Skip to content

Dacă iubirea ar fi de ajuns, toate cuplurile ar fi fericite. Știu că este complicat de admis, însă adevărul este că relațiile necesită muncă. Dragostea este acest element cheie pentru începutul unei relații, ne ajută să stabilim o conexiune și aduce un avânt de curiozitate și motivație. Însă, după un timp, toate aceste „instrumente“ au nevoie să fie folosite în mod conștient în spațiul relației, și aici apare partea de muncă și exercițiu. Una dintre aptitudinile benefice la care partenerii merită să lucreze este siguranța emoțională.

Acum, că ai citit introducerea, mă pot gândi că unul dintre scenariile care îți vin în minte este că o relație în care se cultivă siguranța echivalează cu plictiseala. Și, totuși, pionieri ai neuroștiințelor precum dr. Stephen Porges ne confirmă faptul că creierul nostru detectează în mod constant dacă ne aflăm într-o situație sigură, periculoasă sau amenințătoare. Și senzațiile din corpul nostru fac parte din această gamă de semnale receptate de creier, pentru a evalua nivelul de risc și siguranță. Toate astea se întâmplă în afara gândirii noastre conștiente. Acest sistem neuronal oferă o analiză continuă, pentru a decide cum și când să inițiem conexiunea cu celălalt.

Majoritatea cuplurilor pe care le întâlnesc în cabinetul meu nu se confruntă cu situații care să le amenințe existența. În schimb, au parte de deconectare, tensiuni, defensivă sau contraatac. Toate acestea semnalează pericol, în cele din urmă spațiul relației este afectat. 

Cum descriem, mai exact, siguranța emoțională?

Cred că nu pot explica mai bine decât invitându-te să te gândești la copilărie, pentru că cei mai mulți dintre noi am cunoscut sentimentul de a fi în siguranță alături de o persoană dragă. Locurile în care te simți bine și sentimentele care le însoțesc se întipăresc de-a lungul timpului în inima și mintea noastră. Doar că, amintirile se estompează și sentimentul rămâne. La vârsta adultă, siguranța emoțională e o combinație de voință, curaj și acțiune. Prin urmare, cred că e tare important să facem câteva #PsihoDescoperiri despre cum să cultivăm această siguranță emoțională în relația de cuplu. Ești dispus să trecem la treabă? Pentru că atunci, totul e posibil!

Sugestia practică #1

Exersează ascultarea conștientă! Atunci când îți lași deoparte apărările și distragerile, reușești să te conectezi cu adevărat la ceea ce îți spune partenerul tău și intri în lumea acestuia, ne spune terapia relațională imago. Câteva modalități în care poți exersa ascultarea activă:

  • Folosește semnele nonverbale de ascultare, cum ar fi zâmbetul, încuviințarea din cap și menținerea contactului vizual.
  • Adresează întrebări deschise (la care partenerul să nu fie nevoit să răspundă doar cu da sau nu) sau cere să ți se explice mai clar anumite aspecte. Poți începe cu „Am nevoie să văd dacă am înțeles. Oare ai putea să îmi spui mai multe despre asta?“
  • Ia-ți timp să te asiguri că ai înțeles ce vrea să spună celălalt. Poți face asta oglindind: „Lasă-mă să văd dacă am înțeles ce mi-ai împărtășit până acum“. Apoi, rezumă cele auzite și întreabă: „Am auzit bine? Asta e ceea ce vrei să îmi transmiți?“.

A exersa această abilitate ajută ca ori de câte ori apar temeri sau probleme în relația de cuplu, partenerul tău să se simtă confortabil să-ți vorbească despre ele într-un mod deschis. 

Deschizătoare de drumuri în ceea ce privește siguranța emoțională sunt atât Revoluția iubirii, cât și cărțile Împreună la bine și la greu și Știința încrederii.

Sugestia practică #2

Începe de la prima oră ritualul de conectare! Haide să vedem cum îți întâmpini partenerul după ce alarma vă dă trezirea? Oare începi să îi vorbești despre câte lucruri sunt de făcut într-o zi sau îi adresezi vreo observație? Poate ați trecut printr-un conflict seara trecută și începeți ziua prin a nu vă rosti un singur cuvânt. Toate acestea tensionează spațiul relației, afectând siguranța emoțională. 

℗PUBLICITATE



Chiar dacă pare ceva extrem de neînsemnat, modul în care ne întâmpinăm, poate seta tonul întregii zile. 

În schimb, cultivă admirația, amintindu-ți de calitățile pozitive ale partenerului (chiar și atunci când îți sunt mai la îndemână defectele acestuia) și exprimă-ți sentimentele pozitive cu voce tare. Poate ești stilul somnoros de dimineață și a vorbi e, în sine, o provocare. Nu-i problemă! Poți să zâmbești, să privești în ochi, să oferi un sărut sau chiar poți rămâne pentru câteva minute în plus în pat ghemuit alături de celălalt. Alte ritualuri ale dimineții pot fi:

  • Un exercițiu de mindfulness făcut în cuplu
  • Pregătirea și băutul cafelei/ceaiului (dacă aveți timp merge și micul dejun)
  • Nu uita de „bună dimineața!“
  • Întreabă cum i-a fost somnul
  • Îmbrățișați-vă înainte de a vă ridica din pat

Pentru mai multe idei ingenioase despre rutina de dimineață vă recomand Mindfulness în relația de cuplu.

Sugestia practică #3 

Ține-te de promisiuni! Așa cum punctează și colegul meu, Gáspár György, într-o postare pe Instagram, încrederea este esențială pentru siguranța noastră emoțională. Iar această bază de siguranță devine reală atunci când facem ceea ce promitem să facem, când ne luăm angajamentul față de relație și îi suntem loiali partenerului. 

Cum putem face toate acestea?

  • Să avem atenția conștientă îndreptată asupra partenerului și să privim emoțiile pe care le trăiește (sau le trăim) drept oportunități de conectare. 
  • Să ascultăm cererile partenerului și nevoile acestuia și să-l surprindem cu mici surprize. 
  • Să fim flexibili față de sugestiile partenerului și să pornim conversațiile într-un mod cât mai blând. 
  • Să avem săptămânal sau bilunar câte o ieșire în doi, timp în care toate celelalte responsabilități devin secundare și timpul de calitate cu partenerul este prioritatea numărul unu.   

Ce zici? Ești pregătit pentru a aduce mai multă siguranță emoțională în viața ta de cuplu? Dacă mai ai nevoie de sugestii practice, îți las aici un link cu workshop-uri pentru cupluri. Participarea alături de partenerul tău poate reprezenta cel mai frumos dar pe care-l poți oferi relației voastre de iubire. 

PS: Înainte de încheiere, îți lansez și eu o propunere de conectare, pe 27 aprilie, de la 20:30, ne întâlnim LIVE pe Instagram Pagina de Psihologie, să dezbatem subiectul în detaliu și să facem și mai multe #PsihoDescoperiri împreună.  

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0