skip to Main Content

Toți cei care am trăit, cel puțin o dată, starea de depresie știm că aceasta reprezintă un fenomen ciudat – nu doar că poate determina manifestarea unor stări de spirit extrem de neplăcute, dar ne poate submina capacitatea de a ne îndeplini sarcinile zilnice, de a interacționa cu cei din jur, de a lupta împotriva diferitelor infecții sau boli și poate chiar să determine apariția gândurilor sau a tentativelor de suicid. Cu alte cuvinte, depresia ne afectează mintea, starea emoțională, comportamentele și relațiile; repetându-ne pe fundal că nimic nu are sens, totul este în zadar, că viața nu merită trăită. 

După cum spune și James Withey, autorul cărții Cum să bagi depresia în depresie: „Depresia este o afecțiune care încearcă mereu să te tragă în jos; te desconsideră, te critică, dă vina mereu pe tine, îți provoacă dureri insuportabile, te seacă de concentrare… de aceea trebuie să ne ocupăm serios de ea.“ Și adesea avem nevoie de ajutor de specialitate. 

Tot autorul James Withey consideră că depresia este cea mai mare mincinoasă din lume și că este și extrem de convingătoare; motiv pentru care este important să nu credem tot ce gândim atunci când trecem printr-o perioadă de depresie. Printre minciunile acesteia se numără următoarele enunțuri: 

  • N-o să te faci niciodată bine! 
  • Ești o persoană leneșă și puturoasă! 
  • E vina ta că nu te simți bine!
  • Lumea este un loc înfiorător! 
  • Toți cei dragi cred despre tine că ești o povară. 

Iată câteva idei-cheie pentru momentele de depresie, dincolo de tratamentul psihologic și, eventual, de cel medicamentos:

1. Alege să înlocuiești întrebarea „De ce eu?“ cu întrebarea „Și acum ce e de făcut?“ Prima întrebare te poate afunda în starea de depresie, a doua te ajută să-ți canalizezi energia într-un mod constructiv. Este important să ieșim din mentalitatea de victimă, pentru a păși cu încredere „înapoi“ în propria viață. 

2. Evitarea repetată poate reprezenta cea mai păcătoasă închisoare. Opusul depresiei este exprimarea – este important să exprimăm ceea ce simțim. Nu putem vindeca ceea ce nu ne dăm voie să simțim! Tristețea este doar tristețe, nu este identitatea noastră!

℗PUBLICITATE3. Frica de abandon este una dintre temerile umane universale; fiecare ființă umană are nevoie să se simtă auzită, văzută, importantă! De aceea, este esențial să alegem, în mod constant, să comunicăm cu familia și cu cei dragi, să ne oferim timp pentru a ne jeli pierderile și să exprimăm autocompasiune! Indiferent de ce am face, este important să nu ne abandonăm noi pe noi. 

4. Păstrarea depresiei drept secret este o alegere nepotrivită. Indiferent de situație, onestitatea față de oamenii de încredere presupune a îndrăzni să ne spunem propriul adevăr. Vindecarea nu va fi posibilă atât timp cât ascundem părți din noi. 

5. Eliberarea de sub dominația depresiei presupune să ne acceptăm latura imperfectă, să renunțăm la perfecțiune și să rupem legăturile cu autocritica, autodisprețul și învinuirea de sine.

Despre recunoașterea, acceptarea și gestionarea depresiei, a vorbit luni seară Gáspár György, la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Radio Europa FM. Emisiunea este disponibilă și în format podcast pe Spotify.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0