fbpx
skip to Main Content

Incapacitatea de-a ne exprima emoțiile stă în centrul tuturor traumelor noastre, spun experții din psihologia clinică. Asta înseamnă că avem șanse mai mari să trecem cu bine peste greutățile vieții (așa cum e și pandemia de COVID-19), atâta vreme cât ne găsim curajul de-a vorbi deschis și sincer – în prezența oamenilor de încredere – despre ceea ce trăim și simțim. 

Nu-i ușor să spui „Îmi este teamă, simt multă anxietate și neliniște!“, ne este mult mai la îndemână să negăm propria realitate emoțională, să ne amorțim sentimentele sau să cădem pradă acestora. Implică o doză de vulnerabilitate să exprimăm ce simțim; dar e singura cale pentru a ne păstra sănătatea psihică și a ne cultiva starea emoțională de bine.

Exprimarea emoțiilor negative – nu doar ale celor de frică și anxietate – este benefică în nenumărate privințe: 

  • Crește funcționarea imunității; 
  • Scade tensiunea arterială; 
  • Îmbunătățește dispoziția pe termen lung; 
  • Reduce stresul;
  • Ne ferește de tulburările de natură psihică, emoțională și relațională. 

Cu alte cuvine, deși s-ar putea să simțim durere și disconfort atunci când vorbim despre trăirile noastre, în timp,  verbalizarea emoțiilor ne poate face sănătoși, fericiți și funcționali din punct de vedere relațional. 

℗PUBLICITATEÎn concluzie, chiar dacă nu ne-a învățat nimeni să ne exprimăm liber emoțiile, nu este nicio rușine; nu trebuie să reparăm sau să ascundem ceea ce trăim. Exprimarea emoțiilor ne propulsează înainte și ne ajută să trăim ghidați de adevăr și umanitate. Subiectul a fost dezbătut pe larg de către colegul nostru, Gáspár György, la #PsihologiaRelațiilor, luni seară de la ora 20, pe frecvențele Europa FM.

Ascultă întreaga emisiune mai jos.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută