Skip to content

Când ne vine în minte cuvântul „egoist“, deseori deschide sertarul definițiilor cu conotație negativă. Suntem învățați că în iubire și în relații ar trebui să evităm gândirea centrată pe sine și să ne orientăm mai mult spre ceilalți. Dăruirea ne este predată ca fiind preferențială, iar dacă noi femeile nu suntem generoase ni se declanșează sentimentul de vinovăție.

Un lucru e sigur, nu putem vedea egoismul doar în alb și negru. De exemplu, în călătoriile cu avionul, ni se spune că trebuie să ne ajustăm mai întâi propria mască de oxigen înainte de a-i ajuta pe alții. Nimeni nu ne-ar face egoiști pentru că am urma aceste instrucțiuni. Știința ne arată că la fel ca în toate lucrurile, și la acest capitol există un spectru. Uneori, ajungem efectiv să uităm de nevoile noastre (la cele reale mă refer), și fără să conștientizăm devenim tot mai săraci din punct de vedere sufletesc, iar în astfel de situații avem nevoie de o cură cu grijă de sine și preocupare față de propriile interese. Alteori, avem nevoie să înțelegem că a oferi într-o relație este și în interesul nostru, mai ales de când știm că de calitate relațiilor noastre depind calitatea și durata vieții noastre. 

Când o persoană intră într-o relație, povestea cu grija față de sine și egoismul devine mai interesantă, pentru că este posibil să facem niște compromisuri – poate schimbăm programul de somn pentru a te sincroniza cu noul partener, ori participăm la evenimente la care în mod normal nu am merge sau ne uităm la programe TV care nu sunt tocmai pe gustul nostru. Oricât de minunată este această perioadă, trebuie să recunoaștem că îndrăgostirea vine cu niște sacrificii de sine, care după o perioadă devin obositoare sau ne duc la granița dintre depresie și epuizare.  

Pentru multe cupluri, revenirea la o funcționare mai armonioasă, una în care partenerii să fie atenți și la propriile nevoi este o etapă provocatoare. Cercetările ne arată că, după această fază inițială de romantism, este util să facem un pas înapoi și să avem grijă de celelalte părți ale vieții noastre personale pe care le-am neglijat (de exemplu, prietenii, sănătatea, creșterea personală, progresul în carieră) – iar, uneori, putem simți că acest lucru este un indicator de egoism. Dacă devenim mai conștienți și onești cu privire la nevoile noastre – chiar și puțin -, ar putea însemna că pierdem o parte din ceea ce tocmai am construit? Cred că totul depinde de maturitatea psihologică și relațională a celor doi parteneri și de capacitatea acestora de a înțelege cu ce se „mănâncă“ adevărata intimitate. 

Te invit să facem câteva #PsihoDescoperiri practice care ne pot ajuta să experimentăm doza de egoism sănătos, pentru relațiile noastre.

Sugestia practică #1

Este sănătos să petreci timp și în afara relației! Poate suna paradoxal, dar a-ți permite să te bucuri de obiceiuri sau de prietenii dobândiți înaintea relației te transformă într-un partener și mai bun. Atunci când schimbi puțin peisajul, nu numai că ai beneficiul de a simți un dor față de persoana iubită, dar aduci cu tine o energie și un dinamism diferit în spațiul relației. Oricât de minunată ar fi existența în acea bulă relațională, există ceva la fel de minunat în a ieși în afara ei și a avea o experiență diferită care să te reconecteze cu tine (și să contribuie la energia cuplului).

Privește-o ca pe „iau ceva pentru mine, dar aduc ceva și pentru noi“. 

℗PUBLICITATE



Dacă simți în continuare nevoia să explorezi ideea legată de timpul pentru tine, cred că explicațiile din videoul The School of Life îți pot fi extrem de utile. Ba mai mult, îți recomand și cartea Cum să fii singur, asta pentru a vedea că nu este nicio problemă cu acele momente în care nu suntem cu partenerul de cuplu. 

Sugestia practică #2

Acționează pe ceea ce ai nevoie, nu pe ceea ce vrei. „Îmi doresc…!“ te poate duce în zona de anxietate sau regret, deoarece te determină fie să anticipezi viitorul, fie să te întorci în trecut. Pentru a rămâne prezenți este important să ne oferim timp pentru a ne descoperi și defini nevoile, setându-ne intenția de a le îndeplini. Așadar, oferă-ți timp să faci o listă a nevoilor (pentru un cadru general, te poți ajuta de piramida lui Maslow sau piramida emoțională a lui Susan David) și încearcă să o faci cât de variată posibil. Poate sunt nevoi de care simți că nu ai avut timp să te îngrijești, ei bine, acum e timpul să le listezi pe hârtie în ordinea importanței.

Concentrează-te asupra calității și direcției în care merge viața ta și întreabă-te:

  • Sunt anumite hobby-uri sau abilități pe care aș vrea să le dezvolt? 
  • Ce nevoi și dorințe am în plan profesional?
  • Ce legături vreau să creez, să consolidezi cu prietenii sau comunitatea din care fac parte?
  • Fac sport, mănânc sănătos, am grijă de mine?
  • Ce îmi aduce plăcere și bucurie?

Așa cum spune Harriet Lerner „Cea mai bună modalitate de a face o relație să crească este să crești tu“. Și tot de la această autoare vă încurajez să explorați mai mult această idee în cartea Ghidul căsniciei.

Sugestia practică #3

Să ai o zi dedicată ție și o zi dedicată relației! De multe ori, ajungem să ne punem „on hold” (în așteptare) în relație pentru că în timpul săptămânii nu avem ocazia să petrecem atât de mult timp cu celălalt, pe cât ne-am dori. Astfel că, weekend-ul nu are limite și riscăm să rămânem cu o întreaga listă de „to do“ (activități de făcut) pe care o amânăm pe data viitoare. Iar dacă am crescut într-o familie în care ni s-a spus că darul nostru este acela de-a oferi, ajungem să lăsăm pentru data viitoare exact ceea ce contează pentru noi.

Ce a fost extrem de util, în relația mea de cuplu, a fost să mă așez la masă împreună cu partenerul meu, să ne exprimăm nevoile și să decidem zilele din weekend în care ne celebrăm relația și petrecem timp împreună, dar și zilele în care să ne conectăm pe propria persoană și să ne dăm voie să exersăm egoismul sănătos. Dacă vrei să faci și tu asta, să inițiezi o conversație curajoasă, te poți ajuta de lista nevoilor listate la sugestia #2 (pentru a deschide discuția cu partenerul(a) și a împărtăși câteva aspecte despre lumea ta interioară.

P.S.: Săptămâna viitoare, mai exact marți, pe 22 februarie, de la ora 20:30, vă aștept LIVE pe Instagram Pagina de Psihologie, să discutăm cele trei subiecte abordate în această lună: Ce pot face dacă partenerul muncește prea mult?Cum ne vindecăm inima rănită?  și Magia unui stop de egoism. Să aveți întrebările pregătite!  

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0