Skip to content

Continuăm seria de interviuri despre succes cu oameni care ne inspiră, iar după conversațiile avute cu Andreea Esca și părintele Nicula, astăzi avem bucuria de a vă împărtăși răspunsurile Petronelei Rotar. Știți deja că totul a pornit de la cartea scrisă de dr. Madeline Levine, care ne vorbește despre ce înseamnă să creștem bine un copil și despre cum să diferențiem între succesul nesănătos și succesul autentic.

Ce înseamnă, în secolul XXI, succesul în viața unui om?

Nu aș putea spune ce înseamnă, în secolul XXI, succesul în viața unui om, deoarece cred că fiecare om are o definiție foarte personală despre succes. În calitate de observator, îmi pare că azi succesul se definește în funcție de cîți bani ai sau arăți că ai, cîți followeri pe social-media, ce influență exerciți asupra unor mulțimi de oameni. Nu întîmplător a apărut „meseria“ de influencer, una foarte bine plătită, de altfel. Pentru mine, personal, succesul înseamnă altceva. Eu îl definesc drept capacitatea de a ajunge să trăiești o viață cu sens, împlinitoare, că te afli pe drumul tău, faci ceea ce îți place și, în același timp, ești de folos și celor din jur. 

Cât de importantă este lectura pe drumul către succes?

Un scriitor va răspunde întotdeauna (sper) că lectura este esențială nu doar pe drumul spre succes, ci în toate etapele vieții. E activitatea care îți deschide mintea, îți îmbogățește imaginația, vocabularul, lumea interioară, îți dă acces la lumi nemaiîntîlnite înainte, îți oferă noi chei de a privi și a decodifica realitatea, îți stimulează creativitatea – or, toate acestea sînt cruciale atunci cînd vrei să ai succes în orice domeniu. 

Ce valori de viață este important să le cultivăm copiilor pentru a ajunge oameni de succes?

Onestitatea. Față de ei înșiși, mai ales, dar și față de ceilalți. Vulnerabilitatea – capacitatea de a ne accepta imperfecțiunea, de a nu modifica realitatea și a nu minți pentru a mima că sîntem altceva decît sîntem cu adevărat, de a ne arăta exact așa cum sîntem – e lucrul cel mai important atunci cînd vrem să stabilim conexiuni autentice cu ceilalți. Or, fără asta, ce înseamnă succesul? Curiozitatea. Să fii mereu deschis la tot ceea ce vine, să te întrebi, să fii curios cu privire la lume și la tine. Smerenia. Nu modestia, căci modestia se confundă de multe ori cu o stimă de sine scăzută, ci smerenia autentică, ce presupune să înțelegi că lumea nu gravitează în jurul tău. Curajul. Curajul de a încerca mereu și mereu, curajul de a fi tu însuți, curajul de a nu te da bătut atunci cînd destinul pare potrivnic. 

℗PUBLICITATE



Ce rol joacă introspecția și curiozitatea față de lumea noastră psihologică și emoțională în dobândirea succesului autentic? 

Un psiholog va răspunde întotdeauna (sper) că introspecția e esențială. Vorbeam mai devreme despre onestitate, mai ales cea față de sine. Or, ea nu se poate realiza în lipsa introspecției. Autocunoașterea e un proces amplu, de multe ori dureros, însă necesar atunci cînd vrei să trăiești o viață cu sens, care să te împlinească. Succesul în lipsa unei cunoașteri de sine reale, autentice, e de multe ori doar împlinirea unor lipsuri și nevoi emoționale adesea neconștientizate.

Ce ar fi bine să înțeleagă părinții despre succes? 

Că nu e egal cu celebritatea, nici cu banii, nici cu influența, nici cu o viață dedicată exclusiv muncii. Că e un traseu foarte personal, diferit pentru fiecare, și că ar trebui să presupună în primul rînd binele emoțional al copilului. Succesul în lipsa binelui emoțional nu e succes, e o supracompensare, cum ziceam mai devreme. Ce ar trebui să ne preocupe pe noi, ca părinți, este cum se simte copilul, ce nevoi are, cum putem să îl sprijinim, lăsîndu-i în același timp și libertatea de a fi el și a alege pentru sine, dar și fiindu-i ghizi blînzi, care să impună limite. 

Părerea Petronelei este împărtășită de dr. Levine în cartea Parenting pentru succes, unul dintre cele mai complexe volume pe tema succesului, atât din perspectiva argumentărilor științifice, cât și a experienței clinice: „Precursorul succesului veritabil este dezvoltarea unei identități puternice și autentice. «Sinele» copilului tău nu s-a pierdut și nu s-a ascuns, și nici nu te așteaptă pe tine să vii și să-l scoți la iveală. Mai degrabă, se află în curs de dezvoltare. Copilul tău dezvoltă un sine nu doar pentru că ai fost tu atent(ă) la el și pentru că i-ai cultivat talentele și hobby-urile. Dacă noțiunea noastră despre dezvoltarea copiilor s-ar opri aici, am avea de-a face cu niște narcisiști cu un autocontrol scăzut, care cred că li se cuvine orice și pentru care să ne facem griji la nesfârșit. Ideea de ansamblu și corectă este aceasta: o imagine puternică de sine se dezvoltă printr-un proces ce include o combinație între generică, influența familiei, a anturajului, a mentorilor, oportunitățile prezentate și cultura din care face parte. (…) Succesul veritabil înseamnă să „fiu cel mai bun om care pot fi“, dar nu de unul singur, ci ca parte din comunitate, și include întotdeauna contribuțiile semnificative și conexiunile cu ceilalți.“

Dacă vrei să afli ce-i îndeamnă știința pe părinți, mai exact ce să facem și ce să nu facem, comandă acum exemplarul tău din Parenting pentru succes și pornește într-o lectură care-ți poate schimba viața!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0