skip to Main Content

Psihiatru sau psiholog? Trebuie să merg la ambii specialiști deodată sau pe rând? Dacă merg la psiholog, nu mai merg și la psihiatru! Nu mă duc la psihiatru pentru că doar îmi dă medicamente! Sunt doar câteva exemple de întrebări și afirmații pe care le-am tot auzit, atunci când „psiholog“ și „psihiatru“ apar în aceeași discuție. Prin urmare, mi-ar plăcea să clarificăm câteva aspecte precum definiția celor două profesii, asemănările și diferențele dintre acestea și când să apelăm la ambele servicii deodată.

Ce este un psiholog?

Pe scurt, un psiholog este o persoană care studiază comportamentul uman și gândirea pentru a înțelege cât mai bine mecanismele care le determinăAcesta poate urma școli în mai multe tipuri de formări, care au specific și tehnici de intervenție diferite. Apoi, utilizează cunoștințele adunate pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească viața și să rezolve probleme legate de emoții, gânduri și comportamentÎn funcție de formarea pe care o are, un psiholog poate oferi servicii de psihoterapie, consiliere, coaching, evaluare clinică, susținerea unor workshop-uri sau cercetare.

Ce este un psihiatru?

Un psihiatru este un medic specialist care a absolvit facultatea de medicină și a finalizat stagiul de rezidență în psihiatrie. Acesta se concentrează pe tratarea tulburărilor mintale și emoționale, precum și pe înțelegerea mecanismelor care stau în spatele acestora. Un practicant al acestei profesii poate diagnostica tulburările mintale și emoționale, prescriind medicamente pentru tratarea lor, atunci când este cazul. Unii psihiatri au și formări în terapie care le permit să lucreze ca psihoterapeuți.

AsemănăriDiferențe
● Ambele profesii oferă terapie: psihologii și psihiatrii pot oferi terapie individuală sau de grup pentru a ajuta oamenii să-și rezolve problemele emoționale și mintale.
● Ambele profesii lucrează cu pacienți care au tulburări mintale: atât psihologii, cât și psihiatrii pot lucra cu pacienții care suferă de depresie, anxietate, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate și altele.
● Ambele profesii au cunoștințe solide despre comportament și gândire: și psihologii și psihiatrii au cunoștințe despre comportamentul uman și modul în care gândirea și emoțiile interacționează pentru a determina starea de bine emoțională a unei persoane. 
Formarea și specializarea: psihologii au absolvit o universitate cu specializare în psihologie, în timp ce psihiatrii au absolvit o universitate de medicină și au completat o rezidență în psihiatrie. Acest lucru înseamnă că psihiatrii au o formare medicală completă și sunt autorizați să prescrie medicamente pentru tratarea tulburărilor mintale, în timp ce psihologii nu au această autorizare.
Abordarea terapeutică: psihologii se concentrează în principal pe terapie prin vorbire și alte forme de terapie comportamentală, în timp ce psihiatrii se concentrează pe tratarea tulburărilor mintale prin terapie și medicamente.
Diagnosticarea: psihiatrii sunt în măsură să diagnosticheze tulburări mintale și să prescrie medicamente pentru a le trata, în timp ce psihologii pot diagnostica tulburări, dar nu pot prescrie medicamente.
Aprobarea statului: în majoritatea țărilor, psihiatrii sunt recunoscuți ca medici specialiști, în timp ce psihologii sunt recunoscuți ca profesioniști din domeniul sănătății mintale cu un nivel mai scăzut de recunoaștere.
Scopul terapiei: scopul terapiei pentru psihologi și psihiatri poate fi similar, dar abordarea lor poate fi diferită. De exemplu, psihiatrii se concentrează adesea pe tratarea simptomelor tulburărilor mintale prin medicamente, în timp ce psihologii se concentrează pe înțelegerea profundă a problemei și abordarea ei prin terapie și schimbare comportamentală. 

Când mergi la psiholog

Este recomandat să mergi la psiholog atunci când simți că problemele emoționale sau comportamentale cu care te confrunți au devenit suficient de intense sau persistente și-ți afectează calitatea vieții, relațiile sau performanța la locul de muncă. Este normal ca, uneori, să nu poți face față pe cont propriu stărilor dificile cu care te confrunți sau să nu reușești să schimbi comportamente nocive pe care le tot faci de ceva vreme. Consultarea cu un psiholog te poate ajuta la identificarea mecanismelor din spatele problemelor tale și la dezvoltarea unui plan de intervenție care să ți se potrivească.

℗PUBLICITATECând mergi la psihiatru

Este recomandat să mergi la un psihiatru atunci când simptomele emoționale sau comportamentale sunt severe sau au un impact puternic asupra vieții tale de zi cu zi și nu se ameliorează prin intermediul terapiei sau al schimbărilor de stil de viață. De exemplu, simptomele de depresie sau anxietate care interferează cu activitățile cotidiene, tulburări de alimentație sau somn, probleme de comportament severe, probleme de concentrare sau memorie, idei suicidare sau simptome psihotice, precum halucinațiile sau tulburările de percepție s-ar putea să necesite și tratament medicamentos. Un psihiatru poate diagnostica și trata problemele de sănătate mentală prin colaborarea cu un psihoterapeut și prin prescrierea medicației, în funcție de nevoile individuale.

Așadar, răspunsul la întrebarea „Când este cazul să consult un medic psihiatru, nu doar un psiholog“ este următorul: atunci când problemele comportamentale, psihice, emoționale cu care te confrunți încep să aibă un impact negativ din ce în ce mai puternic asupra vieții și funcționării tale, iar ședințele de psihoterapie nu sunt de ajuns pentru a gestiona intensitatea și frecvența acestora.

Articol realizat cu sprijinul PsyLife

Vlad Guluță este psiholog și terapeut în supervizare în terapii cognitiv comportamentale și psihologie aplicată în domeniul securității naționale. În prezent activează ca psiholog în cadrul Penitenciarului Gherla, iar în paralel colaborează cu Clinica PsyLife unde susține evenimente de psihoeducație către publicul larg pe diverse teme, în special adicții, violență.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0