skip to Main Content

O viață colorată – o formulare pe care cu toții o folosim atunci când vrem să subliniem că cineva duce o viață palpitantă, bună și o existență cu experiențe multiple și interesante. Putem, așadar, vorbi despre o putere psihologică a culorilor.

Impactul culorilor

Culorile au un impact semnificativ asupra noastră – de la impactul pe care culoarea unui aliment îl are asupra gustului său la felul în care culorile dintr-o încăpere ne pot afecta starea de spirit și până la culorile pe care le purtăm și care influențează cum suntem percepuți și așa mai departe. 

Sunt câteva aspecte de notat atunci când determinăm influența culorilor în viața noastră, iar cele mai importante sunt contextul cultural și contextul afectiv. În unele culturi, unele culori pot simboliza ceva cu totul aparte; putem lua ca exemplu simbolistica negrului pentru ghinion. Conexiunea afectivă cu culorile este și ea esențială: unele culori pot fi atribuite unor evenimente foarte fericite, sau, dimpotrivă, traumatice. 

De regulă, cele mai multe dintre culori se încadrează într-o categorie și conduc către anumite stări afective și efecte. Culorile pot fi calde sau reci (așa cum găsim în majoritatea cursurilor și manualelor de artă) –culorile calde sunt de cele mai multe ori stimulante, culorile reci fiind percepute calmante.

Percepem lumea în mare parte vizual

Nu e de mirare de ce culorile pot juca un rol atât de important în viața noastră – percepem mare parte din lume și mediul înconjurător prin imagini (percepții vizuale). Psihologia culorilor explică cum putem face uz de culori și impactul lor asupra stării noastre pentru a ne înveseli zilele mai mohorâte, a stimula creativitatea, a spori focusul. Te invit să arunci o privire rapidă în jurul tău acum, când citești aceste rânduri, și să studiezi puțin culorile și nuanțele din jurul tău: ce vezi și ce simți? Ia-ți doar câteva clipe să explorezi. 

În continuare, vom analiza cum putem utiliza influența culorilor pentru a ne echilibra stările de spirit și a introduce efectele dorite în viața de zi cu zi.

Culorile și asocierile cele mai comune

Cea mai simplă asociere pe care o putem face atunci când ne gândim la reprezentativitatea culorilor este: unde le găsim în natură. Așa cum o zi noroasă, mohorâtă este gri și în nuanțe de gri, o zi însorită, veselă și energizantă este galbenă. De exemplu, asocierea albastrului cu cerul și apa – elemente predominat calmante – indică același lucru și despre această culoare prin directa asociere pe care o facem. Astfel, putem să optăm pentru decorarea unei camere în albastru și în nuanțe de albastru pentru a genera mai mult focus, mai multă stare de prezență și pentru a ne simți mai calmi și mai conștienți. 

Un alt exemplu este movul. Aceasta nu este o culoare ușor întâlnită în natură, așa că are oarecum o valență specială și este asociată luxului. O putem utiliza pentru a face unele încăperi, ținute sau momente mai speciale. 

℗PUBLICITATE



Nuanțele culorilor sunt, de asemenea, un concept relevant, în mare parte ele ducând către aceeași trăire afectivă sau asociere, dar într-o măsură mai mică sau mai mare – mai nuanțată. De aici rezultă și mai multă diversitate și explorare.

Roșul simbolizează deopotrivă pasiune, dar și pericol, furie – așa că îl putem folosi atunci când avem nevoie de un impuls, o motivație sau să ieșim ușor în evidență. Tot așa pot acționa și portocaliu și galben, de asemenea culori calde și asociate luminii și soarelui (energiei solare). Portocaliul simbolizează distracția, succesul și ludicul. Îl putem utiliza atunci când dorim să aducem puțin mai multă joacă în contextele, stările și ținutele noastre. Galbenul are și el o valență în zona de energie, pozitivitate și optimism. 

Însă așa cum toate lucrurile sunt mai ok în moderație, așa și aceste trei culori și derivatele lor, în exces, pot cauza iritare sau oboseală vizuală. Pe cât este de relevant ce culori utilizăm pentru anumite efecte, pe atât este de importantă și intensitatea și cantitatea lor – prea mult dintr-o anumită culoare poate acționa în sens invers. Este important să aducem echilibru în utilizarea culorilor prin aducerea împreună a celor calde cu cele reci sau neutre și combinarea lor cât mai atentă sau cel puțin să fim conștienți ce invită în universul nostru interior prea mult dintr-o anumită culoare.

Culorile mai reci – ca verde și albastru au mai degrabă efect de calmare. Albastru echivalează cu pacea și calmul, dar și cu onestitatea. Putem, de exemplu, să utilizăm albastru în jurul nostru atunci când dorim să invităm mai multă relaxare în viața noastră – la fel de util ca a ne uita spre cerul albastru, senin, atunci când ne simțim anxioși. Verdele simbolizează creșterea, naturalețea și stabilitatea. Putem să ne înconjurăm de verde atunci când dorim să inspirăm mai multă încredere în noi înșine sau între noi și ceilalți sau când dorim să ne simțim în siguranță mai ușor (ca în brațele primitoare ale unui luminiș din pădure). 

Culorile neutre ne ajută în mare parte să neutralizăm situații, însă ele au și influențe și valențe de sine stătătoare. De exemplu, griul simbolizează mai degrabă o stare afectivă schimbătoare, asemenea unei zile mohorâte și nehotărâte de toamnă, un simț ușor conservator și neutralitate per total, chiar și nostalgie, în unele momente. Albul duce cu gândul la puritate și curățenie, dar și la simplitate și îl putem utiliza în foarte multe forme și contexte. Negrul, pe de altă parte, simbolizează de la versatilitate și durabilitate până la îndrăzneală și putere. El este cea mai clasică așa-zisă culoare (de fapt, non-culoare) și este, de asemenea, cea mai versatilă. 

Culorile ca instrumente afective 

În afară de multiplele valențe pe care fiecare culoare le are, modul în care le întrebuințăm este foarte nuanțat și aduce cu sine o diversitate incredibilă – aproape la fel de interesantă ca varietatea și nuanțele emoțiilor și stărilor afective. Avem ocazia să accesăm mai ușor anumite stări cu ajutorul lor: pentru mai multă bucurie (galben), puțină revigorare (verde), ordine și calm (albastru și alb), încredere (roșu) și eleganță (negru) și așa mai departe. Le putem atribui sensuri variate și le putem alătura unui spirit jucăuș de explorare a diversității paletei afective.

Culorile nu ne pot dicta comportamentul, însă pot servi ca instrumente utile atunci când dorim să influențăm direct stări, comportamente și impresii. Ele inserează un spirit ludic în viața de zi cu zi și ne pot ajuta să decorăm universul interior și exterior.

Raluca Ene − Psiholog și psihoterapeut în formare, consultant HR și profesor de yoga, cu experiență de peste 10 ani în domeniul resurselor umane, în lucrul cu echipe globale. Pasionată de tot ceea ce înseamnă natura umană și potențialul fiecăruia, neuroștiință, productivitate și mindful living. Ghidată de curiozitatea înnăscută, iubește cafeaua, conversațiile, soarele și crede cu tărie că suntem creatorii propriei vieți − pas cu pas, cu blândețe și conștientizare. Pe Raluca o găsiți pe ralucaene.net.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0