Skip to content

Alegerile prezidențiale poloneze se anunță destul de interesante – și asta, pentru că în cursa pentru putere s-a înscris și Robert Biedroń, un personaj plin de culoare, ce schimbă din temelii niște uzanțe bine înrădăcinate. Biedroń este reprezentant al stângii poloneze, lider al partidului Wiosna („Primăvară“) și fost primar al orașului Słupsk; este ateu și activist LGBT.

Partidul a fost înființat anul trecut și a format o coaliție, alături de alte două partide de stânga (SLD și Razem), împreună cu care a câștigat 49 dintre cele 460 locuri din Seim (camera inferioară a parlamentului polonez), după o absență de patru ani. Potrivit platformei de știri Polandin.com, nominalizarea sa drept candidat s-a făcut în data de 19 ianuarie, în cadrul convenției partidului.

În luna mai, acesta ar trebui să se confrunte cu Andrzej Duda, președintele de dreapta, ce actualmente se află la final de mandat, dar care este susținut de partidul de guvernământ PiS („Lege și Justiție“), cu Małgorzata Kidawa-Błońska, care va candida din partea PO („Platforma Civică“), dar și cu Władysław Kosiniak-Kamysz, președintele PSL („Partidului Țărănist“).

În 2003, Biedroń a primit premiul „Rainbow Laurels“ și, în 2004, a fost numit „Rainbow Man“, ceea ce l-a făcut să fie recunoscut de către comunitatea LGBT. În prezent, acesta dorește – potrivit pinknews.co.uk – instituirea recunoașterii uniunii civile între persoane de același sex, liberalizarea avortului, dar și o egalizare a drepturilor salariale, indiferent de gen.

℗PUBLICITATEPlatforma media euractiv.com titrează că Biedroń ar fi promis închiderea tuturor minelor de cărbune până în 2035, pentru a reduce smogul din cauza căruia se înregistrează un număr impresionant atât de nașteri, cât și de decese premature.

Prezentarea unui candidat care are cu totul și cu totul alte viziuni poate fi catalogată ca fiind o gură de aer, într-o țară conservatoare. Atitudinea „out of the box“ este una dintre cele mai dezirabile variante, pe care de obicei alegătorii le așteaptă și le încurajează.

De asemenea, înfruntarea unor elemente tabu ale societății și exprimarea dorinței de a le îndrepta și a le introduce în mentalul colectiv ca fiind firești înseamnă să pășești pe un drum nebătătorit, greoi.

Însă, cu siguranță, este șansa la o viață mai bună pentru cei ce trăiesc în umbra celorlalți, din teama de a nu catalogați ca fiind „altfel“. Exemplul său, poate, va deschide alte uși și va instaura alte doctrine, de vreme ce mentalitățile de astăzi nu mai au nicio legătură cu cele de acum mulți ani.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0