Skip to content

În timp ce-mi făceam documentarea pentru acest articol, întâmplător am dat peste vorbele spuse de Maica Tereza: „Când nu avem liniște este pentru că am uitat că ne aparținem unii altora“. Iar de aici, mintea mea a fugit într-o grămadă de direcții: m-am gândit la cuplurile din cabinet, care în primele întâlniri îmi spun cât de multe au realizat împreună, doar că în acest proces s-au pierdut unul pe altul.

M-am gândit la primul meu an în București și la neliniștea profundă pe care am simțit-o văzându-mă singură, apoi la gândul cutremurător că este ceva greșit ori inadecvat la mine de nu-mi pot găsi locul într-o comunitate. M-am mai gândit și la războaie, la toată nesiguranța pe care o traversăm în ultimii ani. Și pare că da, ne aflăm într-o neliniște pe care o putem vedea atât de bine în exterior și cu siguranță o simțim și în interiorul nostru.

În astfel de momente, e important să ne întoarcem la rădăcini, la locul care ne hrănește și care ne oferă resurse pentru a fi mai bine: conectarea.

Înapoi la rădăcini

Nevoia de conexiune este mai mult decât un sentiment sau un beneficiu de care să ne bucurăm, reprezentând o necesitate biologică înrădăcinată în ADN-ul nostru. Cel mai aproape de înțelegerea valorii lui împreună m-a adus Vivek H. Murthy prin explicațiile și poveștile din cartea sa Împreună – puterea vindecătoare a relațiilor umane într-o lume însingurată.

Într-unul din capitole, autorul povestește despre cum am supraviețuit ca oameni datorită grupurilor sociale, în cadrul cărora ceea ce conta cel mai mult erau iubirea, comuniunea și conectarea și cum toate acestea au fost cele care au aprins focul creativității și inovației de care se bucură acum omul modern. Tot în aceste descoperiri fascinante despre tribul speciei umane, ni se evidențiază faptul că reglarea emoțională a nivelului crescut de stres și anxietate era generată de puterea grupului, prin comportamente de sprijin, povești, joacă, odihnă sau împărțirea sarcinilor.

Pentru acest proces de conectare, îți propun următoarele două #PsihoDescoperiri despre cum să fim prezenți fizic și emoțional, nu doar material, în relațiile importante din viața noastră.

℗PUBLICITATECeea ce contează

Când vine vorba despre relații, e normal să nu putem fi atenți tot timpul. Este firesc să fim distrași de responsabilitățile zilnice. Partea bună este că ne putem antrena (cu puțin efort) să fim prezenți atunci când contează.

Observă și află când este important să faci o pauză și să fii prezent:

  • Împărtășește cineva ceva important despre sine?
  • Este acesta un moment dificil pentru persoana care vorbește?
  • În acest moment, partenerul, copilul sau un colegul de serviciu îmi solicită atenția prin acest comportament?
  • Este acesta un moment aparte, de care vreau să mă bucur?

Prezența – cel mai semnificativ dar

Tot în viața de zi cu zi, riscăm să fim distrași de ceea ce ne lipsește, de ce ar mai trebui să avem sau să facem pentru a fi mai bine. În tot acest bine, pe care ne dorim să-l aducem, estompăm firul roșu al valorilor noastre relaționale. Recunoașterea valorilor ne poate ajuta să găsim motivația pentru a dărui prezența noastră. Acordă-ți un moment pentru a scrie în jurnal sau pentru a reflecta la aceste întrebări:

  • Care sunt relațiile cele mai semnificative pentru mine? (De ce?).
  • Cum mă port (ce atitudini sau gesturi am) în aceste relații, când sunt cea mai bună variantă a mea?
  • Cum mi-ar plăcea să fiu mai des în relațiile mele?
  • Ce mi-ar plăcea să aduc mai des din mine în aceste relații?
  • Ce impact ar avea prezența mea fizică și emoțională asupra acestor persoane?

Dincolo de faptul că studiile confirmă beneficiile prezenței conștiente în viață și în relații, transformă prezența în intenția ta de bază pentru 2024. Iar ca instrument-cheie îți recomand Psihodescoperiri: Jurnalul tău de creștere.


Citește și:

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0