„Poți trăi fără sex. Dar nu poți trăi fără atingere“, spune Esther Perel, psihoterapeut de cuplu – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Pandemia e ca un vas Petri pentru relații, consideră psihoterapeuta Esther Perel. Invitată în podcastul Sway, realizat de jurnalista Kara Swisher și găzduit pe platforma New York Times, Esther Perel vorbește despre cum ne-a afectat pandemia relațiile de cuplu, cum ne-a transformat relațiile profesionale și cum putem să facem o mai bună delimitare între rolurile noastre, pe care le îndeplinim în cea mai mare parte a timpului în același loc – acasă.

La fel ca orice alt dezastru, pandemia acționează ca un catalizator în relații, spune Perel. Devii conștient de faptul că ești muritor. Că trăiești o singură dată. Că viața e scurtă. Și nu mai aștepți: să faci copii, să te căsătorești. Sau, dimpotrivă, să ieși din relație. Pandemia ne-a determinat să ne regândim prioritățile. Pentru unii, a adus sentimentul de sufocare după ce, luni la rând, au petrecut 24 de ore din 24 în același spațiu cu partenerul și familia. Pentru alții, a însemnat un moment de apropiere și reconectare. În timp ce alții au fost împovărați de noua realitate în care au fost nevoiți să se confrunte cu decizii dificile: cum să îi protejeze pe bunici, cum să țină copiii departe de ei, astfel încât cei vulnerabili să rămână în siguranță? 

Suntem nevoiți să facem față bolii, morții, singurătății, separării de cei dragi care trăiesc în afara țării. Și în plus, ne luptăm să ne redefinim spațiul. Ne ferim, mai mult ca niciodată, de străini. Dar și de ai noștri. Evităm atingerea. Și mulți dintre noi suntem „înfometați“, tânjim după atingere, mai spune psihoterapeuta. Iar fără sex putem trăi, dar fără atingere nu (prea bine). Devenim iritabili, depresivi, agresivi. Atingerea este vitală pentru noi. Pielea noastră este cel mai mare organ. Iar pielea are nevoie să fie atinsă. Asta ne alină, ne liniștește, ne dă siguranță și ne conectează, a remarcat Esther Perel în discuția cu jurnalista Kara Swisher. 

©The New York Times; Fotograf Amy E. Price

Sexul în pandemie

În pandemie, ne petrecem tot timpul alături de partener. Cum influențează asta dorința și intimitatea? În ambele direcții, este de părere Perel. În cele mai multe dintre cazuri, teama și stresul inhibă dorința. „Două gazele nu se pot împreuna în fața unui leu“, glumește terapeuta, folosind replica directorului Institutului Kinsey, Justin Garcia. Vestea bună este că studiile despre sex realizate în vremea pandemiei arată că, în timp ce stresul ne constrânge, izolarea ne determină, în același timp, să împărtășim mai multe fantezii. Libertatea, atunci când suntem constrânși, vine din imaginația noastră, explică Esther Perel. 

Biroul de acasă

Toate rolurile noastre s-au înghesuit într-un singur spațiu – acasă. Suntem colegul, șeful, părintele, iubitul, prietenul, toate într-una. Nu mai există limite, nu mai există tranziție. Suntem departe de vechea noastră normalitate, în care fiecare activitate era trăită într-un loc anume, când mergeam la restaurant, mergeam să ne vedem cu prietenii, mergeam la birou și ne schimbam sau conduceam între aceste locuri și activități. Aveam o tranziție în timp și spațiu. Acum, această tranziție nu mai există. Cu atât mai mult, este esențial să ne creăm ritualuri, să trasăm limite, să facem o demarcație între spațiul personal și cel profesional, să separăm ziua de noapte, munca de distracție. Cea mai la îndemână modalitate de a face acest lucru este să ne schimbăm hainele, ne sfătuiește Esther Perel. Să ne punem ținuta „de birou“, chiar dacă nu plecăm din casă, apoi să ne schimbăm la „terminarea programului“. Sau să ieșim la o plimbare de măcar 20 de minute înainte de a trece la un alt rol. Să ascultăm muzică, să dansăm, să ne mișcăm. 

Asta este cu atât mai important, cu cât întreaga zi suntem înțepeniți la birou și încremeniți în ședințe pe Zoom, epuizante, după ore întregi în care ne uităm în toate colțurile ecranelor spre partenerii de discuție cu care nu avem, de fapt, contact vizual.

℗PUBLICITATECum vom munci în viitor

Inteligența relațională la locul de muncă, liderii empatici, importanța stării de bine a angajaților sunt subiecte despre care se vorbește mult acum. Deja înțelegem cu toții că unele lucruri vor putea fi făcute de la distanță și că există avantaje ale acestui lucru, dar în același timp, se văd și efectele lipsei de interacțiune și conectare la nivel personal. Poate că nu vom mai veni în aceleași birouri, nu vom mai lucra în open spaces sau în cubicles, dar înțelegem deja că nu vom putea înlocui vreodată relațiile interpersonale.

Lucrând de la distanță, poți să-ți îndeplinești sarcinile. Te poți ocupa de proiectele tale. Dar nu poți merge împreună cu colegii la o cafea, nu te poți duce la biroul altcuiva, unde să afli, dintr-o conversație oarecare, că mai există o întreagă divizie în companie, despre care nu știai. Și nu poți să găsești un mentor la distanță, fără să fii prezent fizic, este de părere Esther Perel. Iar asta este important în vremurile noastre, când munca este mai mult decât o sursă de venit și de supraviețuire și a devenit o activitate care ne conferă sens și ne dă un sentiment de apartenență.

Cum putem să menținem coeziunea echipei la distanță? Vorbind, ne sfătuiește psihoterapeuta. Dar nu despre ce facem în mod specific la jobul nostru. Ci despre cine suntem și ce ni se întâmplă.

Există acel spirit în noi, care va continua să creeze lumea în care trăim

Cum vom ieși din pandemie? Vom fi bine, crede Perel. „Oamenii au îndurat foarte multe. Acesta este un moment bun să ne uităm la toți cei care nu au avut drepturi. Și să învățăm de la ei. Ei au continuat să iubească, să celebreze, să aibă copii. Când părinții mei au fost eliberați după cinci ani petrecuți în lagărele de concentrare, primul lucru pe care l-au făcut a fost să aibă un copil. Asta le-a arătat că încă sunt oameni. Și cred că există acest spirit în noi, care va continua să creeze lumea în care trăim. Și, așa, amestecat cu durere, cu tristețe, cu pierdere, cu furie, vom continua să facem ce am făcut dintotdeauna.“

Simona Calancea

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută