăim cu drepturi pe care nici nu ne putem gândi că alții nu le au. Dacă prețuim cu adevărat familia, nu doar un ideal a ceea ce credem noi că ar trebui să fie familia, ar fi înțelept să prețuim familia în toate formele ei.

℗PUBLICITATECe poți face pentru a susține drepturile LGBTQ+

Pentru a fi informat și pentru a fi un aliat al comunității LGBTQ+, este important să ai o înțelegere corectă și respectuoasă a diversității orientărilor sexuale și identităților de gen. Iată câteva aspecte esențiale de luat în considerare:

Respectul pentru identitatea și pronumele persoanelor. Este important să respectăm identitatea de gen și pronumele cu care o persoană se identifică. Întreabă aceste persoane despre preferințele lor și folosește corect informațiile pe care le-ai primit. Dacă o persoană se identifică ca transmasculin și folosește pronumele „el“ și „lui“, ar trebui să-i respecți aceste preferințe.

Acceptarea fără condiții. Fiecare persoană merită să fie acceptată și iubită așa cum este, indiferent de orientarea sa sexuală sau identitatea de gen. Nu trebuie să încerci să schimbi sau să corectezi cine este cineva în ceea ce privește orientarea sexuală sau identitatea de gen.

Lupta împotriva discriminării și stigmatizării. Sprijinirea drepturilor și a egalității pentru persoanele LGBTQ+ este esențială. Fiecare persoană are dreptul la aceleași oportunități, libertăți și respect.

Ascultarea și învățarea constantă. Ascultarea poveștilor și experiențelor persoanelor LGBTQ+ poate fi o modalitate excelentă de a înțelege mai bine dificultățile și bucuriile lor. Nu face presupuneri și întreabă în mod deschis și respectuos.

Susținerea sănătății mintale. Persoanele LGBTQ+ pot întâmpina provocări specifice în ceea ce privește sănătatea mintală, de la stigmatizare la probleme de acceptare de sine. Oferirea sprijinului și încurajarea accesului la resurse de îngrijire a sănătății mintale pot fi de mare ajutor.

Participarea la evenimente și activism. Implicarea în evenimente și activități de sprijinire a comunității LGBTQ+ poate ajuta la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea drepturilor egale pentru toți.

Este important să recunoaștem și să respectăm diversitatea și complexitatea experiențelor LGBTQ+, să promovăm drepturile lor și să luptăm împotriva discriminării. Fiecare individ are dreptul la iubire, respect și egalitate, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0