fbpx
skip to Main Content

A avea copii schimbă peisajul relației de cuplu, însă parentingul nu trebuie să se transforme într-un paznic care, încetul cu încetul, stoarce pasiunea. Știu că poate să pară bizar să găsești conceptul de parenting și pe cel de pasiune în aceeași propoziție, însă există tot mai multe dovezi din cercetarea relațională care arată că acestea pot coexista. 

John Gottman a studiat cupluri înainte și după nașterea primului copil, descoperind că aproape 67% din parteneri au experimentat o scădere bruscă a satisfacției în primii trei ani de parenting. Tot aici se regăsesc conflicte accentuate și sentimentul de dezamăgire în relație. Dar cum altfel ar putea să fie? Viața de cuplu e un carusel emoțional în primele luni de la venirea copilului. Partenerii se întâlnesc cu factori de stres naturali − cum ar fi epuizarea fizică, schimbările hormonale, recuperarea după naștere, ajustarea fiecăruia la noile rutine și roluri. Nu este surprinzător faptul că atât bărbații, cât și femeile sunt mai puțin interesați de relația lor romantică în această perioadă.

Sunt de părere că viața în trei este un adevărat punct de schimbare. Cu toate astea, nu trebuie să se sfârșească în același punct al deconectării sau în identificarea doar cu rolul de părinte. Pentru asta, haide să facem #psihodescoperiri care să schimbe narativul relațional și să ne readucă speranța și încrederea în bine.

Sugestia practică #1

Copilul are nevoie ca între părinți să fie iubire și armonie! Ca mamă, te poți simți supraîncărcată de atingeri; de la alăptare, la legănat și schimbat de scutece. În tot acest context, are foarte mare sens să simți că nu mai este loc de atingeri intime și din partea partenerului. Însă, exprimarea afecțiunii nu se descrie doar prin atingeri fizice. Poți rămâne în continuare apropiată, prin gesturi mici de tandrețe și conectare – un zâmbet, un „Mulțumesc!“, o vorbă bună sau o privire plină de iubire. Afecțiunea și intimitatea se pot reîntoarce în spațiul relației, odată ce vă dați seama cât de importantă este calitatea generală a relației voastre. Rolul de părinte nu trebuie să consume toată energia voastră, relația de iubire a părinților este grădina în care cresc copiii, ar fi bine să nu uităm de acest aspect.  

Cred că Viața în doi, când suntem trei de soții Gottman este o carte ce merită să facă parte din biblioteca personală a unui cuplu, indiferent dacă partenerii au sau nu copii. Ideile sunt geniale și mulți clienți mi-au mulțumit pentru această recomandare! 

Sugestia practică #2

E sexy să te implici! Așa este, e un nivel mai crescut al atracției pe care îl poți simți față de celălalt. Dacă te uiți la situație și îți dai puțin timp să observi sau chiar să întrebi direct care sunt nevoile partenerului care are grijă de cel mic, atunci te îndrepți spre menținerea intimității și creșterea pasiunii. În loc să critici sau să reproșezi că lucrurile nu mai sunt ca înainte, abordare ce te poate bloca în deconectare, fă tranziția de la EU la NOI. Da, aici mă adresez cu precădere tăticilor! Domnilor, nu așteptați ca iubirea să cadă din cer! Nu de acolo vine pasiunea! (cel puțin nu cea erotică). 

℗PUBLICITATEPrimul pas este ca tatăl să recunoască cât de solicitant poate fi pentru partenera sa să aibă grijă de un copil, pe parcursul întregii zile. Iar acesta este un fapt pe care nu-l putem minimaliza. Apoi, este vorba despre a-ți face loc în toată această poveste minunată numită parentaj. Tatăl are dreptul să se implice în creșterea și educația copilului la fel ca mama, este nevoie de nițică pregătire și de practică. Majoritatea mamelor îmi spun în cabinet că este o mare binecuvântare să ai în viață un partener implicat în creșterea copilului. Că acesta este nu doar un antidot împotriva anxietății și a oboselii materne, dar și un afrodiziac. Așadar, cu cât ai mai multă inițiativă în treburile casnice și oferi ajutor în îngrijirea copilului, cu atât partenerul se simte mai susținut, mai puțin stresat și este mai interesat de tine. Tot acest ajutor și implicarea transmit mesajul clar: „Te văd și îmi pasă. Sunt aici!“. Ce poate să fie mai atrăgător decât asta, atunci când ai copii?!

Unul din filmele care, pe lângă latura de comedie, ilustrează importanța implicării în viața romantică a unui cuplu este Life as we know it

Sugestie practică 3

Este nevoie de un sat pentru a crește un copil! Da, și nu exagerez deloc când repet acest principiu de aur din parenting. Mama are nevoie de ajutorul tatălui, cuplul are nevoie de susținerea familiei extinse. Altfel, părinții intră în epuizare sau burnout familial. Da, este tentant să petrecem 24 din 24 alături de acest minunat suflețel de om, dar să nu uităm nici de bateriile noastre. Pentru ca părinții să fie prezenți alături de minunăția de copil din viața lor au nevoie de odihnă, de timp pentru nevoile de bază și de un pic de pauză. Cereți și primiți ajutorul oferit, vă asigur că vă veți mulțumi pentru acest curaj și veți vedea viața de părinte cu alți ochi. 

Ce vă mai recomand este să ascultați un discurs emblematic pe Pagina de Psihologie, cel în care colegul meu, Gáspár György, vorbește despre casa relațiilor sănătoase.  

P.S.: Miercuri, pe 22 iunie, de la 20:30, ne întâlnim LIVE, pe Instagram Pagina de Psihologie, să dezbatem subiectul în detaliu și să facem și mai multe #PsihoDescoperiri împreună.


Diana Lupu este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napca și Masterandă în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației Universitatea din București în cadrul programului de master Formarea Formatorilor. De asemenea este colaboratoare Social Media pentru publicația A List Magazine.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0