Ne aflăm într-o neliniște pe care o putem identifica în contextele de viață din exterior, dar care, cu siguranță, se manifestă și în interiorul corpului, minții și relațiilor noastre. În astfel de momente, e necesar să ne întoarcem la rădăcini, locul care ne hrănește, ne împământenește și ne oferă resurse pentru a continua: conectarea prin apreciere și recunoștință. Doar că, adesea, într-un mod inconștient, suntem distrași de moștenirea prețioasă și împovărătoare a strămoșilor noștri: atracția naturală pentru negativ, care ne face să ne concentrăm atenția și energia asupra a ceea ce ne lipsește.
În tot acest context, suntem nevoiți să ne construim și să antrenăm o mentalitate care să ne permită să avem o imagine mai completă asupra vieții de zi cu zi, pentru a ne crește calitatea relațiilor. Iar unul dintre instrumentele de care ne putem folosi pentru antrenarea recunoștinței și aprecierii este practica jurnalului.
Trend sau practică cu sens?
Dacă ne raportăm la trecut, jurnalul ne reamintește de scrisorile în care ne așterneam gândurile și emoțiile sau de carnețelul cu lacăt și cheiță, pe care-l ascundeam bine de părinți. În prezent, practica jurnalului se poate încadra ușor în ceea ce numim trend, acel ceva ce „se poartă“ sau pe care-l vedem postat pe rețelele sociale, ca obiect mai degrabă decorativ. Dar, oare, ce spun studiile de specialitate despre practica jurnalului?
În ultimele două decenii, zeci de studii au arătat că anumite practici ale jurnalului pot avea un impact pozitiv asupra multor paliere ale vieții noastre: sporirea fericirii, creșterea creativității, starea generală de mulțumire față de propria viață, reducerea stărilor de depresie, anxietate și stres.
În plus, putem vedea jurnalul drept propriul consilier și punct de sprijin în exprimarea și gestionarea emoțiilor, în analizarea propriilor comportamente și, desigur, în notarea momentelor importante ale poveștii de viață.
Gânduri pe hârtie sau ghidaj?
Ce e important de menționat din toate aceste concluzii ale cercetărilor este că a ne vărsa pur și simplu gândurile pe o foaie albă nu este suficient pentru a ne bucura de efectele jurnalului. Mai degrabă, beneficiile apar în funcție de tipul de jurnal pe care-l folosim. Cu alte cuvinte, despre ce scriem și cum scriem reprezintă ghidajul oferit de jurnal, care face diferența.
Tipul de jurnal care a venit cu beneficii în viața mea personală și profesională este jurnalul de recunoștință și apreciere. Așa cum spuneam la începutul articolului, suntem experți în menținerea și perpetuarea negativității (critică, nemulțumire, comparație) în spațiul dintre noi, iar asta ne deconectează și ne face să simțim nesiguranță în multe aspecte din viața noastră. Antidotul pe care-l avem la îndemână se află în practica conștientă a unui astfel de jurnal.
Recunoștința este considerată o parte esențială a comportamentului prosocial, ajutându-ne să construim o mentalitate de creștere și să ne flexibilizăm perspectiva. De asemenea, ne poate întări conexiunile cu ceilalți, învățând să-i apreciem mai mult.
În plus, recunoștința poate fi una dintre abilitățile emoționale mai ușor de dezvoltat. Spre deosebire de mindfulness, care poate fi mai provocator de învățat, recunoștința este relativ ușoară. Așa că un simplu jurnal de recunoștință este un loc minunat pentru a începe, când vine vorba de grija față de sine și relații.
Pentru a face trecerea de la cuvinte la acțiune în ceea ce privește practica jurnalului, propun să facem câteva #PsihoDescoperiri.
- Arată-ți susținere și angajament
Orice schimbare pe care dorim să o facem este văzută de mintea noastră drept o provocare, chiar dacă în fața noastră avem listate o serie de dovezi convingătoare. Pentru a preîntâmpina rezistențele ce apar natural, atunci când îți propui să începi practica jurnalului de creștere, e important să fii propriul tău suporter. Poți face asta prin setarea cât mai clară a motivației (cum spune Simon Sinek, găsește-ți De ce-ul):
- Care este schimbarea pe care-mi doresc să o văd la mine (comportamente, atitudini, moduri de a gândi)?
- Care sunt obstacolele care m-ar putea împiedica să scriu în jurnal?
- Ce pot face atunci când apar aceste obstacole?
- Lasă atracția să te ghideze
Alegerea jurnalului care simți că ți se potrivește poate fi asemenea unui proces de dating, în care e important să te lași ghidat și de atracție. Permite-ți să explorezi și să „ieși la întâlnire“ cu diferitele tipuri de jurnal. Descoperă ce tip de ghidaj, culoare, formă și în ce moment al rutinei zilnice se potrivește pentru tine să scrii. Ca punct de pornire, îți propun Psihodescoperiri. Jurnalul tău de creștere, pe care l-am publicat recent la Pagina de Psihologie.
- Dă-ți voie să fii începător
În timp ce scrii în jurnalul tău de creștere, împrietenește-te cu ideea de a fi începător, ceea ce vine la pachet cu: a-ți fi greu la început, a nu ști, a nu face lucrurile mereu la timp și, în special, cu a te juca. Prin urmare, atunci când exersezi acest nou comportament, nu uita să te joci, să fii curios și să te relaxezi!
Te poți conecta cu începătorul din interiorul tău, reflectând asupra acestei întrebări: Ce aș fi avut nevoie să simt sau să primesc din partea adulților din viața mea atunci când învățam ceva nou?
Pe 30 noiembrie, de la ora 20:30, ne vedem LIVE pe Instagram Pagina de Psihologie, să dezbatem subiectul în profunzime.
Citește și: