Skip to content

Publicația acestei primăveri la Editura Pagina de Psihologie este cartea semnată de terapeuții Peter Levine și Maggie Phillips, Eliberați de durere. Dacă numele lui dr. Levine vă sună cunoscut să știți că nu este deloc întâmplător, el a semnat și bestsellerul Într-o voce nerostită, apărut în 2022. Noua carte ne prezintă psihologia durerii așa cum probabil că nu ai întâlnit-o până acum, cu explicații simple și revelatoare, dar oferă și nenumărate exerciții practice despre cum să te eliberezi de durere fizică, emoțională sau posttraumatică.

Câteva idei-cheie din noua carte

1. Durere este un cuvânt cu greutate ce declanșează sentimente puternice – frică, furie, neputință, panică și chiar mâhnire.

2. Durerea este un semnal ce ne anunță că am fost răniți sau că suntem bolnavi. Aceasta poate apărea, de asemenea, din tensiunea și disconfortul cauzate de modul în care răspundem la stres și la amenințare.

3. Un raport publicat de Academia Națională de Medicină din America numește durerea o „criză de sănătate publică“, subliniind că mai multe persoane suferă de dureri cronice decât de diabet, cancer și boli de inimă cumulat.

4. Durerea are un impact major asupra calității vieții la orice vârstă și poate interfera cu somnul, munca, activitățile și timpul petrecut cu prietenii și familia.

5. Există cel puțin trei tipuri de durere: fizică, emoțională și posttraumatică. Durerea fizică este rezultatul unei leziuni reale și a deteriorării țesuturilor. Cea de origine emoțională cuprinde emoțiile puternice, nerezolvate, pe care le‐am „depozitat“ în corp în loc să le exprimăm în mod sănătos. În cele din urmă, durerea posttraumatică este generată de reacții mult mai puternice la evenimentele copleșitoare, înspăimântătoare sau devastatoare.

6. Singurul element al experienței individuale insuficient luat în considerare în încercările obișnuite de a rezolva enigma durerii este trauma nerezolvată depozitată în corp. Mulți oameni sunt refractari în privința ideii că durerea lor actuală este legată de o traumă din trecut.

7. Cercetările au demonstrat că durerea cronică poate fi cauzată nu doar de leziuni fizice, ci și de stres și probleme emoționale.

8. Deși este evident că trupul este important în procesul de vindecare, multe persoane care suferă s‐au antrenat să se deconecteze de experiența lor corporală într‐o încercare defensivă de a evita să mai simtă durere.

℗PUBLICITATE



9. Nimeni nu se poate vindeca eficient și în mod real de durerea și suferința emoțională, fizică sau spirituală fără a implica trupul în procesul de vindecare.

10. Programul „Eliberați de durere“ ne învăță, pas cu pas, cum să ne reconectăm cu resursele corpului nostru în moduri ce vor ameliora sau elimina durerea și ne vor dezvălui cauza suferinței noastre.

11. Procesul terapeutic „Eliberați de durere“ pune accentul pe abordarea „de jos în sus“ sau pe vindecarea de la nivelul corpului în sus, pentru a putea interveni asupra gândurilor, sentimentelor și percepțiilor conexe.

12. Pentru a‐ți convinge corpul să te ajute să te eliberezi de durere, primul pas este să înveți cum să comunici cu acesta astfel încât să poți crea un parteneriat caracterizat prin vindecare și colaborare.

13. Pentru a ieși din capcana durerii, trebuie să trecem de la „eu sunt durerea“ la „eu experimentez durerea“ și apoi la „eu experimentez senzațiile ce se află în spatele durerii“.

14. Trauma poate fi considerată cea de‐a patra cale spre iluminare, celelalte trei fiind meditația, sexul și moartea. În momentul în care suntem eliberați de trauma durerii și a evenimentelor din trecut, ne recăpătăm pe deplin instinctele și energiile distruse și închistate.

15. Recuperarea după trauma durerii înseamnă redescoperirea părților lipsă din ființa noastră care ne permit să ne simțim întregi și compleți, sau poate descoperirea acestora pentru prima dată.

Toate acestea, și multe altele, sunt explicate pe larg în cartea #EliberațiDeDurere, semnată de Peter A Levine, PhD și Maggie Phillips, publicată la Pagina de Psihologie.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0