fbpx
skip to Main Content

Cristian Bozgan este familist convins, iubitor de natură, de desen și de frumos. Însă, dincolo de acestea are și o experiență militară vastă, fiind specializat în tehnici de supraviețuire în condiții extreme, de orice fel. A intrat, de curând, în lumina reflectoarelor, dar este pregătit pentru un nou sezon „Ferma“, difuzat la ProTV, în care se va întâlni cu diverse personalități și caractere, pe care speră să le „împrietenească“ cu vicisitudinile naturii. Despre toate acestea, dar și despre multe altele, în interviul de mai jos.

Ce face, mai exact, un specialist în tehnici de supraviețuire în sălbăticie?

Pentru a putea răspunde clar ce face un specialist în aceste tehnici, ar trebui, mai întâi, să înțelegem ce înseamnă supraviețuirea. Este similar aspectului în care, ca să înțelegem ce înseamnă cozonacul trebuie să înțelegem ce înseamnă făina. Încerc să mă feresc de termenii tehnici și spun așa: supraviețuirea este arta de a rămâne în viață în orice situație și condiții.

Așadar, un specialist în tehnici de supraviețuire învață și își dezvoltă, permanent, cunoștințele și aptitudinile de a-și asigura necesitățile de bază ce asigură viața omului. Nevoia de a gândi limpede, apa, adăpostul, hrana, habitatul, semnalizarea poziției și tehnicile de prim-ajutor sunt doar câteva dintre acestea. Stăpânirea acestor tehnici, într-o situație critică, te ajută să acționezi optim și va face diferența dintre a rămâne în viață sau… a pierde lupta. Deci, supraviețuirea este o artă, și nu o știință exactă!

De unde înclinația față de un domeniu atât de puțin cunoscut în țara noastră?

Cândva, visam să devin arhitect… Povestea poate fi un scenariu de film și începe așa: cu mai mult de 30 de ani în urmă, înainte de anul 1989, printr-un concurs de împrejurări, mă aflam într-un poligon de antrenament, unde am avut privilegiul să cunosc un grup de luptători din trupele speciale.

Unul dintre luptători m-a analizat și m-a chemat la el. Cu o voce guturală și care suna ca un tunet, m-a întrebat cum mă cheamă și ce reprezintă Patria pentru mine. Am răspuns timid, dar prompt: „Este țara în care m-am născut!“.  Puțin timp mai târziu, deja activam și am înțeles ce ar fi trebuit să răspund… De-atunci, am participat la multe cursuri de pregătire de specialitate, în țară și în afara ei, încercând să mă perfecționez cât mai bine. Nu am fugit de nimic și niciodată de greu…

Este un domeniu fascinant, dar riscant, în același timp. Deci, despre înclinații… nu știu daca există. Dar există mulți ani de muncă în spate, cu siguranță.

Cum ne pot ajuta aceste tehnici în a supraviețui pandemiei de COVID-19?

Nu stiu dacă tehnicile de supraviețuire pot fi de ajutor cu adevărat într-o situație atât de complicată. La nivel individual, da. La nivel colectiv… este nevoie de mult mai mult. Disciplina și responsabilitatea fiecărei persoane poate face mai mult decât aplicarea a nu știu ce cunoștințe sau tehnici privind supraviețuirea.

Pentru a fi pe înțelesul tuturor, cred că această pandemie poate fi privită ca o deversare sau eliberare de substanțe toxice în atmosferă și atunci măsurile trebuie luate în consecință.  În schimb, orice tehnică aplicată în această situație, nu va avea rezultatul scontat atât timp cât dezinteresul reprezintă „condimentul“ de bază. 

Care sunt trăsăturile psihologice de bază ale unei persoane care are de supraviețuit în condiții extreme?

Prima dificultate căreia trebuie să-i facem față când ne aflăm într-o imprejurare periculoasă este șocul psihologic. Acesta este determinant pentru supraviețuirea ta, și neconștientizarea lui poate fi fatală. Trebuie să prevedem cât mai din timp eventualele pericole ce pot urma și să încercăm să fim conștienți de producerea lor. Măsura aceasta ne ajută cel mai bine să facem față unui eventual șoc mental.

Aproape oricare dintre noi a fost nevoit să treacă printr-o situație critică, a fost martorul unui incident neplăcut sau martorul unui accident. Tocmai din aceste cauze, scopul antrenamentului în acest sens este strâns legat de dezvoltarea personală pentru a căpăta încredere în sine. Astfel, nu mai acționezi la întâmplare și nu mai faci greșeli pe care le-ai fi făcut din necunoaștere sau acționând în regim de haită.

Atunci când știi ce ai de facut în momente grele, în situații limită sau situații de criză, ajungi să te salvezi pe tine, cât și pe cei din apropiere. Deci, luciditatea și robustețea psihică sunt unele dintre cele mai importante ingrediente pe care o persoană aflată într-o situație de supraviețuire ar trebui să le dețină.

Ce face cu emoțiile și sentimentele sale un om instruit supraviețuirii în condiții extreme?

Cel mai sensibil lucru într-o situație critică, de supraviețuire, este chiar acest aspect, cel legat de emoții. Este normal ca emoțiile să existe în orice facem în viață, dar dacă ele depășesc o anumită limită, atunci situația scapă de sub control.

