fbpx
skip to Main Content

Dacă e să mă raportez la poveștile auzite în timpul ședințelor de terapie online, trebuie să recunosc că mult mai des le aud pe femei spunând: „Tocmai m-am întors de la cumpărături“, „Am pus rufele la spălat“, „Am pregătit masa pentru cei mici“ sau „Am făcut ordine în dulapul din baie“. Bărbații, pe de altă parte, răspund la întrebarea „Cum ți-a fost ziua?“ utilizând, cu precădere, enunțuri de genul: „Am avut de finalizat un proiect la birou“, „Tocmai am încheiat o ședință pe platforma online“ sau „M-am întors din parc, de la alergat“. Desigur că există și excepții și situații în care bărbații sunt cu adevărat prezenți și implicați în viața domestică, însă, odată cu pandemia de COVID-19 și cu reconfigurarea existenței noastre, în majoritatea caselor femeile și-au maximizat implicarea în treburile gospodărești, iar bărbații și-au minimizat contribuția.

Iar asta, atât din punct de vedere administrativ, cât și din perspectiva eticii relației, este destul de nedrept. Constatând toate aceste realități faptice, o bună parte dintre noi, bărbații, pot să intre într-o oarecare defensivă psihologică și să aducă justificări peste justificări prin care să-și protejeze imaginea. Reacție care are sens, însă nu e cu adevărat benefică în ceea ce privește transformarea relației într-un spațiu în care ambii parteneri să se simtă cu adevărat în siguranță, experimentând susținerea și împlinirea personală. În loc să ne irosim energia justificându-ne nevinovăția, psihologia relațiilor ne încurajează să dăm dovadă de prezență conștientă și să fim curioși cu privire la ce putem face pentru ca partenerele noastre să simtă că sunt în relația potrivită, alături de persoana potrivită.

℗PUBLICITATEDespre cererile de schimbare comportamentală în cuplu sau mai exact despre cum pot solicita femeile o mai mare implicare din partea partenerului, a vorbit Gáspár György, luni seară la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Radio Europa FM.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută