Subiectul vaccinare, la fel ca subiectul COVID–19, este învăluit în foarte multe știri false. Vrem nu vrem, informația neadevărată se răspândește mult mai ușor și mai repede decât cea bazată pe dovezi științifice.
În psihologie există noțiunea de „cogniție culturală“ – o ipoteză care ne poate ajuta să înțelegem răspândirea informațiilor nefondate cu privire la vaccin. Această ipoteză este bazată pe faptul că oamenii au tendința de a evalua riscul nu în baza unor cunoștințe și fapte acumulate, ci în baza unor percepții culturale și ale unor biasuri (tendința unei persoane de a se concentra pe sau de a prelucra preferențial anumite informații).
Cu alte cuvinte, suntem predispuși să acceptăm informația ca fiind adevărată dacă aceasta corespunde așteptărilor noastre sau dacă este livrată de către sursele noastre de încredere (care nu sunt, mereu, oamenii din familie). Cei care „văd lumea la fel ca noi“ sau pe care-i urmărim în on-line (pentru că avem valori comune) sunt mai de încredere decât cei pe care nu-i cunoaștem sau pe care i-am catalogat în gândurile noastre drept „oameni periculoși“.
În lupta cu minciunile și informațiile false, adevărul nu este o cauză pierdută. Ține de fiecare dintre noi să ne asumăm, într-un mod activ și inteligent, din punct de vedere relațional, misiunea – de a vota în favoarea politicienilor care înțeleg valoarea științei; de a susține cât mai mult medicii și cercetătorii, pentru a disemina informația corectă către comunitatea din care facem parte; și de a ne asigura că minciunile leneșe și seducătoare nu vor dobândi victorie asupra adevărurilor agonisite cu multă muncă și sudoare.
Despre cum purtăm conversații dificile pe tema vaccinării și despre cum alegem conectarea emoțională în locul luptei de putere a vorbit Gáspár György, luni seară, într-un nou sezon din #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Europa FM. Ascultă întreaga emisiune mai jos.