#PsihologiaRelațiilor – Diferențele reprezintă singura cale prin care noi putem învăța [AUDIO] – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Atunci când nu acordăm suficientă atenție conștientă modului în care relaționăm cu familia noastră de origine, s-ar putea să avem o serie de reacții „exagerate“ față de familia partenerului și față de maniera în care acesta își gestionează treburile cu „ai lui“. În astfel de situații, avem tendința de a spune că problemele (în cuplu) apar din cauza acestor diferențe care există între noi și partener, între variatele modalități de a rezolva lucrurile și că celălalt „trebuie“ să schimbe ceva (aproape tot) pentru ca nouă să ne fie bine. 

Dar, dacă ne uităm mai în profunzime, vom observa că problema este alta și anume că nu știm cum să ne îmblânzim emoțiile dificile care se nasc odată cu percepția acestor diferențe. Iar secretul, potrivit psihologiei relaționale, este să ne uităm în propria valiză psihologică și să înțelegem ce am adus cu noi de acasă (în materie de obiceiuri, rutine, tipare comportamentale, traume), fără să mai analizăm de-a fir a păr disfuncționalitățile din familia partenerului. 

℗PUBLICITATEÎmblânzirea propriilor reacții emoționale, cunoașterea istoriei personale și îndreptarea lupei către familia noastră de bază ne oferă energia necesară pentru a accepta diferențele, a ne reapropia de partener și a gestiona constructiv conflictele într-un mod în care ne controlăm pe noi și nu pe celălalt.       

Despre gestionarea inteligentă a diferențelor și despre cum învățăm să trăim cu aceste diferențe a fost #PsihologiaRelațiilor, emisiunea lui Gáspár György, săptămâna aceasta, la Radio Europa FM. Emisiunea poate fi ascultată mai jos. 

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută