Skip to content

Recomandarea de luna aceasta, la rubrica Psihologie & Film, nici că se putea să fie mai potrivită, ținând cont de faptul că ne pregătim pentru mult așteptatele Sărbători de iarnă. Este un serial pe care ni-l prezintă Ana Băiescu, doctor în psihologie și psihoterapeut cu certificare internațională. Ana ne introduce în fascinanta și, pe alocuri, dureroasa poveste a lui Anne, o adolescentă care descoperă devreme greutățile vieții, dar pe care o salvează mereu imaginația, iubirea față de cuvinte și încrederea în relații.

„Calitatea vieții noastre depinde de calitatea relațiilor pe care le avem. Este crezul nostru, al terapeuților care lucrăm în paradigma relațională. În calitate de terapeut imago, întâlnesc săptămânal în cabinetul meu oameni care împărtășesc diferite povești de viață, iar cele mai dureroase, dar și vindecătoare sunt cele în relație cu persoane semnificative.

În urmă cu ceva timp, am urmărit serialul canadian Anne with an E (tradus la noi sub titlul Anne din Green Gables), care este o ecranizare a romanului Anne of Green Gables, scris în 1908 de Lucy Maud Montgomery. Acesta a avut premiera în 2017, pe CBC, o rețea de televiziune canadiană. Eu am vizionat de două ori acest serial, pe platforma Netflix. Prima dată, episod după episod, singură. Apoi, împreună cu fiica mea, care are 12 ani. Ceea ce m-a impresionat pe tot parcursul filmului: energia pozitivă și curajul personajului principal, Anne, care, în ciuda dificultăților și a problemelor de viață, reușește să se adapteze cu resursele pe care le are, copil fiind, și să obțină cât mai multă siguranță în relațiile cu ceilalți. Autenticitatea ei este cea mai valoroasă resursă, Anne reușind să îmblânzească chiar și inimile cele mai blocate, care nu și-au mai dat voie să iubească. Este un film despre iubire, nu în ciuda defectelor unei persoane, ci tocmai datorită acestora.

Acțiunea filmului este plasată în secolul al XIX-lea, în Canada, pe Insula Prince Edward, în orășelul Avonlea. Firul narativ se construiește în jurul întâmplărilor din viața lui Anne, o fetiță ai cărei părinți au murit după nașterea ei. Episodul pilot debutează cu decizia familiei Cuthbert (frate și soră) de a înfia un băiat, pentru că îmbătrânesc și au nevoie de ajutor la fermă. Se produce, însă, o încurcătură în transmiterea mesajului la orfelinat, prin intermediul altor persoane, și Anne, o fetiță de 13 ani, le este trimisă în schimb. După trecutul greu, Anne este absolut încântată și profund entuziasmată să facă parte dintr-o nouă familie, chiar dacă sunt multe bariere pe parcurs.

℗PUBLICITATE



Un moment absolut încântător, care mi-a rămas în minte și care descrie personalitatea personajului principal, Anne, este călătoria cu trăsura spre ferma unde urma să locuiască. Bucuria și încântarea acesteia pentru lucrurile simple pe care le întâlnește pe drum, conectarea și dialogul cu natura sunt elemente cheie pe parcursul etapelor adolescenței lui Anne. Ea iubește cărțile, codițele împletite (pe care le poartă și fetița mea) și împrăștie bucurie în jur, prin dans și curiozitate.

Episoadele prezintă cele mai importante momente din viața unui adolescent, cu rebeliune, cu anxietate, cu tristețe, dar și cu multă curiozitate pentru a descoperi, învăța lucruri noi și a avea prieteni. Stângăcia lui Anne în diferite momente de interacțiune socială devine resursă pentru rezolvarea unor probleme de zi cu zi, iar personajele care se află în preajma ei sunt contaminate de emoțiile ei, care ies ușor la suprafață, dar și de curajul ei de a fi. Anne are un caracter fascinant și folosește imaginația ca adaptare pentru viața dureroasă prin care trece. Trăiește totul foarte intens, în culori vii, aprinse, care ne-au invitat și pe mine și pe fiica mea să călătorim prin această poveste. Uneori cu lacrimi, alteori, cu teamă sau tristețe.

Indiferent de vârsta pe care o ai, te invit să pășești alături de Anne într-o lume de poveste. Poveste care nu are cum să nu îți reamintească de copilărie“.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0