La nivel internațional, există tot mai multe cercetări și studii care se fac în domeniul psihologiei relaționale. Aceasta e o ramură a psihologiei care s-a dezvoltat cu adevărat în ultimele două decenii, dar care câștigă o tot mai mare popularitate acum. În întreaga lume, există diferite laboratoare de cercetare și, periodic, oamenii de știință se reunesc pentru a descoperi puterea relațiilor.
Pornind de la munca de cercetare și practica terapeutică a unor psihologi precum John Gottman, Harville Hendrix, Gáspár György, am întocmit mai jos o colecție interesantă de date, care ne pot ajuta să înțelegem mai bine de ce, de calitatea relațiilor noastre, depind calitatea și durata vieții noastre.
• Persoanele căsătorite sau aflate într-o relație stabilă de cuplu trăiesc cu 4 până la 8 ani mai mult decât cele necăsătorite sau singure.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
• Relația de prietenie dintre doi parteneri de cuplu influențează satisfacția sexuală în proporție de 70%.
• În peste 80% din situații, dintre cei doi parteneri de cuplu, femeia este cea care aduce în discuție subiectele dificile.
• 69% dintre probleme unui cuplu sunt perene, repetitive și nerezolvabile. Acestea sunt diferențe ce nu pot fi tranșate, ci doar gestionate cu înțelegere, empatie și comunicare.
• 67% dintre cupluri vor resimți o scădere bruscă a satisfacției în cuplu după nașterea primului copil.
• O căsnicie nefericită crește cu 35% șansele ca partenerii să se îmbolnăvească.
• 50% dintre cuplurile căsătorite ajung la divorț. Cei aflați la al doilea mariaj riscă un divorț în proporție de 60%. Iar cei care sunt la al treilea mariaj, de 67%.
• Cei supuși unui risc mare de divorț vor avea, în timpul unui conflict marital, un nivel de adrenalină mai mare cu 34% decât cei care știu să se certe inteligent.
• Cele mai distructive 4 comportamente în cuplu sunt: critica (replici precum „TU niciodată, mereu, întotdeauna…“), disprețul (o combinație de critică și superioritate), defensiva (neasumarea contribuției personale la apariția unei probleme sau la escaladarea unei situații) și împietrirea (dezangajarea emoțională și psihologică și renunțarea la comunicare și conectare).
• Disprețul este prezent în procent de 0% în relațiile fericite, în vreme ce restul „Călăreților Apocalipsei“ relaționale (critica, defensiva și împietrirea) apar, totuși, dar ocazional. Însă după fiecare manifestare negativă, partenerii fac tentative de a repara conexiunea dintre ei.
• În 80% dintre cazuri, divorțul este cauzat de distanțarea emoțională și înstrăinarea afectivă (nu de infidelitate sau trădare).
• 96% dintre conversațiile care încep într-o notă negativistă vor conduce la o escaladare a conflictului și la transformarea conversației într-o ceartă ineficientă.
• Pentru o relație de cuplu sănătoasă (fericită), în timpul unui conflict partenerii au de respectat raportul de 1:5 (un discurs ori un comportament negativ trebuie urmat de alte cinci pozitive). În restul vieții, adică în situațiile nonconflictuale, raportul magic este de 1:20. Așadar, pentru a combate negativitatea, avem de depus un efort constant și asumat cu scopul de a crește pozitivitatea.
• Secretele unei „Conversații Sigure“ implică 3 abilități de bază. Odată ce s-au stabilit rolurile (cine vorbește primul și cine ascultă), trebuie respectați pașii dialogului conștient: (1) oglindirea, (2) validarea, (3) empatia. Dar, înainte de asta, fiecare inițiativă de a purta un dialog dificil în cuplu ar trebui să înceapă cu programarea acestuia (într-un moment oportun pentru ambii parteneri) și cu exprimarea prealabilă și reciprocă a unor aprecieri laudative.