Formare complementară Zalău - – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Formare complementară - Zalău

Începând din anul 2012, Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie a format, la nivel național, zeci de psihoterapeuți cu abilități și competențe în terapia de familie și cuplu, devenind în scurt timp o școală de referință în rândul persoanelor interesate de cursurile de formare complementară.

Acum, după ani buni de practică, echipa noastră de traineri a elaborat o nouă programă, bazată nu doar pe experiența clinică, ci și pe rezultatele studiilor științifice și feedbackurile primite de la cursanți. Noul design al cursului de formare complementară le oferă participanților o experiență unică de învățare, atât din prisma modului de prezentare a aspectelor teoretice, cât și prin aplicațiile practice, studiile de caz și exercițiile de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Descrierea programului de formare

Pe parcursul formării, participanții vor avea șansa de a cunoaște, înțelege și aplica câteva dintre cele mai complexe modele de intervenție relațională – validate științific și aplicabile cu succes în psihoterapia familiilor, cuplurilor, adulților, adolescenților și copiilor.

Cursanții vor avea ocazia de a-și însuși știința și arta actului psihoterapeutic de la câțiva dintre cei mai cunoscuți experți în sănătate relațională din România. Gáspár György, Diana Stănculeanu, dr. Raluca Anton, dr. Adela Moldovan, Sorina Petrică, Roxana Nicolau, dr. Emöke Tarján, Oana Nașcu sunt doar o parte dintre trainerii principali ai formării complementare.

Una dintre caracteristicile de bază ale noului program de formare este aceea că participanții vor putea asista la cum lucrează psihoterapeuții formatori cu pacienții – direct în fața grupului de formare sau prin intermediul unor înregistrări video. De asemenea, cursanților li se oferă șansa de a participa în calitate de observatori la ședințele de psihoterapie sau workshop-urile susținute de formatori, pentru a-și însuși cât mai bine etapele evaluării și intervenției psihoterapeutice.

Ce se învață în cadrul formării?

Modulele de curs sunt în așa fel elaborate, încât viitorii psihoterapeuți de familie și cuplu să abordeze o gamă cât mai variată de probleme de natură psihologică și relațională. La fiecare model științific prezentat, protocolul terapeutic va include atât evaluarea clinică și conceptualizarea cazului, cât și pașii specifici de intervenție.

Cursanții sunt ajutați să gândească din punct de vedere sistemic (viziunea principală a terapeuților de familie și cuplu), înțelegând astfel că nevoia de relaționare este una dintre cele mai importante nevoi umane și, prin urmare, oamenii au nevoie să-și cultive inteligența relațională – atât pentru a se înțelege pe sine, cât și pentru a menține sănătatea conexiunilor cu cei din jur. Principiile de bază ale psihoterapiei relaționale vor fi completate cu module de parenting, psihopatologie, sexualitate, infidelitate, pierdere.

Lista principalelor module de formare:

 • Introducere în teoria sistemică și practica relațională (responsabil de curs: Gáspár György)
 • Strategii de parenting validate științific (responsabili de curs: Diana Stănculeanu, Oana Calnegru)
 • Intervenția în tulburările de anxietate la adulți – o perspectivă relațională (responsabili de curs: Diana Stănculeanu, dr. Raluca Anton)
 • Intervenția în tulburările de anxietate la copii și adolescenți – o perspectivă relațională (responsabili de curs: Diana Stănculeanu, dr. Raluca Anton, Cornelia Paraipan)
 • Intervenția în tulburările depresive la adulți – o perspectivă relațională (responsabili de curs: Diana Stănculeanu, dr. Adela Moldovan, Oana Nașcu)
 • Intervenția în tulburările depresive la copii și adolescenți – o perspectivă relațională (responsabili de curs: Diana Stănculeanu, dr. Adela Moldovan, Oana Nașcu, Cornelia Paraipan)
 • Intervenții validate științific în tulburările de externalizare la copii și adolescenți – o perspectivă relațională (responsabili de curs: Sorina Petrică, Cornelia Paraipan)
 • Terapia Relațională Imago (responsabili de curs: Gáspár György, dr. Raluca Anton, dr. Adela Moldovan)
 • Terapia Schemelor Cognitive pentru intervenția în cuplu (responsabil de curs: Roxana Nicolau)
 • Terapia de Cuplu centrată pe Emoții (responsabil de curs: Gáspár György)
 • Modelul Gottman și terapia de cuplu (responsabili de curs: Gáspár György, dr. Raluca Anton, dr. Adela Moldovan)
 • Tratamentul tulburărilor de personalitate – o perspectivă relațională (responsabili de curs: dr. Raluca Anton, Roxana Nicolau)
 • Intervenția în tulburările de comportament alimentar – o perspectivă relațională (responsabili de curs: dr. Adela Moldovan, Cristina Petrescu-Ghenea)
 • Intervenția relațională în adicții (responsabili de curs: dr. Adela Moldovan, Oana Calnegru)
 • Intervențiile relaționale de orientare psihodinamică (responsabil de curs: dr. Emöke Tarján)
 • Intervenția relațională în infidelitate și situații de criză în cuplu (responsabili de curs: Gáspár György, dr. Raluca Anton, dr. Adela Moldovan, Oana Nașcu, Cristina Petrescu-Ghenea)
 • Intervenția relațională în trauma psihologică (responsabili de curs: Sorina Petrică, dr. Adela Moldovan)
 • Educația sexuală în familie – o perspectivă relațională (responsabil de curs: dr. Cristina Petrescu-Ghenea)
 • Intervenția relațională în situații de pierdere, despărțire, divorț, deces (responsabili de curs: Sorina Petrică, dr. Raluca Anton, dr. Adela Moldovan, Oana Calnegru)
 • Încheierea psihoterapiei și finalizarea procesului de intervenție relațională (responsabili de curs: Gáspár György, Diana Stănculeanu)

