Skip to content

Psihologia este un domeniu din ce în ce mai popular și mediatizat, iar opțiunile în acest sens sunt variate, ceea ce poate face ca alegerea unui specialist să fie un demers dificil. Auzim des termenii de „psiholog“, „psihoterapeut“, „psihiatru“, însă ce înseamnă mai exact aceste titulaturi și la cine apelăm când avem nevoie de ajutor sau sprijin? Acest articol are scopul de a descrie ramurile psihologiei și de a aduce mai multă claritate când vine vorba să facem o alegere.

Tipuri de psihologi și cu ce ne pot ajuta

Meseria de psiholog este reglementată de către Colegiul Psihologilor din România. Această instituție oferă dreptul de acces în profesie celor care îndeplinesc un set de condiții, cum ar fi studiile de licență în domeniu, urmate de un program de masterat și/sau de formări suplimentare, în funcție de specializarea aleasă.

Conform Colegiului Psihologilor, aceste specializări se împart în patru mari domenii:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  1. Psihologie clinică și psihoterapie

Aceasta este categoria de psihologi la care apelăm când întâmpinăm diverse dificultăți în viața personală, cum ar fi stări de tristețe, anxietate, tulburări de concentrare și somn, dificultăți în relații sau, pur și simplu, când ne dorim să începem un proces de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Un psiholog clinician te poate ajuta cu evaluări și teste, precum și cu consiliere și intervenții de scurtă durată. Această arie necesită absolvirea unei facultăți de psihologie, precum și o diplomă de masterat și minim o sută de ore de supervizare.

Un psihoterapeut este, de asemenea, absolvent al unei facultăți de psihologie (mai pot fi și excepții, precum asistență socială, medicină), care a ales să parcurgă un masterat, precum și o școală de formare în psihoterapie (ce presupune trei ani de teorie și doi ani de supervizare), ceea ce reprezintă aproximativ zece ani de studiu. Față de consiliere, psihoterapia reprezintă un proces de lungă durată, care permite o explorare mai amănunțită a dificultăților actuale și a cauzelor acestora, pentru o abordare cât mai eficientă, oferind sprijin constant în procesul de schimbare. De acest proces pot beneficia adulții, copiii, cuplurile și familiile.

  1. Psihologia muncii, a transporturilor și a serviciilor

Apelăm la această categorie de psihologi pentru diverse tipuri de avize de angajare, de obținere a permiselor de conducere și pentru evaluări în acest sens. Aceștia mai pot face parte și din diverse organizații, ocupând posturi ce țin de recrutarea personalului, de testarea psihologică etc.

℗PUBLICITATE



  1. Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională

Profesioniștii din această categorie se ocupă cu evaluarea și consilierea psihologică elevilor, a tinerilor și a persoanelor aflate într-un context educativ. Aici poate fi vorba de evaluarea abilităților cognitive, a stării emoționale, a motivației și a personalității, dar și de asistență și intervenție psihologică în instituții și organizații educaționale.

  1. Psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

Această categorie vizează doar evaluarea și consilierea angajaților din structurile publice sau private, cu atribuții în domeniul apărării și al securității naționale.

Așadar, termenul de „psiholog“ este unul umbrelă, care include profesia de psihoterapeut, psiholog clinician, consilier școlar și restul specializărilor din categoriile descrise mai sus. De regulă, fiecare specialist are trecută titulatura specifică în cartea de vizită, pe propriul site sau pe rețelele de socializare, pentru a putea fi identificat ușor de cei care caută asistență pe un anumit palier. De asemenea, pentru transparență, pe site-ul colegiului, există Registrul Unic al Psihologilor, care reprezintă o evidență a tuturor psihologilor cu drept de liberă practică din România.

Psihiatrul și când e recomandat să mergem la un consult

Psihiatrul este absolvent al Facultății de Medicină, cu rezidențiat fie în psihiatria adulților, fie în cea a copiilor și adolescenților. Spre deosebire de psiholog, acesta poate pune diagnosticul unei tulburări mintale și poate prescrie tratament medicamentos. În unele cazuri, un proces de consiliere psihologică sau psihoterapie nu este suficient pentru a avea un progres semnificativ și trebuie susținut și de medicație, pentru a echilibra procesele chimice din corp.

Este necesară o vizită la psihiatru dacă ne confruntăm cu stări severe, precum gânduri de suicid, tentative în acest sens sau comportamente de autovătămare, stări de delir sau halucinații de orice fel, tulburări severe de somn, agresivitate sau hiperactivitate crescută, dificultăți mari de concentrare și/sau autocontrol. Când vine vorba de tratamentul tulburărilor mintale, există o colaborare între psihologi și psihiatri, fiecare având un rol important în a ajuta pacientul să se simtă mai bine și să aibă o viață împlinită.

Indiferent de nevoile pe care le avem, există o multitudine de specialiști în domeniul sănătății mintale care ne pot fi alături. Pentru a face o alegere cât mai potrivită pentru noi, merită să dăm atenție și domeniului în care practică și pregătirii pe care o au.


Citește și:

Smaranda Iațic a studiat psihologia la University of Greenwich, după care a revenit în țară și a continuat cu un master în criminalistică și unul de psihologie clinică. Este psiholog clinician, consilier vocațional și psihoterapeut în formare. Pe lângă entuziasmul pentru domeniul în care activează, este pasionată de tot ceea ce ține de natură, animale și artă.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%