Skip to content

Părinții își doresc, pentru copiii lor, tot ce este mai bun și, adesea, consideră că o stimă de sine „cât mai crescută“ ar fi secretul. Majoritatea psihologilor și a experților în parenting sunt de-a dreptul „îndrăgostiți“ de conceptul stimei de sine și în baza a mii de articole, mai mult sau mai puțin științifice, acesta reprezintă garanția unei sănătăți mintale pozitive și a succesului în viață. Cu alte cuvinte, stima de sine este văzută drept un ingredient minune. Însă, potrivit unor descoperiri de ultimă generație, există și o parte nevăzută a acesteia; mai exact o serie de capcane la care nici experții și nici părinții nu s-au gândit până acum. Stima de sine – poate duce la un narcisism malign, la o îndreptățire nesănătoasă, la auto-suficiență, la atitudine discriminatorie, aroganță și superioritate – trăsături umane care nu denotă prea multă inteligență relațională.

Foarte pe scurt, stima de sine presupune să ne vedem pe noi într-o lumină pozitivă, să ne evaluăm ca fiind speciali și „peste medie“, iar dacă nu deținem aceste atribute înseamnă că ceva nu este în regulă cu noi, că nu suntem suficient de valoroși. 

Dacă nu-i ajutăm pe copii să se vadă și să se accepte pe sine înșiși așa cum sunt (cu bune și cu rele), și ne încăpățânăm să-i creștem cu „mentalitate de învingători“ și cu mesaje de genul „ești cel mai bun!“ – le va fi aproape imposibil, la maturitate, să-și recunoască contribuția în problemele de relaționare, deoarece nu vor avea o percepție reală asupra propriei persoane. Atunci când le inducem copiilor dorința exclusivă de evaluare pozitivă… este ca și cum i-am încuraja să se hrănească doar cu dulce – pentru că asta le place și asta își doresc. 

℗PUBLICITATE



Prin urmare, apare marea întrebarea – „Ce putem face, cum anume îi putem ajuta pe copiii noștri să devină adulți bine echipați pentru viață, să-și cultive inteligența relațională, să evite capcanele unei stime de sine nesănătoase și să rămână umani cu ei înșiși și cu cei din jur?“    

La toate acestea găsim răspunsuri, în #PsihologiaRelațiilor, cu psihologul Gáspár György, pe frecvențele Radio Europa FM.

Întreaga emisiune poate fi ascultată mai jos:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0