Skip to content

Când valurile complicate ale vieții se abat asupra noastră, în plan psihologic ne confruntăm cu o avalanșă de durere și disperare. Lumea își pierde sensul, mintea noastră se dezorientează și emoțiile dificile ne inundă întreaga personalitate. În astfel de situații de criză, pentru a încerca să facem față, avem două reacții automate: (1) să negăm realitatea, încercând astfel să reducem intensitatea emoțiilor; (2) să exagerăm pericolul, crescând (fără să conștientizăm) magnitudinea emoțiilor pe care le trăim, încercând din răsputeri să ne echilibrăm. În fond, ambele sunt mijloace prin care încercăm să dobândim un dram de control și să revenim la o stare de funcționare obișnuită.   

În acest nou episod din #PracticaMindfulness, un proiect marca Pagina de Psihologie, susținut de Eon și Delgaz Grid, Gáspár ne propune o a treia variantă de abordare a emoțiilor și trăirilor noastre. Această strategie de gestionare a emoțiilor dificile ne poate ajuta atât în vremurile actuale, cât și în orice altă situație de criză. 

Cum să ajungi la pace cu propriile emoții? 

Recunoașterea emoției. Așază‐te într‐o postură confortabilă, concentrează‐te asupra respirației și proiectează pe ecranul minții tale o experiență dificilă trăită în aceste zile. Apoi, permite‐ți să recunoști emoțiile de disconfort pe care le‐ai experimentat în situația respectivă. Tot ce ai de făcut este să identifici și să numești cât mai multe emoții – de pildă, furie, frică, neputință, anxietate, panică, tristețe etc. 

Următorul pas din procesul de conștientizare a emoțiilor este acceptarea – le permiți, pur și simplu, să fie. Conform principiului nonviolenței și al înțelepciunii, vei admite că emoțiile tale nu pot fi controlate și că nu deții nicio putere magică asupra lor. Repetă cu o voce blândă și noncritică: „Îmi permit să simt…“ 

Investigarea este cel de‐al treilea pas. Necesită o atitudine de deschidere și de curiozitate: „Unde sunt localizate în corpul meu aceste emoții dificile? Cum se simte acest alai de emoții în interiorul meu? Când am mai trăit ceva similar?“ 

℗PUBLICITATENonidentificarea. Starea de mindfulness încurajează acceptarea emoțiilor și a gândurilor ca strategie inteligentă de integrare a acestora și de gestionare a momentelor tensionate. Îmbrățișăm emoțiile și evităm să ne identificăm sau să ne definim în funcție de acestea. Suntem mult mai mult decât emoțiile noastre, noi le conținem pe ele, nu ele pe noi. Emoțiile sunt ca o furtună care așa cum vine, așa trece. Permite‐ți să te raportezi la fiecare emoție negativă (asemănător modului în care își cunosc emoțiile personajele în filmul de desene animate Întors pe dos) cu o atitudine de acceptare necondiționată și evită spirala judecății critice. 

Exprimarea autocompasiunii și a bunătății umane. Spune: „Mă iubesc și mă accept așa cum sunt.“ Sau poți repeta: „Fie ca eu să fiu liniștit.“; „Fie ca eu să fiu fericit.“; „Fie ca eu să fiu liber de suferință.“; „Fie ca eu să fiu liber.“ 

Curajul (de a simți), compasiunea (față de ceea ce simțim) și conectarea (la durere și la ce se află dincolo de aceasta) se numără printre cele mai înțelepte atitudini în momente de furtună emoțională sau de durere psihologică. 

  1. Avem nevoie de curaj pentru a fi atât de puternici, încât să ne permitem să fim vulnerabili și să simțim. 
  2. Avem nevoie de compasiune pentru a ne permite să acceptăm tot ce se întâmplă în interiorul nostru. 
  3. Avem nevoie de conectare pentru a reveni în casa trupului nostru și pentru a ne simți liniștiți și în siguranță. 

Pentru mai multe informații despre practica stării de prezență conștientă, îți recomandăm și exercițiul de respirație conștientă, cartea Mindfulness urban și cursul online de Mindfulness

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0