Așa cum este important să înțelegem cum funcționează organismul nostru și care sunt condițiile necesare pentru a ne bucura de o stare de bine la nivel fizic, este la fel de important să înțelegem și mecanismele care ne asigură sănătatea financiară.
Și, ca în orice aspect al vieții noastre, totul pornește de la cunoaștere și informație. Din păcate, statisticile arată că suntem destul de deficitari la educație financiară (România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește nivelul de alfabetizare financiară), pentru că aceasta a lipsit nu doar din programa școlară, ci și din multe familii, banii fiind considerați încă un subiect tabu în societatea noastră.
Iar dacă tot vorbim de statistici, luna trecută, Banca Comercială Română (BCR) a prezentat datele unui studiu sociologic realizat împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research, privind comportamentul și relația cuplurilor din România cu banii. Concluziile acestui studiu au arătat că, deși 78% dintre cei intervievați au mărturisit că disensiunile legate de bani și situația financiară reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu, 53% dintre ei consideră că educația financiară poate consolida o relație. În plus, pentru 65% dintre repondenți, planificarea banilor pentru situații neprevăzute este cea mai presantă dorință. Cu alte cuvinte, lucrurile sunt pe cale să se schimbe, pentru că, dacă citim dincolo de cifre, vom observa că rezultatele acestui raport vin la pachet cu un mesaj care poate fi citit în cheie optimistă: în rândul românilor, există nu doar deschidere către educația financiară, ci din ce în ce mai mulți dintre ei conștientizează importanța acesteia în economia generală a vieții.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ce este educația financiară?
Pentru a înțelege mai bine rolul educației financiare, trebuie să înțelegem ce este aceasta. O definiție simplă spune că reprezintă un set de cunoștințe și abilități care-ți permit să-ți gestionezi mai bine banii și să participi la viața economică.
Consiliul OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) a definit educația financiară ca fiind „o combinație de conștientizare financiară, cunoștințe, abilități, atitudini și comportamente, necesare pentru a lua decizii financiare bune și, în cele din urmă, pentru a atinge bunăstarea financiară individuală“.
Dobândirea alfabetizării financiare îți permite să-ți îmbunătățești și să-ți menții starea de bine pe plan financiar, oferindu-ți un set de cunoștințe care te ajută:
- Să fii mai atent la riscuri și oportunități financiare, înțelegând produsele financiare și profitând de ele;
- Să faci alegeri financiare, în deplină cunoștință de cauză;
- Să știi unde să găsești asistență financiară;
- Să ai inițiative potrivite în contextul situației tale financiare;
- Să înțelegi contextul financiar al unei anumite perioade și implicațiile acestuia;
- Să iei decizii financiare corecte, în funcție de propriul context și de propriile obiective de viață.
Pentru copii și adolescenți, educația financiară este importantă pentru că îi învață:
- să economisească bani;
- să înțeleagă necesitatea de a avea un cont bancar;
- să-și gestioneze cu încredere banii;
- să fie pregătiți pentru a-și gestiona veniturile ca adulți.
Educație financiară la fiecare materie?
Se știe că, în perioada copilăriei și a adolescenței, indivizii au o capacitate mai mare de a învăța și de a asimila cunoștințe noi decât în perioada adultă, prin urmare atunci este momentul cel mai potrivit pentru ca noțiuni de educație financiară să fie introduse în programa școlară.
Aducerea educației financiare în fiecare clasă nu este doar despre învățarea gestionării banilor, ci reprezintă un instrument de împuternicire a fiecărui elev astfel încât să ia decizii înțelepte, să-și asume responsabilitatea pentru propriul viitor și să contribuie activ la bunăstarea economică a societății. Este despre crearea unei fundații solide pe care tinerii să-și poată construi viitorul.
Dar dincolo de aceste idei ambițioase, educația financiară poate îmbunătăți programa școlară existentă sau poate fi o opțiune pentru activități extracurriculare. Însă poate fi introdusă interdisciplinar și într-o serie de alte materii. De exemplu, poate aduce mai multe elemente din viața concretă, în timpul orelor de matematică, folosind exemple relevante din realitatea cotidiană a copiilor, sau poate fi încorporată în teme de dezvoltare personală, sănătate, economie, educație civică și socială.
Fii și tu parte din schimbare!
Mai multe studii au arătat că o educație financiară mai bună, de la o vârstă fragedă, ar putea fi benefică, în special în ceea ce privește prevenirea îndatorării. Persoanele cu o bună înțelegere a conceptelor și a riscurilor financiare au de două ori mai multe șanse de a lua decizii financiare mai sănătoase și de a-și gestiona banii mai bine decât cei care nu o fac. De asemenea, nivelul de educație financiară influențează pozitiv comportamentul financiar al gospodăriilor, în special asupra capacității de a planifica un buget pe termen lung. Însă, așa cum am arătat, bazele unui comportament financiar echilibrat se pun încă din sala de clasă.
Partenerii noștri de la BCR, prin Școala de Bani – platforma de educație financiară a Băncii Comerciale Române și prin implicarea unor specialiști din diverse domenii conexe educației, și-au dedicat ultimii opt ani pentru a deschide calea către o societate mai informată și mai pregătită să facă față provocărilor economice ale lumii contemporane. Progresele realizate până acum i-au inspirat și i-au motivat să continue să inoveze și să extindă orizonturile cunoașterii financiare în rândul tinerilor și adulților deopotrivă. Așa că astăzi și-au propus să facă un pas semnificativ înainte în această călătorie, prin inițierea unei petiții al cărei scop este să aducă educația financiară în centrul programei școlare, integrând-o în mod interdisciplinar în fiecare materie de studiu.
Prin LifeLab, sunt aduse în școli elemente de educație financiară, în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare. Fii și tu parte din schimbare și semnează petiția, pentru a putea introduce #EduFin la fiecare materie, contribuind astfel la formarea unor generații mai responsabile cu banii.
Educația financiară este esențială pentru o viață mai bună. Pentru mai multe sfaturi legate de gestionarea eficientă a banilor, puteți accesa cursurile online gratuite de pe Școala de Bani.
Citește și: