Skip to content

Gândindu-mă la această rubrică, mi-au trecut prin minte multe subiecte, însă uitând-mă la poveștile cu care mă întâlnesc în cabinet în ultima vreme, cred că cel mai frecvent întâlnită problemă este cea a pierderii motivației.

Astfel că vă propun să încercăm să înțelegem care sunt sursele motivației. Oamenii au adesea mai multe motive pentru a se implica într-un comportament sau o acțiune. Psihologia ne spune că motivația poate să fie de cel puțin două feluri: extrinsecă, adică sursa este inspirată din exterior (recompense sau alte persoane) și intrinsecă, unde regăsim dorința interioară de a ne îmbunătăți într-o anumită activitate sau de a ne dezvolta. Această sursă intrinsecă a motivației tinde să împingă oamenii cu mai multă forță, iar realizările sunt percepute ca fiind mult mai satisfăcătoare. Pe scurt, motivația este acea curiozitate naturală care ne determină să facem un pas înainte și să ne dezvoltăm.

Psihologul Abraham Maslow explică motivația ca fiind un impuls natural al omului de a se implica și de a aduce o contribuție în viața sa și a comunității. Tot dr. Maslow mai spune că atunci când acest impuls este atenuat, ceva din societate l-a blocat. Iar acum apare întrebarea – Cum anume putem avem control asupra unui impuls natural care, de multe ori, este influențat de societatea în care trăim? Ei bine, vă invit să facem o psihodescoperire și să aflăm mai multe despre motivația umană. 

Sugestie practică #1

Începe prin a explora gândurile dobândite în copilărie și în perioada adolescenței. Unele dintre aceste mesaje te pot determina să îți pui la îndoială abilitatea și, astfel, ajungi să te temi de greșeli și de critici. În partea de explorare a mesajelor din trecut te poate ajuta scrierea unui jurnal, în care să notezi amintiri și experiențe în care a fost nevoie să înveți ceva nou. Întreabă-te cum au reacționat ceilalți când ai început o nouă activitate și care au fost lucrurile care te-au motivat în acea perioadă.

Odată ce ai identificat aceste mesaje și convingeri cu care ai crescut, adu-le în conștient, mai ales atunci când te afli în momente de activitate profesională sau personală. Poți provoca și transforma aceste convingeri care îți afectează motivația în momentul în care devii conștient de sursa lor.

℗PUBLICITATE



Sugestie practică #2

Hai să facem un scurt exercițiu de imaginație! Gândește-te la o mașină mare. Poți alege ce firmă și ce culoare dorești tu… ba, mai mult, imaginează-ți că o piatră aflată sub roata acestei mașini o împiedică să meargă pe drumul ei – rezistența la schimbare și mișcare – dar, odată ce anvelopa se pune în mișcare și trece peste piatră, mașina pornește cu impuls pe drumul ei. Cândva imobilă și blocată în inerție, mașina este propulsată.

Lipsa motivației este similară cu acea piatră; te împiedică să avansezi în direcția în care îți dorești. Depășirea stării de inerție te poate face să te simți inconfortabil o perioadă, dar în momentul în care încetezi să mai aștepți motivația să apară și faci tu primul pas spre a o întâmpina, vei porni cu avânt pe propriul drum. Iar aici este nevoie doar de sloganul just do it

Nu uita, mișcarea generează motivația într-un mod natural; mergând înainte, ea apare fără foarte mult efort.

Sugestie practică #3

Observă felul în care vorbești cu tine însuți. Găsești în discursul interior formulări de genul „trebuie să…“ sau alte vorbe care îți creează o stare de „nu vreau“? Ei bine, faptul că există un „trebuie“ ascuns în felul în care îți vorbești provoacă rezistență. Simțim o pierdere a motivației atunci când, la figurat vorbind, conducem cu frânele trase, împărțind energia între TREBUIE versus DAR NU VREAU. Astfel că pierderea motivației are loc atunci când energia ta se împarte și se războiește cu aceste două perspective, iar acest blocaj te face să te simți lipsit de impuls și motivație. Să ții bine minte – felul în care privești și îți reprezinți în minte experiențele și obstacolele au un mare impact asupra motivației!

Ne întâlnim și joia viitoare, cu un nou subiect important și cu alte psihodescoperiri, care-ți pot facilita dobândirea stării de bine și a succesului în viață!

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0