Skip to content

Trăim vremuri complicate. După doi ani de pandemie și restricții de variate feluri, suntem în situația critică în care la granițele țării noastre se desfășoară un război. Cu alte cuvinte, imprevizibilul și incertitudinea pare că și-au făcut cuib în lumea noastră. În astfel de situații, lipsa de control și de stabilitate ajung să fie resimțite sub forma unui stres crescut și perturbator. 

În acest episod din #PracticaMindfulness, un proiect marca Pagina de Psihologie și susținut de Eon și Delgaz Grid, Gáspár ne propune o tehnică de creștere a rezistenței la stres. 

Potrivit psihologiei evoluționiste și a mai multor dogme religioase tradiționale, nu putem controla lumea din jurul nostru, dar putem face ceva pentru a ne adapta și a învăța să trăim în realitatea vieții de zi cu zi. Respingerea și evitarea disconfortului reprezintă calea prin care transformăm stresul în suferință, în timp ce recunoașterea și înțelegerea reacțiilor noastre ne conduc spre creșterea rezilienței. 

Iată un nou exercițiu de mindfulness, menit să ne crească rezistența la stres

Corpul este fundația ființei noastre și tot el este baza practicii mindfulness. Trăim într‐un trup, de aceea, pentru a aprecia în totalitate viața, este înțelept să ținem cont de el și să‐l îngrijim. Ar fi o mare eroare să considerăm corpul mai puțin important decât mintea. Chiar dacă acesta este mult mai lent în comparație cu mintea, el poate reprezenta un avantaj extraordinar atunci când ne cuprinde energia activatoare a stresului. 

Alocă‐ți aproximativ un sfert de ceas pentru acest exercițiu și găsește un loc liniștit, unde să ai o postură cât mai confortabilă, ține ochii închiși și respiră blând de cel puțin trei ori. 

Proiectează pe ecranul minții imaginea întregului tău corp, ca și cum te‐ai privi din exterior. 

Caută să urmărești traseul respirației din organismul tău și practică respirația conștientă câteva secunde. Permite‐i corpului tău să respire, în timp ce tu urmărești cu atenție fiecare inspirație și expirație. 

Apoi, fii receptiv față de întregul trup — față de tot ce este în interiorul a ceea ce se numește piele. Lasă‐ți atenția să se îndrepte către tot ce are corpul să‐și transmită, către fiecare senzație predominantă. Permite‐ți să o observi, așa cum este ea, iar dacă întâlnești efectele neplăcute ale stresului, tot ce ai de făcut este să le conștientizezi. 

℗PUBLICITATE



Stresul ar putea să‐și găsească locul în jurul abdomenului, al plexului solar, al capului, deci vei resimți mai multă energie în aceste zone. Scanează‐le cu atenție și exprimă‐ți grija și iubirea față de propria durere. Când devine prea greu, tot ce ai de făcut este să‐ți muți atenția asupra respirației, proces care‐i transmite creierului tău că ești viu. 

Fii receptiv față de toate senzațiile, îmbrățișându‐le cu acceptare și cu bunătate, fără să te identifici cu durerea sau cu suferința. 

Acceptă orice gând care‐ți transmite că stresul nu este sănătos și adaugă noile convingeri potrivit cărora nu poți să‐ți împlinești sensul vieții fără a trăi un anumit nivel de stres. Stresul nu este dușmanul tău, acesta poate fi un aliat în călătoria spre ceea ce este important și valoros pentru sufletul tău. 

Continuă să fii atent la respirație, să‐ți exprimi recunoștința față de propriul corp, să‐l privești ca pe căminul tău și să faci loc în interiorul acestuia tuturor senzațiilor plăcute sau neplăcute. Fii în corpul tău, respirând și conștientizând tot ceea ce simți. 

Apoi, permite‐ți să‐ți „vezi“ propria durere. A fi văzut este probabil cea mai mare nevoie atunci când te confrunți cu greutățile vieții, iar acest proces necesită mult curaj, compasiune și conectare, mai ales dacă ai crescut într‐o familie în care erai invizibil. Un om care își vede propria durere va evita capcana victimizării și a autoagresiunii. 

Inspiră iubirea față de sine și expiră durerea, continuă acest proces de mai multe ori, exprimând cât mai multă bunătate iubitoare față de sine. Apoi, deschide‐ți încet ochii, mișcă‐ți brațele și picioarele și permite‐ți să te bucuri că trăiești. 

Pentru mai multe informații despre practica stării de prezență conștientă, îți recomandăm și exercițiile anterioare (Respirația conștientă și Gestionarea emoțiilor dificile), cartea Mindfulness urban și cursul online de Mindfulness

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0