Începând cu această săptămână, timp de două luni, în fiecare zi de vineri, psihologul Gáspár György îți propune câte un exercițiu prin care poți practica starea de prezență conștientă. Practica mindfulness este un proiect marca Pagina de Psihologie, susținut de Eon și Delgaz Grid.
Pe parcursul acestei primăveri vom practica împreună cu Gáspár exerciții de mindfulness menite să ne ajute în: gestionarea stresului, tolerarea emoțiilor dificile, dezvoltarea bunătății iubitoare, pregătirea corpului pentru somn, împăcarea cu părinții, reconectarea la copilul interior, cultivarea compasiunii în cuplu. Primul episod debutează cu elementul cheie al practicii mindfulness și anume respirația conștientă.
Arta de a fi, practica respirației conștiente
Poți practica acest exercițiu cât timp vrei tu. Eu îți propun să‐i aloci, pentru început, aproximativ șapte până la cincisprezece minute. Alege un scaun cu spătarul suficient de înalt și care să permită picioarelor tale să se sprijine pe podea, fără niciun efort; desigur, poți folosi o pernă de meditații și poți ține picioarele încrucișate în timp ce îți menții spatele drept.
Îți reamintesc că mindfulness este despre a fi și nu despre a face. Așadar, toate indicațiile pe care le auzi sunt simple recomandări care te pot ajuta să ai o viață cât mai conștientă.
POSTURA
Caută o postură care să fie suficient de relaxantă, ținând spatele drept.
Permite umerilor să se odihnească și brațelor să‐și găsească sprijin pe coapse.
Oferă ochilor câteva minute de repaus și permite‐le să se închidă, dacă te simți bine așa.
Simte greutatea corpului tău, observă întâlnirea dintre diferitele părți ale acestuia, scaunul pe care stai și, câteva momente, permite‐ți doar să fii și să explorezi frumusețea prezentului din interiorul tău.
S‐ar putea ca, după o vreme, să simți un disconfort fizic, dar rămâi în postura de practică și observă senzațiile trăite; dacă acestea încep să devină tot mai neplăcute, modifică‐ți poziția cu atenție – o poți face lin și conștient, păstrând starea de prezență noncritică.
RESPIRAȚIA
Permite‐i atenției tale să‐ți însoțească respirația; nu este nevoie să modifici felul în care respiri, doar să fii conștient de acest minunat dar oferit de Natură.
Conectează‐te la senzațiile fizice ale respirației; a fi conștient de parcursul aerului în corp nu înseamnă a te gândi la acesta, ci doar a‐l observa și a‐l accepta.
Încearcă să te contopești cu respirația, ca și cum acesta ar fi cel mai important și cel mai sănătos lucru care ți se poate întâmpla în prezent.
ÎMBLÂNZIREA MINȚII
Vei observa adesea cum mintea se plictisește și fuge din prezent, ceea ce nu este nicio problemă. În mod firesc, mintea hoinărește; este posibil să observi cum te cuprinde o stare de reverie sau cum gânduri îngrijorătoare se abat asupra ta; dar, de fiecare dată când conștientizezi că mintea rătăcește, nu ai nimic altceva de făcut decât să‐ți reîndrepți atenția asupra respirației.
Aici și acum, respirația conștientă este tot ceea ce contează cu adevărat.
Dacă mintea fuge de zeci de ori, tot de atâtea ori o vei readuce blând și noncritic în prezent. Acum practici respirația conștientă, ceea ce înseamnă că pot să apară nenumărate greșeli. Trebuie să le tratezi cu umor și să‐ți reamintești că nimeni nu este perfect, nici măcar tu.
Mindfulness nu înseamnă să nu mai ai niciun gând sau să simți un vid mintal. Mintea ta are și va avea mii de gânduri și asta este în regulă; responsabilitatea ta este doar să revii asupra respirației.
Abandonează orice idee de a obține sau de a face ceva. Acum exersezi starea de a fi prezent într‐o manieră conștientă și tot ce ai de făcut este să revii constant asupra respirației, unind între ele momentele de prezență conștientă, răsuflare după răsuflare.
Pentru mai multe informații despre practica stării de prezență conștientă, îți recomandăm cartea Mindfulness urban și cursul online de Mindfulness, ambele realizate de Gáspár György.