Skip to content

În vremurile moderne și agitate pe care le trăim, să ai un hobby ar putea părea asemeni unui trifoi cu patru foi: știi că există, însă doar cei norocoși reușesc să pună mâna pe așa o raritate. Are foarte mult sens să te gândești la un hobby ca la o plăcere îndepărtată. Pentru că, din păcate, suntem copleșitor, dureros și insuportabil de ocupați! Între a duce copiii la școală, apoi la cursuri extrașcolare, a menține o casă ordonată și a rămâne la curent cu fluxul constant de mail-uri, ultimul lucru care ți-ar trece prin minte este să mai adaugi încă o sarcină pe lista cu lucruri de făcut. În special dacă acel lucru ar putea fi distractiv.

Dar ce-ar fi să iei în considerare perspectiva în care nu ești, de fapt, atât de ocupat(ă) pe cât ai crede. În schimb, îți pierzi timpul, trăind cu iluzia că ești copleșit(ă) de sarcini dintre cele mai diverse. Doar observă ce faci când ai timp liber; poate te pierzi pe social media, absorbit(ă) de Instagram Reels, tutoriale pe YouTube sau devorând episod după episod dintr-un serial captivant de pe Netflix. S-ar putea ca, în această scurtă analiză, să descoperi că nu știi ce se întâmplă cu tine și ce faci în timpul în care nu ești cu adevărat ocupat(ă).

Pentru mine, oglinda cea mai bună legată de acest aspect sunt câteva persoane apropiate din viața mea care, în ciuda vieții lor profesionale deosebit de active, își fac loc și pentru o activitate care le face plăcere sau, cu alte cuvinte, pentru un hobby. Un alt lucru pe care l-am observat este că tindem să ne prezentăm mult mai ușor sau să vorbim cu ceilalți în mare parte despre sinele nostru profesional, ca și când nu mai există nimic altceva care să ne definească.

Este relevant un hobby?

Prin definiție, hobby-urile îți aduc o stare de bine, te deconectează sau te ajută să-ți dezvolți o abilitate nouă. Într-unul din articolele mele, publicate sub umbrela acestei rubrici, vorbeam despre importanța ritualurilor în viața noastră. Iar asta mă duce cu gândul la faptul că o activitate fără legătură cu profesia sau cu munca ta poate contribui semnificativ la îmbogățirea vieții tale psihologice și la extinderea sinelui. Studii din domeniul sănătății mintale și al neuroștiințelor susțin că implicarea și menținerea unui hobby contribuie la succesul profesional, oferind sentimentul de împlinire care duce la creșterea motivației în general.

Ba mai mult, un hobby ajută la creșterea calității vieții și a sănătății. Cercetătoarea T.F. Hughes și colegii ei au examinat modul în care hobby-urile au influențat viața oamenilor, descoperind că îmbrățișarea unui hobby pe o perioadă mai îndelungată de timp poate funcționa ca măsură eficientă de protecție împotriva demenței, mai târziu în viață. Un alt studiu a constatat că a avea un hobby poate duce la o funcționalitate mai înaltă a indivizilor, odată ajunși la o vârstă mai înaintată, și chiar la prelungirea speranței de viață. Și tot din zona studiilor și a impactului asupra sănătății vine și informația potrivit căreia activitățile care-ți produc plăcere sunt asociate cu valori mai scăzute ale tensiunii arteriale, îmbunătățirea activității cardiace, scăderea indicelui de masă corporală și diminuarea riscului de apariție a depresiei.

Mai mult decât o activitate plăcută

Printre alte lucruri interesante pe care le-am descoperit despre beneficiile unui hobby, am ales câteva aspecte care mi se par relevante (și chiar motivante) pentru nevoile pe care cei mai mulți dintre noi le au în prezent. Așa că haideți să facem câteva #PsihoDescoperiri.

Hobby-urile ajută la structurarea timpului. Pornind de la ideea că nu ai timp, lucrurile pe care le faci ocupă exact spațiul pe care tu îl aloci. Așadar, atunci când, la final de zi, s-ar putea să te trezești lucrând la acel proiect (urgent și important) de la serviciu sau răspunzând la e-mailuri până târziu în noapte, sunt șanse mari ca, dacă ai fi avut, de exemplu, o întâlnire la un club de carte, să fi terminat aceste sarcini mult mai repede. Prin urmare, hobby-urile te pot ajuta să-ți structurezi timpul mai bine prin sporirea eficienței.