Cui i se adresează programul de formare complementară?

Programul de formare le este destinat absolvenților de Psihologie, Medicină, Psihopedagogie, Filosofie, Teologie, Asistență socială. Absolvenții sistemului universitar Bologna se vor putea înscrie doar după absolvirea unui masterat în psihologie sau dacă dovedesc faptul că urmează un program de masterat în psihologie în paralel cu formarea în psihoterapie. Sunt exceptați de la cerința finalizării unui asemenea masterat absolvenții facultăților de Medicină cu specializarea în Psihiatrie și cei care au absolvit specialitățile mai sus amintite în sistem pre-Bologna sau cei care s-au înscris la facultate înainte de anul 2019 (an în care s-au aprobat noile standarde de formare CPR).

Durata programului de formare

Programul de formare în psihoterapie este compus din:

 1. formarea teoretică de bază și
 2. practica clinică sub supervizare.

Programul însumează: 500 de ore de teorie și formare profesională, 250 de ore de dezvoltare personală sau experiență terapeutică personală și 150 de ore de supervizare individuală și de grup. Întregul program de formare se desfășoară pe o perioadă de minimum 4 ani. Începând cu anul III de formare, participanții pot începe practica clinică sub supervizare, în condițiile finalizării masteratului în psihologie și absolvirii examenului de evaluare teoretică de la finalul primilor 2 ani ai acestui program.

Programul de formare cuprinde 3 etape de evaluare: (a) evaluarea generală, la admiterea în cadrului programului de formare; (b) evaluarea teoretică, după finalizarea anului II de formare; și (c) evaluarea practică, după finalizarea anului III de formare. Ieșirea din supervizare (etapă care durează 2 ani) este posibilă doar în baza unui dosar care să cuprindă: prezentarea a 10 cazuri de psihoterapie, un raport de activitate, numărul minim de credite anuale obligatorii (10/an), raportul de supervizare din partea supervizorului și înregistrarea video a unei ședințe de psihoterapie.

Actele necesare pentru dosarul de admitere

 • Formularul standard de admitere
 • Copie după actul de identitate
 • Copie după actele de studii (diplomă de licență și de master în psihologie, după caz)
 • Scrisoare de motivație
 • 2 scrisori de recomandare, din partea unor persoane care cunosc suficient de bine candidatul (prieteni, rude, colegi, profesori)
 • Un plan educațional care să cuprindă: descrierea traseului educațional anterior (cursuri, workshop-uri, conferințe sau alte manifestări științifice), obiectivele de studiu pentru viitor și lista cărților de psihologie sau psihoterapie parcurse
 • Copie după dovada achitării taxei de interviu, în valoare de 100 de lei

Toate actele se depun în format electronic, cu mențiunea că, la interviul de admitere, candidatul va avea de prezentat toate documentele și în original.

Apreciem în mod deosebit interesul dvs. pentru formarea avansată în aplicarea modelor clinice și pentru programul nostru de formare complementară. Așteptăm cu interes aplicația dvs.! (descarcă aici)

Persoana de contact: psih. Oana Calnegru – 0723.176.743; email: oana.calnegru @paginadepsihologie.ro

Cu urări de bine,
Membrii Comitetului de Admitere

Detalii

Viziunea integrativă a programului de formare oferă participantilor posibilitatea unei pregătiri eficiente, pentru a aplica principiile psihoterapiei validate științific într-o gamă variată de domenii – servicii clinice specializate, ONG-uri, cabinete private, școli și alte contexte educaționale, entități medicale.

Durata: 3 ani formare + 2 ani supervizare

Format: 21 module formare + 8 module supervizare

Cost: 650 lei/modul

Dată începere grup nou: martie 2022

Termen limită depunere dosar înscriere: 15 februarie 2022

Pre-rechizite necesare pentru admitere: diplomă de licență în psihologie sau diplomă de licență asimilată (conform normelor COPSI).

Interviurile de admiterea în anul academic 2022-2023 se vor anunţa la scurtă perioadă după depunerea dosarului.

Caută