Câți dintre noi nu își doresc să fie mai buni decât au fost părinții lor?! Dar adesea constatăm că, pentru o astfel de îndeletnicire personală, nu este suficient doar să ne dorim… Este nevoie de un proces asumat de autocunoaștere, de maturizare psihologică și emoțională. Iar pentru a ne da o mână de ajutor, psihologul american Janet Woititz a scris un emoționant ghid de parenting – pentru toți adulții care provin din familii disfuncționale.
„Familie disfuncțională“ este o etichetă pe care probabil că ți-ai dori să nu i-o lipești familiei tale de origine. Dar dacă te gândești că aceasta se referă doar la acele persoane care au crescut într-un mediu extrem de ostil și abuziv din punct de vedere fizic sau sexual, atunci este bine să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Dr. Woititz descrie drept „familie disfuncțională“ fiecare context relațional în care nevoile copiilor nu sunt o prioritate. Familiile disfuncționale sunt cele în care un părinte este grav bolnav ori dependent de alcool sau în care, din varii motive, acesta nu poate fi prezent emoțional alături de copiii săi. Dar tot aici includem și familiile care au suferit pierderi majore sau care cunosc răsturnări de situație: divorț, deces, mutări repetate de domiciliu, probleme financiare sau alte schimbări radicale.
Cartea este împărțită în 14 capitole, fiecare dintre acestea prezentând atât teoria științifică, cât și o serie de exemple reale și recomandări practice, menite să faciliteze procesul de recunoaștere a propriilor dureri sufletești, a nevoilor neîndeplinite din copilărie și a modului în care, inconștient, ajungem să ne lezăm copiii – așa cum ne-au lezat părinții noștri în trecut.
Cartea începe cu o clasificare a comportamentelor parentale și cu o subliniere clară a motivelor pentru care nu este sănătos pentru copil să aibă un părinte critic, excesiv de pretențios, amăgitor, absent, autoritar sau salvator. Apoi, dr. Janet Woititz descrie în detaliu drepturile psihologice ale copilului, precum și stadiile de dezvoltare prin care trece acesta – exemplificând concret care-i sunt nevoile și ce pot face părinții.
Se vor recunoaște în paginile volumului toți cei cărora copilăria le-a fost răpită, care nu au putut să fie copii în adevăratul sens al cuvântului și care nu știu ce înseamnă să crești într-o familie sănătoasă din punct de vedere psihologic și relațional.
Dacă vrei să afli cum să răzbați în viață când ai primit mesaje negative, cum să pui limite rezonabile, ce presupune să trăiești cu iubire și cum să ai grijă de tine, atunci Mai bun decât părinții tăi este cartea ce te poate ajuta să găsești răspunsuri la întrebările tale.
Colegii noștri Gáspár György și Diana Stăculeanu au făcut o prietenoasă introducere în teoria elaborată de Janet Woititz și, în materialul video de mai jos, ne prezintă într-un limbaj accesibil știința parentingului conștient.