Skip to content

În cultura modernă, odihna, relaxarea și somnul nu se bucură de prea mare popularitate. La nivel comun, există (bine înrădăcinată) teoria care spune că „mai mult înseamnă mai bine“. Iar acest „mai mult“ se referă la aproape toate aspectele vieții noastre – mai mulți bani, mai multe reușite, mai mult succes, mai multe proprietăți, mai multă vizibilitate, mai multe proiecte, și lista poate continua. În această paradigmă a neîndestulării, regăsim, de asemenea, goana după perfecțiune, faimă, autosuficiență, îndreptățire sau chiar după certitudini. 

Potrivit studiilor din variatele domenii ale psihologiei, oamenii care trăiesc cu această mentalitate ajung să se distanțeze de propriile emoții și sentimente, să dezvolte probleme de somn, să fie neglijenți cu stilul lor alimentar, să cadă pradă tulburărilor de anxietate, să ajungă în burnout sau depresie și să fie tot mai puțin implicați în viața de cuplu, în parenting și în relațiile cu prietenii.

Din păcate, orele de muncă fără pauză ucid sute de mii de oameni anual (potrivit Organizației Mondiale a Sănătății). Un articol publicat zilele trecute într-un jurnal internațional, disponibil inclusiv pe who.int, scoate în evidență că există o legătură directă între pierderea vieții și un program supraaglomerat în plan profesional. Din cauza unui număr de peste 55 de ore de muncă pe săptămână, în anul 2016 se estimează că și-ar fi pierdut viața peste 745.000 de oameni. Se pare că, la acest capitol, bărbații sunt mai afectați decât femeile, în cazul lor fiind raportat un procent de 72% din totalul deceselor.

℗PUBLICITATE



Studiul arată, de asemenea, că trendul este ascendent, rata îmbolnăvirilor și a deceselor crescând cu 29%, față de anul 2000. Ceea ce înseamnă că, zilnic, dispar dintre noi oameni răpuși de boli de inimă sau de accidente vasculare cerebrale cauzate de supraaglomerare și lipsă de somn, de relaxare și de odihnă. 

În mintea noastră, am ajuns să credem că, pentru a avea succes, trebuie să muncim mai mult și să dormim mai puțin, că vom recupera la bătrânețe tot somnul pierdut pe drum; dar marea întrebarea este: chiar merită costul pe care-l plătim?

Despre ciclurile somnului și despre cum ne calculăm ora de trezire, despre lista activităților care ne conferă bucurie și semnificație, dar și despre ce strategii de odihnă și de relaxare putem folosi, a vorbit Gáspár György la #PsihologiaRelațiilor, luni seară, pe frecvențele Radio Europa FM. Emisiunea este disponibilă și în format podcast pe Spotify.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0