Sărbătorile sunt o perioadă fericită pentru cei mai mulți dintre noi, dar pentru unii pot fi și o perioadă dificilă, de însingurare și tristețe. Însă energia lunii este cea a convingerii că totul este posibil. Putem începe din nou, indiferent cu ce ne-am confruntat până acum. Nu e prea târziu. Putem oricând să ne schimbăm direcția, să găsim una mai aliniată cu noi sau să creăm una complet diferită.
2023, trecere în revistă
Pentru că a fost un an al creșterii, 2023 ne-a forțat să chestionăm status-quo-ul și să facem niște alegeri un pic altfel. Așa că, în cinstea noilor începuturi, te invit să trecem în revistă ultimul an împreună: ce am trăit, ce am depășit, astfel încât să ne putem elibera și să putem face loc energiei proaspete cu care vine noul an.
Tu cine ai fost în ianuarie? Dar în iunie? Dar în august? Cine ai fost acum două săptămâni? Lumea se mișcă atât de repede și noi odată cu ea, încât ceva ce s-a întâmplat în iunie s-ar putea simți ca și cum s-a întâmplat ieri. Cum crezi că ai evoluat? Ai renunțat la oameni, situații, comportamente, job-uri care nu funcționau pentru tine? 2023 a fost o alegere în sine. Tu ce ai ales: frica sau dragostea?
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Jonathan Decker, terapeut specializat în psihoterapie de familie, cunoscut pentru practica sa în Mended Light și, mai recent, pentru canalul de YouTube Cinema Therapy, spune: „Cu toții avem nevoie de o ancoră, mai ales în timpul Sărbătorilor. Astfel că ne agățăm de sentimente rănite și de experiențe dureroase, în loc să ne dăm voie să mergem mai departe. Alegem să păstrăm amărăciunea, pentru că ea este un combustibil și ne oferă un scop. De multe ori, alegem să păstrăm ceva ce știm că e nesănătos pentru noi, în loc să facem față necunoscutului și să începem de la zero“.
În ultimul an, cu toții ne-am ciocnit de umbra noastră – atât la nivel colectiv, cât și pe plan personal. Ne-am confruntat cu decizii grele, despărțiri, lucruri care s-au încheiat în mod brusc și neprevăzut. Ne-am aflat în zona de confluență a două generații confruntându-se: veche versus nouă.
Viitorul este despre contribuția fiecăruia din inimă. Oriunde ți-ai cedat puterea în fața unei autorități în trecut, fie că a fost un părinte, un partener, un șef sau o idee; un mod în care ai procesat experiențele și care te-a ținut în loc până acum, fie că vorbim de perfecționism sau de convingerea că fericirea este legată de succesul tău în lume, toate aceste programe limitative vor fi spulberate.
Vechiul înseamnă să te compari cu ceilalți, să te aliniezi și să joci după reguli inventate de alții. Noul înseamnă să te eliberezi de toate. Intrăm într-o nouă eră, în care pur și simplu nu mai putem juca la scară mică.
Elaine Rodino, terapeut autorizat și fost Președinte al Asociației Americane de Psihologie spune că: „Oamenii se pot confrunta cu emoții dificile din varii motive. Retrăirea experiențelor negative din copilărie le poate influența adulților emoțiile trăite în perioada Sărbătorilor. De exemplu, cei care au crescut într-o familie cu un părinte alcoolic, care obișnuia să bea prea mult și devenea abuziv la masa de Crăciun, pot asocia această perioadă cu durere și/sau tristețe. Unii au pierdut oameni dragi sau trec printr-un divorț. În aceste cazuri, Sărbătorile pot fi prima ocazie importantă în noua configurație. Dacă cei din anturajul tău par să fie în al nouălea cer, renunță să mai intri pe aplicațiile de social media pentru câteva zile. Nu vei mai simți presiunea perfecțiunii și a fericirii afișate ostentativ. Permite-ți să fii surprins și dispus să urmezi orice noutate. Cine știe? Poate că noutatea va fi mai bună decât tehnica originală, de care erai foarte atașat“.
Câteva remedii pentru alinarea tristeții de Sărbători
- Hrană emoțională. Fă-ți timp în fiecare zi pentru un lucru care-ți aduce bucurie – fie că e vorba de o prăjitură bună, de o discuție cu un prieten sau de un spectaculos apus de iarnă. Observă cum se simte plăcerea în corpul tău.
- Mișcare – exercițiile de orice fel. Mersul pe jos, ridicarea greutăților în timp ce urmărești serialul preferat, un mic dans în bucătărie, în timp ce-ți pregătești micul dejun, s-au dovedit eficiente în îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății, la nivel general. Ieși afară, privește cerul sau copacii. Concentrează-te pe respirație, simte-ți bătăile inimii. Oricare dintre aceste lucruri îți poate oferi momente de răgaz și vindecare.
- Compasiune de sine. Fii conștient de sentimentele și de gândurile tale și învață să le accepți, în loc să le respingi. În mijlocul suferinței, amintește-ți că nu ești niciodată singur.
- Conectare. Uneori, trebuie doar să nu ne izolăm și să ne conectăm cu alți oameni. Ieși la o cafea cu un coleg, zâmbește-i vecinului antipatic, dă-i „bună ziua“ curierului, chiar dacă nu te așteaptă cu pachete, de data asta. Interacțiunile de acest gen cresc în mod natural nivelul serotoninei.
- Recunoștință. Încearcă să ții un jurnal de recunoștință, în care să scrii un lucru bun care ți s-a întâmplat în fiecare zi. Dacă ți se pare prea solicitant, poți crea un fișier în telefon, în care să notezi observații pozitive din luna curentă.
- Mici gesturi de bunătate. Mută-ți atenția de la tine, ajutându-i pe ceilalți: suferința noastră poate fi alinată aducând bucurie altora. Și când nu putem aduce bucurie, putem oferi empatie, apartenență și acceptare.
Există oameni în viața ta pe care-i poți ajuta, iar dacă nu-ți vine nimeni în minte, gândește-te la cunoștințe mai vechi. În plus, suntem zilnic înconjurați de oportunități de a ajuta și de a contribui. Trebuie doar să fim dispuși să căutăm. Doar așa ne vom găsi pacea; iar la sfârșitul zilei, nu este pacea însăși esența Crăciunului?
În timp ce-mi croiam drum pe străzile din Centrul Vechi al Bucureștiului, m-am oprit pentru o clipă din a mă concentra să nu alunec pe piatra cubică și să-mi rup gâtul. M-am gândit: „Asta da noapte frumoasă…“ M-am uitat peste umăr, la urmele pașilor mei din ultimul an și am zâmbit. Găsesc că-i semn bun, când te uiți în trecutul apropiat și simți că a trecut o veșnicie de atunci. Înseamnă că ai depășit cu bine și că ai integrat frumos niște lucruri. Mi-am umplut plămânii cu aerul de iarnă mai bogat în oxigen, apoi am intrat. Locul arăta la fel, dar eu nu puteam să revin mai schimbată. Acum știu, mai mult ca oricând, că viitorul nu poate fi decât mai bun și mai luminos decât tot ce a fost înainte.
2024, să ne aduci belșug, bucurii, un pas săltat și vânt în pânze!
Citește și: