Skip to content

Nu ești într-o relație? Nu ai un grup mare de prieteni cu care să îți petreci timpul? Deși nevoia noastră de a ne conecta este înnăscută, mulți dintre noi se simt frecvent singuri. Dar nu tindem să vorbim sau să recunoaștem sentimentul de singurătate, fără să mai vorbim despre a o tolera și accepta în anumite perioade din viața noastră. Există unele sentimente pe care le respingem complet; spun asta atât din perspectiva profesiei de terapeut, cât și din experiențele personale de viață, iar subiectul articolului din această joi e una dintre ele. Astfel că, singurătatea a trecut de la o stare la o etichetă.

Dacă ne îndreptăm atenția spre o persoană singură din punct de vedere romantic, recunoașterea singurătății este tabu. Din acest punct de vedere, singurătatea poate să transmită încredere de sine și independență, iar eticheta de single nu face decât să transmită, de cele mai multe ori, contrariul. 

Ca cineva care a fost single într-o perioadă în care mulți oameni din viața mea se aflau în relații de lungă durată, m-am luptat și eu cu singurătatea, cu rușinea de a recunoaște acest statut. M-am îngrijorat de judecata prietenilor, a familiei și în cele mai multe cazuri m-am judecat pe mine însămi cu cruzime. Însă cred că e esențial să ne reamintim că poți simți singurătatea și atunci când ești într-o relație, când faci parte dintr-o familie numeroasă sau când ai o gașcă mare de prieteni. Poți să ai succes, „să ai totul“ și să te simți singur. Și te poți simți recunoscător și împlinit de multe aspecte ale vieții tale și, de asemenea, te poți simți singur.

Ideea este că singurătatea este ca orice altă stare emoțională; vine și pleacă. Și, la fel ca toate celelalte stări, ne face oameni. Prin urmare, momentele de singurătate au nevoie să fie întâmpinate cu un dram de curiozitate și compasiune.

Dacă ne uităm la felul în care cercetătorii abordează această temă de discuție, ei o descriu ca pe o stare de suferință sau disconfort ce rezultă atunci când mintea percepe un decalaj între dorința de conexiune socială și experiențele reale. O serie de rezultate ale cercetătorilor sugerează că singurătatea este un factor de luat în calcul atunci când vorbim de bunăstare generală, sănătate fizică, simptome depresive, imunitate scăzută sau o calitate scăzută a somnului.

Și poate acum te întrebi: „De ce e atât de greu să cauți companie și să te conectezi cu ceilalți când îți bate la ușă singurătatea?“ Ei bine, această stare și rușinea cu care vine la pachet ajută creierul să evalueze într-un mod negativ interacțiunile sociale. Mai simplu spus, percepem mai repede semnale de posibilă respingere, și asta ne face să evităm interacțiuni sociale pentru a ne proteja.

Acum că am dat voce stării de singurătate, vă invit să facem câteva #PsihoDescoperiri și să vorbim despre câteva sugestii practice.

Sugestia practică #1

Trăiește-ți emoțiile. Înainte de orice, recunoaște starea de singurătate pe care o simți. Nu este ușor sau confortabil, dar e important să o recunoști. Scrie sau vorbește despre acest sentiment într-un jurnal, într-o sesiune de terapie sau împărtășește-o cu un prieten de încredere. E important să nu subestimezi puterea cuvintelor și a exprimării, pentru că este o tehnică prin care expui rușinea și lași la suprafață tot ceea ce simți legat de acest sentiment.

℗PUBLICITATE



Deși evitarea e atrăgătoare în astfel de situații, este cel mai puțin productiv și util răspuns. Cu cât eviți mai mult sentimentul, cu atât îi vei oferi mai multă putere. Evitarea va alimenta doar rușinea, dar va provoca și mai mult disconfort.

Deci, trăiește starea de singurătate. Stai cu ea. Iar dacă ai nevoie să descarci energia, poți să plângi sau să îți anulezi planurile dintr-o zi – este ok. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să îți dai voie să fii.

Sugestia practică #2

Îndreptă-ți atenția spre activități care te conectează cu propria persoană. Poate fi cel mai simplu lucru care îți trece acum prin minte. Fie că e vorba de o activitate fizică, să asculți muzică sau podcastul tău preferat, de încercarea unei rețete noi, de un serial pe care ai vrut să îl vezi de multă vreme sau de o carte bună; orice mod ai alege să te reconectezi și să petreci timp de calitate cu tine e ok. Aici, important este să fii intenționat cu aceste momente și să alegi lucrurile care te fac cu adevărat să te simți bine. 

Îmi imaginez că te gândești că pare destul de simplu și banal, dar uneori uităm să ne hrănim conectarea cu noi înșine și să facem lucruri care ne întăresc valoarea de sine. În final, acea conectare cu ceilalți este autentică doar dacă ne putem oferi și nouă același lucru.

Sugestia practică #3

Crește conectarea. Poate te întrebi de unde să începi atunci când sentimentul ăsta te înconjoară. Ei bine, îndreaptă-ți atenția către persoanele din viața ta care te fac să te simți văzut sau iubit. Fie că o faci în formă fizică, mesaj pe Whatsapp sau FaceTime, important este să cauți persoanele care îți aduc o stare de bine în momentele în care simți că singurătatea bate la ușa ta. 

Iar pentru cei care doresc să exploreze mai mult, aventurați-vă în lume: mergeți în parc, la o cafenea, la un curs nou sau la o activitate de voluntariat. Zâmbiți-le altora și inițiați o conversație. Uneori, doar prezența fizică în jurul altor persoane poate ajuta la atenuarea sentimentului de singurătate și la stimularea conexiunii umane.

Iată ce-ți recomand ca lectură legat de acest subiect: Mindfulness urbanAcolo unde cântă racii și Cum să fii singur

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0