Skip to content

În psihologia relațiilor, încrederea este văzută drept prima etapă esențială în dezvoltarea ființei umane, iar bazele acesteia se clădesc încă din primii doi ani de viață ai copilului. Ideea generală a multor psihologi este aceea că prezența încrederii e un factor de protecție pentru sănătatea noastră mintală și emoțională, în timp ce lipsa acesteia reprezintă un risc în dezvoltarea psihopatologiei. 

Dacă la începutul drumului în viață, mai exact în primele 24 de luni, copilul își dezvoltă încrederea în părinți sau îngrijitori, acesta va putea construi relații bazate pe siguranță, care vor reprezenta atât un refugiu real, cât și o infinită sursă de energie în momentele și situațiile dificile de viață. Dacă însă adulții nu câștigă încrederea copilului, acesta va avea un tipar de relaționare nesigur; cu alte cuvinte, va avea permanent îndoieli cu privire la valoarea propriei persoane și la cât de mult se poate – sau nu – baza pe cei din jur. Aceia dintre noi care avem un stil de relaționare nesigur, adesea, în situațiile complicate de viață, trăim o intensă teamă de abandon sau de respingere din partea celor dragi. 

Studiile cu privire la încrederea în relațiile de cuplu subliniază trei aspecte esențiale: 

1. Încrederea se dobândește pe măsură ce relația se maturizează; 

2. Ceea de căutăm la partener este disponibilitatea emoțională, intenția de a se strădui să ne fie bine și preocuparea de a îndeplini nevoile comune de relaționare; 

℗PUBLICITATE3. Avem nevoie de îndrăzneala de a risca să ne deschidem emoțional față de partener, de curajul de a avea încredere în promisiunile acestuia și de a „sacrifica“ unele nevoi strict personale de dragul celor comune și relaționale.

Dr. John Gottman, unul dintre cei mai devotați cercetători din sfera psihologiei relaționale, a dezvoltat un chestionar care ne indică la ce nivel se ridică încrederea noastră. Iată care sunt câteva dintre enunțurile reprezentative ale Chestionarului încrederii: 

  • Simt că partenerul mă protejează. 
  • Partenerul îmi dovedește fidelitate. 
  • Partenerul mă sprijină financiar. 
  • Partenerul mă ajută să mă simt emoțional în siguranță. 
  • Partenerul contribuie la creșterea copiilor noștri. 
  • Partenerul face diverse treburi gospodărești.
  • Partenerul mă face să mă simt sexy. 
  • Partenerul ține cont de opiniile mele când ia decizii. 
  • Partenerul le arată altora cât de mult mă prețuiește.
  •  Partenerul face dragoste cu mine adesea. 

Acestea sunt doar zece dintre afirmațiile chestionarului, care are în total 42 de puncte și care poate fi accesat gratuit pe platforma paginadepsihologie.ro: Chestionarul Gottman de evaluare a încrederii în cuplu.

Despre cărămizile care duc la construirea încrederii în cuplu și despre motivele pentru care este important să facem din încredere o prioritate, a vorbit colegul nostru Gáspár György, luni seară, la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Radio Europa FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0