Știm cu toții că există emoții pozitive și emoții negative. Dacă le vom lăsa pe cele negative să guverneze de fiecare dată când ne aflăm într-o situație delicată, atunci vom discuta doar de eșecuri. Un om instruit trebuie să cunoască cum să-și gestioneze emoțiile, iar sentimentele, în acest caz, vor fi cele ce-i vor amplifica forța psihică, astfel rezolvând problema cu care se confruntă în acel moment.

Când vorbim de supraviețuire, ceea ce se întâmplă în creierul tău și determinarea ta de a trăi sunt de sute de ori mai importante decat antrenamentul fizic pe care îl ai sau abilitatea ta de a construi un adăpost, de a găsi hrana sau de a face focul.

Ce ați descoperit despre propria persoană în timpul misiunilor militare la care ați participat?

℗PUBLICITATE


Nicio misiune nu este identică cu cea anterioară. Ele pot avea un schelet asemănător pe care sunt alcătuite, dar diferențele sunt enorme, câteodată.

De fiecare dată am descoperit lucruri noi, esențiale. Și este normal. Sunt un om care nu se mulțumește niciodată cu ceea ce face și doresc să dau cât mai mult posibil. Perfecțiunea nu poate fi atinsă, dar măcar ar trebui încercat să ajungem cât mai aproape.

În această toamnă începe un nou sezon din Ferma, la PRO TV. Cum a fost să filmați în condiții de pandemie și cu toate restricțiile sanitare?

Noile reguli și restricții impuse de această stare se simt din plin pe perioada filmărilor. Ferma este un proiect extrem de vast și de complex.

Toți membrii participanți au fost testați, au purtat permanent măști și au respectat distanța socială. Acest lucru a făcut ca totul să fie mult îngreunat. La filmări ai nevoie de contact direct, de operatori de cameră și de sunet care să însoțească tot timpul concurenții, de echipele de producție care nu pot sta departe de ceea ce se întâmplă pe platoul de filmare. Iar acest lucru a trebuit reinventat sub altă formă deoarece sănătatea și viața sunt primordiale.

Oamenii au înțeles și au făcut eforturi inimaginabile pentru ca acest proiect superb, „Ferma“, să poată funcționa normal și să poată continua, deoarece telespectatorii PRO TV merită din plin acest lucru.

Cum este să faceți echipă cu una dintre cele mai cunoscute femei din România?

Este o mare onoare a mă afla lângă Mihaela, pe platourile de filmare. Nu numai că vorbim de cea mai cunoscută femeie din Romania, aici vorbim de cel mai cunoscut om de televiziune, de omul ce a creat televiziunea cu adevărat. Asta este opinia mea.

Să lucrez cu unul dintre cei mai mari profesioniști, mă obligă să-mi depășesc limite pe care nu credeam să le ating vreodată. Viața de pe platourile de filmare, cândva, o percepeam ca fiind destul de lejeră și frumoasă. O poezie. Dupa ce am descoperit viața din fața camerei de filmat, a mai rămas… doar frumoasă!

Însă consider că sunt unul dintre cei mai norocoși oameni. Să ai un profesor precum Mihaela Rădulescu, să primești sfaturi atât de curate, clare și corecte, înseamnă enorm. Oricâte ore durează filmările (și vă spun că durează), parcă tot nu sunt suficiente la cât îmi doresc să învăț.

Să debutezi în televiziune și nu în oricare, în PRO TV, într-un reality show de această anvergură, să o ai profesor pe Mihaela Radulescu și să mai și faceți echipă, abia asta înseamnă Binecuvântare!

Care sunt calitățile de supraviețuire cele mai evidente ale Mihaelei Rădulescu?

Mihaela este unul dintre cei mai puternici, hotărâți și determinați oameni pe care i-am întâlnit. Orice calitate a unui supraviețuitor, pe care i-aș atribui-o, este corectă.

Dacă nu aș fi cunoscut omul Mihaela și în afara platourilor de filmare, analiza mea ar fi spus același lucru: un om drept, extrem de implicat și asumat în tot ce face, un profesionist ce-și respectă foarte mult telespectatorii, un om dedicat vieții de mamă, dar și vieții de artist. Cred în forța sa mentală, fizică, emoțională și de oricare natură ar fi.

Întorcându-ne la partea legată de supraviețuire, nu am să spun decât atat: nu uitați că Mihaela a participat fizic la ceea ce înseamnă Irak și Afghanistan, fără să beneficieze de vreun tratament special. A trăit acolo, pe câmpul de luptă, expusă riscurilor, o lungă perioadă și nu s-a plâns de nimic. Să nu uitați acest lucru! Da. Este un luptător. Și are toate calitățile unui supraviețuitor.

La ce surprize ne putem aștepta în noul sezon din Ferma?

În mod normal, când vorbim de surprize, nu ar trebui dezvăluite. Ferma și-a obișnuit telespectatorii cu genul de surprize neașteptate. Consider că toți concurenții au personalități puternice, sunt oameni extrem de intuitivi, au puterea să creeze strategii de ultim moment și asta va răsturna de multe ori situațiile care par destul de clare, la un moment dat.

În ceea ce mă privește, voi oferi publicului posibilitatea să mă cunoască mult mai bine, să înțeleagă emoțiile prin care trec concurenții, să descopere laturile luptătorului și mentorului Cristi.

Surprizele vor fi de proporții și nu se vor lăsa așteptate, încă din primul episod.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi o aniversăm pe EDITH EVA EGER.
Cartea autoarei, „Alegerea“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x