Skip to content

Uneori, momentele care ar trebui să fie un prilej de bucurie se transformă într-un adevărat câmp de luptă pentru partenerii de cuplu. Conflictul nu este neapărat un lucru rău pentru relație, dacă este gestionat cu înțelepciune și empatie pentru celălalt.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și este posibil să vă numărați printre acele cupluri (multe la număr!), care încearcă să decidă cum să petreacă această perioadă. Iar acest subiect este, adesea, o provocare în spațiul relațional: care partener poate petrece Sărbătorile cu familia și care trebuie să se mulțumească cu premiul de consolare? Încercați să vă coordonați și cu alți membri ai familiei, astfel încât copiii să-și poată vedea mătușile, unchii și verii?

Dacă toate astea fac parte din dilemele pe care trebuie să le rezolvați în aceste zile, atunci iată câteva #PsihoDescoperiri, pentru a vă ajuta să rămâneți conectați în cuplu pe parcursul acestei perioade din an.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Ca terapeut de cuplu imago, reamintesc mereu cuplurilor faptul că un conflict nu este neapărat un lucru rău. De fapt, conflictul este esențial pentru relații: înseamnă pur și simplu că tu și partenerul tău vreți lucruri diferite. Doi oameni nu vor fi niciodată de acord cu totul, indiferent cât de îndrăgostiți sunt. Așa că, atunci când partenerul tău nu dorește același lucru ca tine, nu te gândi la asta ca la un semn rău. În schimb, recunoaște că acest conflict vă oferă amândurora o oportunitate de a afla mai multe despre celălalt și despre nevoile sale.

Empatizează cu partenerul tău

Știu că abordarea empatică, pe cât de benefică este, pe atât de dificil de pus în practică se poate dovedi. Încearcă să porți un dialog pornind de la intenția de a afla detalii despre punctul de vedere al partenerului tău. Sunt șanse să existe o poveste în spatele dorințelor lui. Poate este vorba despre tristețe, frică, pierdere – acele emoții care dezactivează predispoziția la reactivitate în cuplu.

℗PUBLICITATE



Arată-i respect

Nu trebuie să fii de acord cu perspectiva partenerului tău, dar este important să o accepți. A spune „Ei bine, mi se pare o prostie ceea ce zici!“ îți va înstrăina partenerul, împiedicând discuțiile ulterioare. A fi respectuos este o alegere și ajută la definirea tipului de partener care-ți dorești să fii: oferi un spațiu sigur sau amenințător?

Fă compromisuri temporare

Cercetările doctorului John Gottman arată că sunt șanse mari să continuați să vorbiți despre aceste probleme timp de decenii. Trucul este să vă obișnuiți să vorbiți unul cu celălalt într-un mod conectat și sigur, care să vă permită să găsiți un teren comun pentru compromisuri temporare. Nu trebuie să vă răzgândiți pentru partener sau să acționați în moduri care nu au sens, dar trebuie să fiți drăguți unul cu celălalt și să vă acordați unul altuia loc de creștere, în loc să vă țineți reciproc în șah.

Comunică-ți așteptările și limitele

Discută cu partenerul tău despre cum doriți să petreceți Sărbătorile. Puteți chiar să faceți o listă și să împărtășiți mai multe opțiuni, stabilind împreună ce este ușor de făcut și ce nu. Astfel, puteți începe să aveți o imagine mai clară asupra disponibilității fiecăruia, a posibilului disconfort resimțit și să conturați o imagine comună și mai clară asupra subiectului.

În concluzie, te încurajez să iei, împreună cu partenerul tău, aceste decizii într-un mod relațional, mai degrabă decât individual. Nu uita că Sărbătorile durează doar câteva zile, iar relația – ani și poate chiar decenii!


Citește și: 

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0