Există momente în relația de cuplu în care unul sau ambii parteneri sunt confuzi, se află la răscruce de drumuri, oscilând între a rămâne sau a pleca din respectiva relație. De cele mai multe ori, nu este vorba de o alegere corectă sau greșită, ci e important să iei o decizie, fiindcă, în funcție de această alegere, poți rămâne ancorat(ă) acolo sau poți păși spre necunoscut, prioritizându-te.
Despărțirea, o decizie în care te întorci la autenticitatea propriei persoane
Te gândești să pleci fiindcă simți durere, tristețe, furie sau fiindcă trăiești alături de un om cu care nu mai reușești să comunici și nu mai împărtășești aceleași sentimente? Te gândești să rămâi pentru că iubești, pentru că, totuși, ți se satisfac anumite nevoi sau pentru că plecarea ar veni cu pierderi pe care nu ți le dorești, ar însemna să dezamăgești oameni și n-ai vrea asta?
Studiile susțin că, dacă te concentrezi pe valorile tale și-ți îndrepți atenția asupra ta, a ceea ce-ți dorești, cine ești, ce vrei, toate acestea îți pot oferi suport în luarea unei decizii privind viitorul relației tale. Poți face acest lucru luând o pauză din a mai analiza tot ce ține de partenerul sau partenera ta, de cât de deteriorată este relația și să te concentrezi pe tine.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ești în această relație acel tu autentic? Ești acceptat(ă), indiferent de părțile mai puțin bune pe care le ai, poți fi cine vrei să fii? Cum te simți tu în această relație? Îți sunt îndeplinite nevoile, dorințele? Ești văzut(ă), auzit(ă)?
Evaluarea climatului relațional, un factor hotărâtor în decizia despărțirii
Calitatea relației este și aceasta importantă și de luat în calcul. Să evaluezi climatul relațional poate fi o oportunitate benefică care te poate ajuta să decizi dacă să rămâi sau să pleci din relația de cuplu. Acordă atenție modului în care se simt lucrurile în relație, cât de tensionați sunteți amândoi și cum gestionați această tensiune în cadrul cuplului, ce se negociază și ce nu, cine face mai multe compromisuri și cum influențează acest lucru maniera voastră de relaționare, cum arată această relație pentru tine și pentru celălalt.
Ar mai putea fi de ajutor să fiți atenți ce emoții vă transmite celălalt: frică, furie, fericire, admirație. E valoros să vă împărtășiți amândoi sentimentele, să fiți dispuși în a vă angaja în conversații, să puteți discuta despre îndoielile și fricile voastre. E valoros să vă asigurați dacă amândoi sunteți dispuși să faceți eforturi pentru a putea continua și repara, verificând în permanență dacă relația se poate baza pe iubire, încredere, respect, căldură, generozitate, deschidere.
Ascultă ce-ți spune corpul în legătură cu relația ta!
Un alt aspect care-ți poate fi de ajutor este să-ți asculți corpul sau să verifici ce-ți transmite. Când te gândești la relația pe care o ai, la partenerul (partenera), cum te simți? Ce-ți transmite corpul? Bătăile inimii cresc, zâmbești și aștepți cu nerăbdare să-l vezi pe celălalt? Sau simți agitație, corpul ți se supraîncălzește, crește frecvența respiratorie? Cum se simte în stomac acest lucru? Cum arată mișcările mâinilor și ale picioarelor?
Când apare contextul unor astfel de decizii de care depinde viitorul tău, este posibil să simți ușurare sau un disconfort, ca și cum cineva sau ceva te apasă în interior. Ușurarea, eliberarea poate transmite impactul pe care-l are decizia pe care o iei, precum și starea de apăsare. Plimbările, meditația, practicarea exercițiilor de yoga ajută mult în a regla maniera prin care corpul îți transmite ce schimbări apar, ajutându-te să le găsești o interpretare cât mai exactă.
În loc de concluzie
Capacitatea de a pleca sau de a rămâne depinde de posibilitatea de a vizualiza o variantă mai bună atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău. Nimeni nu-ți poate spune cu exactitate dacă să pleci sau să rămâi. Și nimeni nu poate ști dacă plecarea sau alegerea de a rămâne poate echilibra situația în care te afli și ce ar fi mai bine pentru tine.
Cu siguranță n-ai vrut să auzi acest aspect, dar este o decizie dificilă. Verifică cum ai evalua calitatea relațională, cum te simți tu și dacă te mai regăsești în relația pe care o ai, dar și ce-ți transmite corpul. Când te gândești la o despărțire, cântărirea argumentelor pro și contra te poate ajuta să înclini balanța înspre un răspuns. Un studiu a constatat că frica de singurătate îi poate determina pe unii oameni să se mulțumească cu mai puțin într-o relație. Indiferent dacă rămâi sau pleci, este în regulă să-ți dorești împlinire, satisfacție, armonie și un cămin în care să te simți în siguranță. Chiar meriți toate aceste lucruri.
Bibliografie
Buecker, S., Maes, M., Denissen, J. J., & Luhmann, M. (2020). Loneliness and the Big Five personality traits: A meta–analysis. European Journal of Personality, 34(1), 8-28.
Citește și: