Ierburi uitate
Prețul inițial a fost: 105,00 lei.85,05 leiPrețul curent este: 85,05 lei.
Noua bucătărie veche
Autor: Mona Petre
Stoc epuizat
Descriere
O colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi.
„Aparent paradoxal, volumul Monei Petre se poate citi atât ca studiu de istorie culinară, cât și ca schiță pentru o Nouă Bucătărie Românească, urbană și modernă. Autoarea construiește prin acest volum o versiune autohtonă de cucina povera, reabilitând o serie de ingrediente vegetale (sălbatice sau din grădinile țărănești) pe care paradigma dogmatică și uniformizatoare a Bucătăriei Naționale (festivă, opulentă, centrată pe carne) le alungase în colțul obscur al bucătăriei de post. Volumul nu este doar o carte de rețete, ci o cercetare de arheologie culinară, prin care autoarea extrage ingrediente, instrumentar, tehnici de preparare și rețete istorice, le distilează printr-un imaginar cosmopolit de chef și le proiectează pe o scenă globală foarte actuală de New Cuisines: eclectice, oneste, minimaliste.“ — Monica Stroe, specialistă în antropologia alimentației
„Vă încurajez să luați această carte drept sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, așa cum se întâmplă cu majoritatea cărților de bucate, ci de la ingredientele pe care le aveți la îndemână. Gătitul nu ar trebui să aibă reguli care țin de convenții sociale, de tradiție, de obișnuință sau de statut. Actul de a găti, așa cum îl înțeleg și îl practic, este unul de continuă creație, de explorare a imaginației, de eliberare. Hrana și prepararea ei mă învață în fiecare zi despre natură, despre echilibru și îmi întărește respectul pentru toate formele de viață.“ — Mona Petre
Informații suplimentare
Nr. pagini: | |
---|---|
Dimensiuni: | |
Format: | |
ISBN: | 978-606-43-1229-7 |
Data publicării: |
Mona Petre și-a tradus pasiunea pentru artă și arheologie în studii superioare de design și istorie. Lucrează ca graficiană, fotografă și cercetătoare pentru o paletă largă de proiecte, în colaborare cu diferite instituții, ONG-uri și companii. Este autoarea proiectului Ierburi uitate, început în 2013, o amplă colecție de articole și fotografii personale dedicată recuperării cunoașterii și utilizării plantelor alimentare din flora spontană. În 2017, a cofondat Grădina Istorică în parteneriat cu Grădina Botanică din București – o grădină „de bucătărie“ populată cu specii cultivate și consumate înaintea sosirii și răspândirii plantelor din Lumea Nouă. Este autoarea unei cărți de ilustrație botanică, Regatul Plantelor, publicată în 2016. Acționează ca voluntară pentru o serie de proiecte independente din diverse alte domenii: educație de patrimoniu, artă politică, activism de mediu, educație canină.
1 recenzie pentru Ierburi uitate
5 stele | 100% | |
4 stele | 0% | |
3 stele | 0% | |
2 stele | 0% | |
1 stea | 0% |
Andreea Uțu –
Cât de mult știm, cu adevărat, despre lumea plantelor care ne înconjoară? Și câte dintre aceste povești verzi s-au pierdut odată cu trecerea timpului? Aceste întrebări sunt esența cărții Ierburi uitate de Mona Petre, o comoară literară care readuce în prim-plan înțelepciunea uitată a plantelor medicinale și a legăturii noastre ancestrale cu natura. Pentru mine, lectura acestei cărți a fost ca o plimbare într-o grădină veche, plină de secrete și arome. Mona Petre are un talent rar de a împleti informația practică despre ierburi cu povești, mituri și reflecții personale. Stilul său cald, aproape poetic, mi-a dat impresia că am alături o prietenă care îmi șoptește cunoștințe din vremuri demult apuse. Cartea explorează plante comune, dar adesea ignorate, precum urzica, coada-șoricelului sau sunătoarea, și le conferă o aură aproape magică, arătând nu doar proprietățile lor medicinale, ci și locul pe care l-au avut în tradițiile populare. Mi-a plăcut că nu e doar o listă de beneficii și rețete, ci o invitație de a redescoperi conexiunea cu natura și de a privi plantele ca pe niște parteneri în vindecare, nu doar ca pe niște remedii.