Skip to content

A venit momentul să regândim relația pe care o avem cu stresul, deoarece, potrivit descoperirilor științifice de ultimă generație, modul în care ne raportăm la stres, în care-l acceptăm sau îl respingem, poate avea impact pozitiv sau negativ asupra sănătății noastre. Oamenii care percep reacțiile fiziologice asociate stresului ca fiind normale și utile pentru gestionarea provocărilor ajung să facă față mult mai bine situațiilor dificile, prin comparație cu oamenii care interpretează negativ reacțiile fiziologice, care-și resping starea emoțională.

Noua știință a stresului spune, cât se poate de direct, că maniera în care ne raportăm la stres ne afectează sănătatea psihică și fizică. Ca o completare însă, afirmația potrivit căreia „stresul ne ucide“ este greșită, o exprimare corectă, din punctul de vedere al psihologiei sănătății, sunând astfel: „Felul în care reacționăm și în care facem față stresului poate avea consecințe nefaste asupra sănătății noastre.“

Indiscutabil, stresul ne afectează pe toți, dar acceptând reacțiile asociate acestuia și percepându-ne trăirile ca fiind necesare pentru supraviețuirea personală și a celor dragi, punem bazele biologice ale curajului, după cum spune psihologul Kelly McGonigal. Iar apropiindu-ne de ceilalți în situații de stres, devenim cu adevărat puternici. 

℗PUBLICITATEAdevărul este că există o serie de mituri în jurul a ceea ce numim stres și e important să cunoaștem realitatea științifică referitor la ele: 

  1. Un mit spune că avem stres pozitiv și stres negativ. Potrivit studiilor recente, o astfel de diviziune nu există, pentru corpul uman amenințarea este tot amenințare. Doar modul în care ne raportăm la reacțiile noastre biologice și ceea ce facem în astfel de momente ne poate influența, per se, viața în bine sau în rău. 
  2. Stresul este eminamente toxic. Potrivit descoperirilor de ultimă generație, stresul este răspunsul natural și sănătos al organismului uman atunci când percepem un pericol sau o amenințare. În astfel de situații, organismul pune în mișcare strategiile biologice de apărare, pentru ca noi să rămânem în viață. 
  3. Stresul este cel mai mare inamic din viața omului modern. Potrivit observațiilor din psihologia științifică, stresul a existat dintotdeauna, „factorii stresori“ contribuind, în timp, din punct de vedere evoluționist, la finisarea unui mecanism biologic numit răspuns automat la stres, care a susținut supraviețuirea speciei umane. 
  4. Managementul stresului presupune doar rezolvarea de probleme. Potrivit protocoalelor de intervenție în managementul stresului, rezolvarea problemelor concrete este doar un pas; al doilea pas este îndreptarea atenției spre reacțiile din corp, cu scopul de-a accepta trăirile și de-a contribui, astfel, la derularea procesului biologic numit „ciclul stresului“. Creierul emoțional are nevoie să știe că ne-am îndepărtat de pericol și că suntem în siguranță, iar pentru a îndeplini aceste obiective ale lui, este necesar să putem corpul în mișcare și apoi să ne apropiem de cei dragi nouă. Acești doi pași reprezintă „ciclul complet al stresului“. 
  5. Stresul distruge conexiunea dintre oameni. Potrivit cercetărilor din psihologia sănătății și a relațiilor, în situațiile dificile de viață se activează reacția automată la stres și, instinctiv, apare nevoia de atașament, ce ne îndeamnă să căutăm sprijinul celor dragi. Pe scurt, stresul ne motivează să relaționăm cu semenii. Dar strategiile pe care le folosim pentru a ne îndeplini nevoile de atașament și modul în care am învățat să comunicăm aceste nevoi pot consolida sau dărâma structura psihologică a unei relații. 

Despre relația pe care o avem cu stresul și despre modul în care putem să-l transformăm din inamic în aliat, a vorbit colegul nostru Gáspár György, luni seară, la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Europa FM

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0