Fondat în urmă cu un deceniu de patru studente ale Universității Naționale de Muzică din București, cvartetul Poétique (Viviana Vlas, Alexandra Adetu, Luiza Iorga, Alexandra Pascaru) s-a remarcat, de-a lungul anilor, prin pasiunea pentru muzica de cameră și dorința de a aduce armonia sunetelor mai aproape de sufletele publicului. Cu un repertoriu variat și captivant, Cvartetul Poétique depășește granițele convenționale ale muzicii clasice, îmbogățindu-și programele cu tangouri celebre, valsuri rafinate, arii din opere, piese consacrate ale unor artiști de renume, colinde și aranjamente speciale pentru Sărbătorile de iarnă. Fiecare interpretare este concepută pentru a transforma experiența muzicală într-o călătorie emoționantă, accesibilă tuturor iubitorilor de frumos.
Ce înseamnă pentru voi muzica clasică și ce efecte produce aceasta asupra stării psihologice de bine?
Muzica clasică este nelipsită din viețile noastre, fiind angajate în orchestrele celor mai importante patru instituții muzicale din București: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Opera Națională și Opera Comică pentru Copii. Pe lângă repetițiile, concertele, spectacolele, recitalurile care fac parte din viețile noastre cotidiene, ne regăsim în muzica clasică atunci când dorim să aducem un plus de culoare sau de contur stărilor sufletești ori să pătrundem într-o lume imaginară perfectă, idilică.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Care sunt piesele din repertoriul internațional pe care le interpretați cu cea mai mare bucurie?
Ne bucurăm să interpretăm atât compozitori precum Mozart, Tchaikovsky, Beethoven, Rachmaninov, cât și lucrări care aparțin altor genuri muzicale: café-concert, tangouri celebre, cover-uri îndrăgite ale artiștilor naționali și internaționali, muzică de film.
Apropo de bucurie și starea de bine, cum reacționează publicul din România la muzica clasică?
Putem aborda subiectiv sau obiectiv răspunsul. În general, nu toți românii sunt receptivi la acest stil de muzică. Dar sunt și persoane care ascultă, apreciază, sunt familiarizate sau în plină descoperire. Pentru noi, este o bucurie să vedem cât mai mulți copii și tineri în sălile de concert în care profesăm (Ateneul Român, Sala Radio, sala mare a Operei Naționale și sălile de spectacol ale Operei pentru Copii), iar acest lucru este un semnal foarte bun. Evident că situația poate fi îmbunătățită prin atenția acordată educației muzicale în școli, introducerea în programa școlară a unor audiții sau activități culturale care să sprijine și să dezvolte interesul copiilor pentru arta sunetelor. Punând accentul pe inserarea, evoluția și valorificarea dezvoltării culturale în România, putem spera la un public educat și numeros, care să se bucure pe deplin de muzica clasică și de arta interpretativă calitativă.
Cum a luat naștere Poétique Quartet?
Cvartetul nostru s-a fondat în luna mai a anului 2014, pe când eram masterande la Universitatea Națională de Muzică București. Inițial, a fost alcătuit dintr-o formulă mixtă, însă la scurt timp am decis să continuăm în varianta exclusiv feminină, cea în care suntem și astăzi: Viviana Vlas – vioara I, Alexandra Adetu – vioara a II-a, Luiza Iorga – violă și Alexandra Pascaru – violoncel. Este un proiect de suflet, o a doua familie pentru noi, în care am investit profesionalism, timp, responsabilitate, talent, resurse financiare, autenticitate și foarte multă muncă, hotărâre și efort.
Suntem un grup unit, foarte bine sudat după zece ani, majoritatea chestiunilor sunt subînțelese și vin de la sine acum, energia care s-a creat între noi și pe care ne propunem să o transmitem la fiecare apariție este unică. De asemenea, continuăm să ne bucurăm de prilejul de a face muzică împreună și de a duce arta dincolo de sălile de concert, astfel încât publicul să o abordeze cu mai mare ușurință.
Dacă tot vorbim despre istoria voastră, cum ați ales la ce instrumente să cântați?
Fiecare dintre noi are propria poveste în acest sens. Părinți muzicieni sau nu, oameni potriviți care ne-au descoperit, îndrumat și format, cert este că ne unește pasiunea pentru muzică, pentru instrumentul ales, viziunea artistică a familiilor noastre care ne-au susținut necondiționat și au investit în noi, dar, mai ales, orele de studiu individual și de pregătire intensă, care ne-au adus la nivelul la care suntem astăzi.
Ce pregătiți pentru iubitorii de muzică în perioada care urmează?
După succesul pe care l-au avut cele trei videoclipuri, Por una cabeza, Colaj de Crăciun și coverul Sorry seems to be the hardest word, alături de colegii din trupa Bazaar, urmează să lansăm anul viitor un nou proiect, la care lucrăm și care va conține fragmente din coloana sonoră a filmului Pirații din Caraibe. Așadar, va fi un colaj cu cele mai cunoscute piese ale lui Hans Zimmer și Klaus Badelt.
Se spune că muzica este cea mai valoroasă formă de magie. Voi ce muzică ascultați atunci când nu sunteți pe scenă?
Ascultăm nu doar muzică clasică, ci și jazz, blues, muzică ușoară, muzică de film etc.
Într-o zi lipsită de energie, care ar fi cea mai potrivită compoziție din muzica clasică de ascultat?
Anotimpurile lui Vivaldi sau Piazzolla se potrivesc întotdeauna. În această perioadă, a Sărbătorilor de iarnă, putem opta pentru Spărgătorul de nuci, Tchaikovsky, sau pentru valsurile lui Johann Strauss. Totodată, ne putem orienta către repertoriul pentru formații camerale, trio cu pian, cvartet, octet etc.
Dar pentru a celebra viața și pentru a ne exprima recunoștința?
Considerăm că cele mai potrivite lucrări ar fi Simfonia a IX-a, de A. Dvorak, Simfonia a VI-a, Pastorala sau Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră, Imperialul, ale lui Beethoven.
Dacă cineva își dorește să organizeze un eveniment special pentru finalul anului, cum poate să solicite prezența cvartetului vostru?
Cei care doresc să ne contacteze o pot face pe rețelele de socializare, pe paginile noastre Poétique Cvartet sau la numărul de telefon și adresa de e-mail afișate acolo. Suntem deschise diverselor proiecte și tuturor celor care doresc să aducă eleganță, rafinament și momente artistice de calitate la evenimentele lor.
Citește și: