Skip to content

Luna aceasta, la rubrica despre psihologie și film, am invitat-o pe Cristina Petrescu-Ghenea să ne facă o recomandare. Cristina este medic specializat în psihiatria copilului și a adolescentului, psihoterapeut relațional cu un interes față de munca cu persoanele din comunitatea LGBTQ+. Este, de asemenea, co-fondator al podcastului Reconectat și coordonator de programe de formare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

„Având în vedere natura meseriei mele, sunt nevoită să practic o igienă destul de atentă a timpului meu liber. Aceasta cuprinde și faptul că vizionez extrem de rar filme sau seriale foarte serioase, pline de drame și povești despre traume. Astfel că timpul meu liber petrecut în fața ecranelor conține cantități industriale de RuPaul’s Drag Race și orice altă producție care are ca protagoniști Drag Queens («drag queen», conform originalului identic din limba engleză, este un termen desemnând o persoană care se îmbracă – conform verbului to drag – în haine feminine, respectiv utilizează machiaj specific, pentru a interpreta un rol feminin în travesti într-un spectacol, eveniment monden sau ca gazdă a unei emisiuni). Când AJ and the Queen a apărut m-am bucurat foarte tare, pentru că aveam ocazia să văd o parte din artiștii pe care îi cunoșteam prin prisma reality show-ului concurs în ipostaza de actori.

AJ and the Queen este o mini-serie care îi are ca protagoniști pe Ruby Red (RuPaul Charles), un bărbat gay, performer în arta drag, care traversează o mare dezamăgire amoroasă, și pe AJ (Izzy G.), un copil de 10 ani, rău de gură și aparent neprietenos, pus în ipostaza de a se crește singur din cauza dificultăților sistemice care îi afectează familia. Facem cunoștință cu cele două personaje exact în ajunul plecării lui Ruby în turneul său final în care va străbate America de la un capăt la altul, oprindu-se pentru recitaluri în fiecare club de drag de pe drumul său. Deși făcuseră cunoștință de foarte puțin timp și în circumstanțe neprielnice întemeierii unei prietenii, Ruby descoperă că în rulota sa se află un pasager clandestin în persoana lui AJ, care, rămas fără adăpost și adulți care să îl îngrijească, a văzut în persoana lui Ruby cea mai bună șansă de a străbate țara și de a ajunge la bunicul despre care mama sa îi vorbise cu foarte mare drag dintotdeauna, singurul adult din familia sa care îi putea oferi suport. 

℗PUBLICITATE



Cum îi stă bine unui film american, cei doi vor pleca în călătoria vieților lor, pe un drum presărat de momente dramatice, de mult umor și de întâmplări hazlii, dar și de multe clipe care m-au făcut să mă gândesc la ce înseamnă prietenia și cum poate arăta aceasta între persoane care aparțin unor generații foarte diferite și cum conectarea autentică și încrederea pot fi mai presus de proveniența etnică sau socială, de rasă sau de orientarea sexuală. Fiecare episod ne duce în altă zonă a Statelor Unite, ne prezintă noi personaje, mare parte dintre acestea interpreți de drag deja consacrați, și din fiecare episod se poate desprinde o concluzie cu tâlc.

Întreg serialul poartă amprenta actorului principal și al producătorului, RuPaul, care în multiple ocazii a vorbit public despre propria călătorie de vindecare a rănilor cu care s-a ales în urma unei copilării foarte dificile și care este un mare susținător al accesului la servicii de sănătate mintală, vorbind frecvent de rolul pe care psihoterapia l-a jucat în viața sa. Am admirat foarte tare o serie de idei de preț pentru societatea în care trăim, care se desprind cu ușurință din povestea relației dintre AJ și Ruby. Deși nu era tocmai neașteptată, m-a impresionat metamorfoza personajului lui AJ care inițial avea o duritate și agresivitate pe care le vedem frecvent la copiii care au fost dezamăgiți în multiple rânduri de adulții semnificativi din viața lor. Prietenia, încrederea și dragostea necondiționată oferite de Ruby reușesc, în cele din urmă, să spargă zidurile înălțate de AJ pentru a se apăra. Alăturarea complet neașteptată a lui Ruby și AJ m-a făcut, de asemenea, să mă gândesc la faptul că nu este neapărat nevoie să dai naștere sau să contribui la venirea pe lume a unui copil pentru a juca un rol semnificativ în viața unei tinere persoane, dar și la felul în care societatea modernă, capitalistă și urbanizată are un număr limitat de roluri pe care un adult le poate ocupa în viața unui copil.

Cred că AJ and the Queen este în primul rând o poveste care onorează atât diversitatea umană, cât și diversitatea relațiilor interpersonale, o poveste care arată clar că familia nu este întotdeauna acea imagine tradițională zugrăvită de patriarhat în care mama, tata și copiii trăiesc o armonie utopică. Pentru mulți, familia în care s-au născut nu este un loc sigur sau pur și simplu nu este deloc și atunci este nevoie să ne întemeiem propriile familii, pe care le alegem. Fiecare dintre noi are nevoie de o comunitate, și aceasta poate fi construită doar cu răbdare, multă compasiune și, mai presus de orice, cu acceptare pentru diferențele care există între noi.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0