Skip to content

În anul 2020 există, încă, voci care susțin că educația sexuală se predă acasă și că nu este de datoria cadrelor didactice să sacrifice alte materii, considerate primordiale, în favoarea unui opțional. Și asta, în contextul în care România ocupă locul 1 în statisticile privind numărul mamelor adolescente din Europa, în timp ce 1 din 10 femei care avortează este adolescentă.

Este important ca fiecare părinte să-și facă timp și să pună frână la tot ce are de făcut, pentru a purta o discuție deschisă, autentică cu copilul său, ca să-i explice cu blândețe ce înseamnă sexualitatea și cât de important este să cunoască și să audă de la un adult răspunsurile la întrebările ce-l mistuie. Nu spune nimeni că este un moment ușor – nici pentru părinte, dar nici pentru copil – însă, într-o perioadă în care accesul la informație este liber și, ca urmare, informațiile pot fi distorsionate, faptul că mama sau tata ne explică ceea ce vrem să știm la acest capitol este un câștig pentru ambele părți. Nu trebuie pierdută din vedere nici încrederea care se construiește între generații și care are un loc important în ceea ce numim fundamentul relației părinte-copil.

De cele mai multe ori însă, părinții, din rușine sau din lipsă de timp, amână cât mai mult astfel de discuții, considerând că o asemenea inițiativă înlesnește interesul copiilor pentru sex de la o vârstă mult prea fragedă (respectiv, un număr crescut de parteneri) sau consideră că este de datoria cadrelor didactice să explice, la ora de biologie, anatomia umană, caracteristicile aparatului reproducător (aici incluzând prevenția, protecția, stadiile vieții sexuale etc.).

℗PUBLICITATE



Potrivit Agerpres, pentru a veni în sprijinul părinților, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat de curând legea care prevede obligativitatea ca în școli să se organizeze, cel puțin o dată pe semestru, programe de educație pentru viață și pentru sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii. Actul normativ modifică și completează Legea nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul că stabilește ca fiind în sarcina autorităților administrației publice locale, precum și a oricăror instituții publice sau private cu atribuții în domeniul educației, obligația de a derula în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, programe de educație pentru viață și pentru sănătate. De asemenea, legea specifică și înlesnește accesul tuturor elevilor înscriși în învățământul preuniversitar la programe de educație pentru sănătate.

Școlile sunt închise în prezent, iar noi, majoritatea părinților, suntem acasă și, pentru prima oară, avem mai mult timp ca oricând. Ar fi înțelept să profităm de aceste clipe și să ne îndreptăm atenția către cei alături de care conviețuim. Este important să știm ce se petrece în mintea, dar și în sufletul copilului nostru. Ni se recomandă să ne distanțăm social, însă nu și emoțional. Știm că uneori, în vâltoarea cotidianului, trecem superficial peste problemele și punctele cu adevărat de interes din viețile noastre. Însă, mai ales dacă avem copii adolescenți sau preadolescenți, acum este momentul să le explicăm ce înseamnă educația sexuală, cum și în ce fel este bine să se protejeze. (Putem realiza un set de întrebări, ca să demontăm miturile sau informațiile pe care le-au adunat din comunitatea lor.) Și nu trebuie să pierdem din vedere nici aspectele emoționale, creând punți între noi – cu atât mai mult cu cât, iată, școala va veni în ajutorul părinților prin acest opțional.

Educația începe de acasă. Stă în puterea noastră să le explicăm copiilor cum să facă distincția între bine și rău, într-un limbaj adecvat vârstei lor, pornind de la aspecte de bază ale vieții. Desigur, în tot acest ghidaj, este imperios necesar să validăm trăirile copilului și să nu minimalizăm problemele sau îndoielile pe care le are. Pentru o bună sănătate emoțională a copilului, dacă simțim că lucrurile nu sunt pe un făgaș bun sau dacă din discuțiile purtate cu acesta reiese că există o problemă a cărei rezolvare nu o găsim, este bine de știut că putem apela oricând la un profesionist specializat pe acest segment de vârstă – care, prin blândețe și compasiune, îl va ajuta să-și deschidă sufletul și să disece problema cu care se confruntă.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0