Skip to content

Unul dintre cuvintele preferate ale minții umane este „echilibru“. De-a lungul anilor, am transformat acest cuvânt într-un deziderat și-l căutăm în fiecare domeniu al existenței noastre. Ba mai mult, a ajuns să reprezinte pe alocuri un clișeu și, adesea, este folosit drept sinonim pentru starea psihologică de bine, pentru fericire sau împlinire emoțională. „Dacă ar fi să respectăm această perspectivă, despre mine s-ar putea spune că sunt un «dezechilibrat», nu-mi amintesc să fi avut o viață echilibrată mai mult de câteva secunde, maximum câteva minute. Motiv pentru care aleg să cred mai mult în deciziile noastre conștiente și să nu mai alerg după o stare la care s-ar putea să nu ajung niciodată.“ – spune psihologul Gáspár György. 

Despre „echilibrul“ dintre viața profesională și viața de familie (care funcționează mai degrabă în teorie) s-a vorbit foarte mult, despre cum ne ajută alegerile conștiente pentru a decide în ce direcție să ne îndreptăm atenția și energia s-a vorbit puțin, dar lumea se schimbă. Din fericire. 

℗PUBLICITATEPotrivit mai multor studii din psihologie, în loc să căutăm obsesiv starea de echilibru între personal și profesional, este mai înțelept și sănătos să ținem cont de următoarele șase elemente: 

  1. Ce definiție capătă succesul pentru fiecare dintre noi. În funcție de asta, să decidem ce facem și ce comportamente să avem. 
  2. Managementul atenției este mai important decât managementul timpului. Nu putem controla timpul, dar ne putem disciplina atenția. 
  3. Angajamentul asumat față de siguranța psihologică. Ce rost are viața, dacă ajungem la epuizare emoțională, râvnind după echilibru, sau dacă ne distrugem relațiile personale și profesionale?! 
  4. Relaționare conștientă cu tehnologia. În 2021, mai mult ca oricând, este important să fim accesibili online, dar toate au o limită. 
  5. Ierarhizarea priorităților. Poate că nu vom putea spune DA tuturor oportunităților, dar nici nu este nevoie. Fiecare NU spus unei invitații sau unei inițiative poate fi un mare DA în direcția obiectivelor, a visurilor și a valorilor noastre. 
  6. Cuplul poate reprezenta arhitectura pe care să ne bazăm la bine și la greu. Pentru cei care aleg să trăiască în cuplu, acest fapt este valabil atât acasă, cât și la muncă. 

Despre mai mult mindfulness și mai puțină epuizare emoțională, despre cele șase principii după care merită să ne ghidăm comportamentele și despre reconcilierea planului profesional cu cel personal, a vorbit la #PsihologiaRelațiilor, luni seară, pe frecvențele Radio Europa FM, psihologul și psihoterapeutul Gáspár György

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0