Skip to content

Potrivit psihologiei relațiilor, în lumea zilelor noastre există trei mari tabuuri – relația cu banii, relația cu sexualitatea și relația cu moartea. Toate cele trei tipuri de relații pot reprezenta surse majore de stres, anxietate și neliniște, iar evitarea sau ignorarea acestora nu fac altceva decât să ne crească și mai mult angoasa. Astfel, e bine să ne găsim curajul necesar și cuvintele potrivite pentru a conștientiza cum ne raportăm la moarte și pentru a putea purta o serie de conversații intime despre această certitudine din viața fiecăruia dintre noi. 

În domeniul psihoterapiei, se spune că viața și moartea vin la pachet, sunt precum cele două fațete ale aceleași monede și nu pot fi cu adevărat desprinse una de cealaltă. Ba mai mult, noi, psihologii, considerăm că nimeni nu poate trăi cu adevărat fără să fie conștient și de existența morții. Moartea nu ne așteaptă undeva, la sfârșitul vieții, ea este prezentă mereu alături de noi și se evidențiază prin fiecare clipă care se încheie și care nu mai revine, prin fiecare frunză care se îngălbenește și cade sau prin fiecare floare care ajunge să fie tăiată, pusă în vază și, apoi, odată cu ofilirea, aruncată. 

℗PUBLICITATE



Fără această recunoaștere a morții, putem cădea ușor în capcana de a ne raporta la existența noastră și la relațiile pe care le construim cu cei din jur ca fiind ceva… prea puțin important. Abia atunci când ne permitem să dezbatem subiectul „moarte“ ni se oferă posibilitatea de a aprecia viața la adevărata sa valoare și de a prețui fiecare experiență și persoană dragă ca pe un dar al existenței noastre. Atunci când recunoaștem că niciunul dintre noi nu scapă de moarte, putem ajunge să apreciem inclusiv că toți suntem în aceeași barcă, că suntem mai asemănători decât am vrea să credem, ba chiar că toți suntem la fel, din acest punct de vedere. Iar asta ne poate face să fim mai blânzi și mai inimoși unii față de ceilalți. 

Despre acest mare tabu a vorbit Gáspár György luni seară, după ora 20, la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Radio Europa FM. Dacă ați ratat ediția, o puteți asculta accesând linkul de mai jos.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0