Starea de flux. Adesea optezi, într-un mod inconștient, să-ți petreci timpul liber pasiv, televizorul și social media aflându-se în topul listei tale de activități recreaționale. Sigur, cu toții avem nevoie și de acestea, din când în când. Însă repetate în mod constant, se prea poate să te ajute să te afunzi în lipsa de sens și să-ți răpească treptat bucuria de a trăi. În schimb, timpul liber activ îți aduce o stare revigorantă și motivantă sau, așa cum spune psihologul Mihály Csikszentmihályi, activitatea de flux, despre care vorbește în detaliu în cartea Flux. Psihologia Fericirii.

Dacă te-ai pierdut vreodată într-o activitate sportivă, în timp ce preparai o rețetă, scriai în jurnal, croșetai sau modelai ceva, ai experimentat fluxul. Timpul zboară, conștiința de sine dispare și ești cufundat pe deplin în activitate. Hobby-urile, în special cele care se bazează pe dezvoltarea unei abilități, produc acest portal ce dă senzația că timpul și spațiul sunt suspendate.

℗PUBLICITATEHobby-urile adaugă straturi identității și îmbogățesc conceptul legat de sine. Oamenii sunt atrași de persoane curioase, pasionate de un anumit domeniu sau care au povești de spus. Nu numai că ne putem simți mai inspirați atunci când avem o viață bogată și activă, dar îi putem inspira și pe alții. Iar asta contribuie și la construirea de noi legături sociale. Chiar dacă unele activități sunt solitare, multe dintre ele te invită afară, în aer liber, în comunități unde poți cunoaște (alți) oameni, pe care nu i-ai fi întâlnit niciodată în circumstanțe diferite. Iar pasiunea pentru o activitate ajută la întărirea legăturilor de prietenie.

#PsihoDescoperiri de reflectare

Dacă „pledoaria“ bazată pe informații furnizate până în acest punct te-a convins sau te-a incitat să explorezi un posibil hobby, iată câteva întrebări, menite să te facă să reflectezi și să te ghideze în identificarea unei posibile activități.

  1. Cât de important este costul hobby-ului? 

Hobby-urile pot veni la pachet cu costuri, pot genera bani sau pot avea un impact financiar neutru. Este acesta un aspect pe care să-l iei în considerare? S-ar putea să ai un buget disponibil: de exemplu, cât ar fi potrivit pentru tine să aloci lunar sau anual pentru această activitate? Orice răspuns la această întrebare este în regulă. Întrebarea este doar despre înțelegerea preferințelor tale și a disponibilității financiare.

  1. Cât timp aloci activității în funcție de contextul de viață?

Unele hobby-uri necesită o investiție minimă de timp. Cauți un hobby care să consume doar una până la două ore pe săptămână, două până la cinci ore sau peste cinci ore? Și acest aspect merită luat în considerare atât pentru selectarea activității, cât și pentru a susține continuitatea acesteia.

  1. Când îți dorești să practici această activitate?

S-ar putea să-ți dorești un hobby pe care să-l poți accesa în anumite momente. De exemplu, ai deja idei pentru activități în aer liber pentru lunile mai calde, dar ești în căutarea unei activități pe care să o poți face și în perioadele mai friguroase din an. Sau s-ar putea să ai timp pentru un hobby doar atunci când copiii sunt la școală sau când programul de muncă e mai lejer. Sunt unele persoane cărora le plac hobby-urile pe care le pot adăuga la programul obișnuit, precum șahul, gătitul, croșetatul sau coloratul.

  1. Social sau solitar?

Dacă ai un loc de muncă unde îți încarci bateriile sociale, s-ar putea să cauți un hobby care să nu necesite interacțiune socială suplimentară. Pe de altă parte, dacă slujba este mai singuratică, s-ar putea ca o activitate desfășurată într-un grup să fie mai tentantă.

  1. Ce părți nu se exprimă prea des la muncă?

De cele mai multe ori, partea creativă, cea în care meșteșugim sau ne exprimăm liber cu corpul, își face loc mai rar în aspectele ce țin de viața noastră profesională. Personal, aceasta este una din reflectările care m-au ajutat cel mai mult în selectarea atât a unui hobby, cât și a unei activități diferite pentru weekend.

Abia aștept să ne conectăm și să vorbim mai multe pe acest subiect și LIVE pe Instagram Pagina de Psihologie pe 30 mai, de la 20:30.


Citește și:

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0