Skip to content

Venirea pe lume a unui copil aduce nu doar bucurie și emoții unice, dar înseamnă și o serie de noi provocări pentru părinți. Unul dintre cele mai esențiale aspecte ale parentingului este stabilirea unui program zilnic pentru bebeluși. Îmi propun ca, în acest articol, să alung teama multor părinți care corelează noțiunea unui program cu cea a unui orar fix, care i-ar putea țintui în casă perioade lungi de timp. Prin program de somn recomand să te gândești doar la a oferi o structură previzibilă și consistentă zilelor voastre, astfel încât să existe echilibru și armonie odată cu apariția micuțului în viața voastră.

Ce beneficii aduce pentru bebeluși un program prestabilit?

Dezvoltare cognitivă și motrică. Somnul joacă un rol crucial în dezvoltarea unui bebeluș, fiind esențial pentru consolidarea informațiilor și dezvoltarea sa cognitivă. Implementând un program de somn adecvat vârstei copilului tău, te vei asigura că va primi suficientă odihnă pentru a atinge etapele de dezvoltare specifice precum: rostogolirea, statul în șezut, mersul. Un bebeluș obosit poate întâmpina dificultăți în achiziții și poate atinge cu o oarecare întârziere pragurile vârstei sale.

Reglarea emoțională. Bebelușii funcționează pe baza predictibilității, iar o rutină de somn bine stabilită ajută la stabilirea unui sentiment de siguranță și încredere în mediul lor și în îngrijitorul primar. Știind la ce să se aștepte, bebelușii se simt mai stabili din punct de vedere emoțional și se pot conecta mai ușor, bucurându-se de un atașament sigur.

Calitatea superioară a somnului. Bebelușii care urmează un program de somn previzibil tind să experimenteze o calitate mai bună a somnului. Un ritual de somn bine implementat, un mediu de somn propice și perioade potrivite de veghe reprezintă garanția unui somn odihnitor. Cei mici vor dobândi un ritm circadian stabil, care le va facilita trecerea de la starea de veghe la cea de somn.

Limitarea privării de somn. Fără un program bine definit, bebelușii pot deveni rapid extrem de obosiți, ceea ce duce la îngreunarea procesului de adormire și la dificultăți în a-i liniști. În schimb, o rutină de somn susținută cu consecvență reduce la minimum acumularea oboselii excesive, ajutând la stabilirea unor obiceiuri de somn sănătoase.

Dincolo de aceste avantaje imediate, pe care rutina le poate aduce bebelușilor, și părinții au parte deopotrivă de beneficii generoase, odată cu crearea unui program zilnic. Multe dintre semnele de întrebare vor fi eliminate, întrucât nu mai ești nevoit(ă) să ghicești de ce anume are nevoie bebelușul la o anumită oră din zi sau care dintre nevoile de hrană, somn, conectare nu i-au fost îndeplinite. Din momentul în care-ți stabilești programul zilelor, vei ști deja ce nevoi i-au fost satisfăcute și care este următoarea de pe listă pe care o poți acoperi. Așadar, un program bine structurat îți oferă mai degrabă flexibilitate, răspunsuri și posibilitatea organizării timpului tău, ca adult.

℗PUBLICITATECum pot beneficia părinții în urma implementării unui program de somn?

Flexibilitate. În timp ce un program de somn poate părea rigid, acesta permite totuși flexibilitate în cadrul structurii sale. Fiecare bebeluș este diferit, iar programul de somn ar trebui să fie adaptabil nevoilor sale individuale. Acesta permite ajustări pentru perioadele de creștere, salturi sau tranziții la mai puține somnuri, oferindu-ți oricând oportunitatea de a-l modifica, în funcție de etapa pe care o atinge micuțul.

Organizare. Atunci când a fost eliminat haosul din viața voastră de familie, făcând loc structurii și predictibilității, îți va fi mult mai ușor să rămâi organizat(ă) și să controlezi activitățile zilnice. Rutina poate reduce nivelul de stres și anxietate, pentru că tu vei fi mereu cu un pas înainte, iar imprevizibilul nu va depăși limitele cu care te simți confortabil(ă).

Predictibilitate. Având un copilaș cu un program deja bine stabilit, și părinților le este mult mai ușor să gestioneze întreaga zi. Planificând orele de masă și de somn, organizarea activităților zilnice, precum și a timpului liber, părinților le va fi mult mai ușor să ajusteze și să se bucure și de timp petrecut doar în doi sau să-și ducă la îndeplinire responsabilitățile cotidiene.

Important de reținut este că stabilirea unui program pentru bebeluși este o adevărată provocare a vieții de părinte, care aduce numeroase beneficii atât pentru copil, cât și pentru părinți. Oferind predictibilitatea la care bebelușii tânjesc, un program ajută la dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului, sprijinindu-i în același timp sănătatea fizică. În plus, existența unui program de somn le permite părinților să-și planifice eficient restul zilei, astfel încât să-și echilibreze responsabilitățile și starea de bine. Dincolo de a o considera limitativă, o rutină de somn bine concepută oferă flexibilitate și potențialul de a aduce armonie și echilibru familiei în noua sa formulă și etapă de viață.


Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0