Skip to content

Relația pe care o avem cu somnul este cheia sănătății (fizice, psihice, relaționale), după cum spun nenumărate studii clinice care evidențiază, de asemenea, și prețul pe care-l plătim dacă uităm de această relație esențială: 

℗PUBLICITATE 1. Somnul ne îmbunătățește memoria și ne face mai creativi. 
 2. Somnul ne menține în formă și diminuează pofta de mâncare. 
 3. Somnul ne protejează de cancer și de demență. 
 4. Somnul ține la distanță răcelile și gripa. 
 5. Somnul scade riscul de a face accident vascular cerebral, infarct și diabet. 
 6. Somnul ne ajută să ne simțim mai fericiți, mai puțin anxioși și depresivi.
 7. Somnul asigură un management mai bun al stresului. 
 8. Somnul contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale și poate duce la o conectare interpersonală mai sănătoasă. 
 9. Se pare că fiecare oră de somn în plus pentru femei duce la o creștere cu 14% a probabilității de a întreține o formă de activitate sexuală cu partenerul.
 10. Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, tinerii și adulții cu vârsta între 26 și 64 de ani au nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte; vârstnicii de peste 65 de ani, de 7-8 ore. Ideea potrivit căreia oamenii funcționează bine și cu 3 sau 4 ore de somn pe noapte este doar un mit periculos. 
 11. Dacă dormim doar șase ore pe noapte, timp de două săptămâni, performanța ne scade la fel de mult ca unei persoane care nu a dormit deloc timp de 24 de ore. 
 12. Dacă stăm treji 17-19 ore, ne confruntăm cu probleme cognitive echivalente unei alcoolemii de 0,05%. 
 13. Majoritatea oamenilor care neglijează somnul ajung să sufere de burnout, tulburări de anxietate și stări depresive; sunt mult mai predispuși la singurătate și la a se simți neajutorați. De asemenea, privarea de somn distruge sistemul imunitar, ne predispune la Alzheimer, crește de două ori riscul de a face cancer, este o cale sigură către îngrășare, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. 
 14. La nivel global există o mișcare a oamenilor de știință care-i încurajează pe medici să „prescrie somn“. În materie de recomandări medicale, somnul este esențial (pentru buna noastră funcționare), e lipsit de durere și fără efecte adverse. Iar când ne referim la a prescrie somn, nu vorbim de somnifere, ci de includerea unui program de somn de minimum 7 ore pe timpul nopții, cu administrare zilnică, 7 zile din 7. 

Despre cum ne putem îmbunătăți viața noapte de noapte și despre ce ne recomandă experții în somnologie, a vorbit Gáspár György la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Europa FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0